De KSU 'Keek op de Week': de week van de actie!

Deze week over: studentenprotest en acties in Engeland, de VS, Duitsland, Oostenrijk en Zuid Afrika. Het begrotingstekort van OCW, de Erasmusbeurs, de harde knip, het leven na Plasterk en actie in NL!

Zie ook de updates! (laatste: 9:30 am, 6mrt)

~

~

In het kader van: ‘Engeland kan er wat van!’

Deze en vorige week zijn veel verschillende universiteiten bezet (geweest). Zoals die in Westminster (UK). Daar hebben studenten van de Fight Cuts Campaign het kantoor van de vice-voorzitter bezet als protest tegen ontslagen en bezuinigingen. Men eist ook dat de financiele documenten van de universiteit openbaar worden gemaakt en dat er alternatieven komen om de moeilijke financiele situatie de komende tijd te overbruggen.

Hetzelfde verhaal speelt ook in Sussex (UK), waar sinds 3 maart Sussex House voor de tweede keer deze maand bezet is! Stop the cuts! – Defend Sussex verzette zich tegen de ontslagen aan verschillende faculteiten, de verloedering van arbeidsomstandigheden aan de universiteit en het schrappen van cursussen. Dat klinkt bekend! Precies! Alles waar wij in Nederland ook mee te maken hebben. Nadat er naast enorm veel gewone politie ook riot police en honden opdoken, studenten gearresteerd werden (en een arme student geduwd werd) besloot men ‘s avonds het bezette pand vredig te verlaten.

Er was ook nog een demo in Canterbury, en een rally en sit-in in Leeds.

In het kader van: ‘The land of the free and the home of the brave’

En vandaag… ja vandaag dames en heren, is het 4 maart! Keep your eyes open and your mouths shut, want vandaag hebben de protestbewegingen in de Verenigde Staten het voor het zeggen! Zoals Anton hier al eerder deze week berichtte: het is National day of action to defend education. In aanloop naar deze dag zijn er al verschillende incidenten te melden: een mooie bannerdrop bij UC Riverside, een kleine rally in de staat Georgia, er was 3 maart een korte bezetting op CSU Fullerton, nog een bannerdrop bij UC Berkeley, hier nog wat propaganda, en hier ook.

En het highlighten waard!: UC Berkeley’s Pre-Game Communiqué. Er was vorige week een bezetting en een street riot. Wat een helden!

We kijken gespannen toe hoe de studenten, docenten en leerlingen in de VS zich vandaag opmaken voor een dag vol protest (mag ik misschien in ieder geval een paar bezettingen voorspellen?) Omdat het daar nu nog maar 6 uur (oost) a 3 uur (west) ‘s ochtends is, valt er nog niet veel te rapporteren, maar zodra er iets gebeurt zien jullie het hier meteen.

In het kader van: ‘Het is stil in het oosten,… te stil…’

En dan nog updates van onze oosterburen! Bologna Burns is al maanden bezig met het organiseren van eem massale protestbeweging in Wenen, waar de onderwijsministers verantwoordelijk voor het Bologna proces het tien-jarige bestaan van dat helse document gaan vieren. Reden om eens flink chaos te scheppen! 😀 Op 11 maart is een enorme demonstratie gepland, op 12 en 13 maart een alternatieve onderwijstop, en daarnaast ook een massa blokkade rondom het gebouw waar de onderwijsministers samen willen komen (civil disobedience!). Misschien heb je de laatste tijd mensen zien rondlopen met een ‘uni brennt’ button? Er zijn de afgelopen weken een aantal Wenen op bezoek geweest in Nederland om studenten actief te maken voor Bologna Burns.

Daarnaast zijn er de afgelopen week opvallend weinig bezettingen en acties te melden in Duitsland en Oostenrijk (behalve Regensburg) … wat broeit daar? Hoe stiller het daar is, hoe groter de plannen!

In het kader van: ‘Zuid Afrika, you rock!’

En niet te vergeten, onze zuiderburen: Een groep studenten heeft sinds vanmorgen (4 maart) de ingangen van de University of Johannesburg geblokkeerd met stenen en puin. Deze protestactie werd georganiseerd door de South African Students Congress (SASCO) voor de toegankelijkheid van het universiteit onderwijs in Zuid Afrika met als eis: gratis universitair onderwijs voor arme burgers. Twee uur geleden werd de blokkade opgeheven nadat de aanwezige politie te studentenmenigte verdreef met waterkanonnen. SASCO had origineel het plan om 9 universiteiten vandaag te sluiten, maar er is niets bekend over de andere 8 campussen. Morgen (5 maart) wordt een grote march georganiseerd richting het parlamentsgebouw in Cape Town.

Videobeelden van een andere demonstratie georganiseerd door SASCO (begin dit jaar) tegen hoger collegegeld, voor meer medezeggenschap en tegen corruptie: hier.

In het kader van: ‘Natuurlijk is er ook Nederlands nieuws te rapporteren, bijv. het OCW begrotingstekort’

Er blijkt een groot gat te zitten in het budget van OCW, zegt minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën. De Jager stelde dat het demissionaire kabinet de komende periode hard moet ingrijpen om het begrotingstekort weg te werken. Tevens worden dit voorjaar alsnog de bezuinigingsmaatregelen voorgelegd aan de Tweede Kamer door de ministeriële werkgroepen. Je weet wel, de 19 werkgroepen die moesten uitzoeken hoe ze 20% konden bezuinigen op allerlei thema’s. Hoger Onderwijs stond op plaats nr. 7. Check deze aflevering van Buitenhof (interview met Mr. De Jager).

In het kader van: ‘Studenten die naar het buitenland gaan worden genaaid’

Nuffic berichtte deze week in Transfer Magazine dat studenten die volgend jaar in het buitenland gaan studeren niet meer hoeven te rekenen op een Erasmusbeurs van 250 euro per maand. Neen, de beurs moet omlaag, naar bijvoorbeeld 200 euro per maand (het Europese minimum!). Anders is er niet meer genoeg geld om iedereen een toelage te geven, zegt het Nationaal Agentschap (coordinators van het beurzenprogramma in NL). Het budget is namelijk niet toereikend. In Utrecht ontstond dit jaar een probleem met de Erasmusbeurs van de UU toen bleek dat er ineens veel meer aanvragen waren voor de beurs dan werd verwacht. Dat heeft men dit jaar nog kunnen opvangen door de tekorten zelf te financieren, maar er is al gewaarschuwd dat men niet weet of volgend jaar iedereen dezelfde toelage kan krijgen. Ondertussen is de Trajectum beurs van de UU per 2010 afgeschaft door bezuinigingen. Drie hoeraatjes voor Yvonne van Rooij en haar harem van beroepsmanagers! Well done…

In het kader van: ‘Harde knip, en het andere nare nalatenschap van Plasterk’

Tja, wat kunnen we hier over zeggen? Was dit probleem niet al opgelost? NEE! De wet ‘Ruim baan voor talent’ van oud-minister Plasterk, waarin de harde knip is opgenomen, ligt er nog steeds. Als het demissionaire kabinet besluit deze wet controversieel te verklaren, wordt deze niet behandeld voordat er een nieuw kabinet is, maar als men besluit dat deze wet meteen behandeld dient te worden… Hier kun je een stukje vinden in het Mare (universitaire krant van Leiden) over het ‘leven na Plasterk‘.

In het kader van: ‘Actie in Nederland!’

We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten omtrent de studentenacties in Nederland van de komende tijd:

Op 5 maart kun je in Amsterdam in debat gaan met de ‘bezetters’ van de acties begin februari. Dit debat zal gaan over de bezuinigingen op het hoger onderwijs, rendementsdenken en het eventuele omzetten van de basisbeurs in een lening. Laat je ook horen!

Op 11 maart vindt er een informatie/debat avond plaats over het Bologna proces. Gefaciliteerd door yours truly. Op onze agenda staat wat meer informatie.

Op 22 maart vinden lokaal (ook in Utrecht!) ludieke acties plaats.

Op 25 maart is een fietsdemonstratie in Den Haag.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie!

~

In het kader van: ‘Updates!’

Update 4:50 pm: De wet ‘Ruim baan voor talent’ is controversieel verklaard! Ook het besluit om de studiefinanciering voor twee jaar te bevriezen werd op initiatief van Groen Links en de SP controversieel verklaard. De invoering van een nieuw accreditatiestelsel voor opleidingen in het hoger onderwijs en de educatieve minor gaan wel door. Daarnaast gaat het gepland overleg over de macrodoelmatigheid van het hoger onderwijs niet meer door. Ook een voortzetting van het debat over de toekomst van de studiefinanciering is van de agenda geschrapt (omdat het alleen maar een verkiezingsdebat zou worden…).

Update 12:13 pm (5mrt): Een nieuwe video van Bologna Burns! Er was vanmorgen een live conference.

Update 9:56 pm (5mrt): Plasterk heeft ineens bedacht dat dat 20% bezuinigingen op het onderwijs nooit gebeurd zou zijn… mede omdat hij die motie van Marriëtte Hamer om niet te bezuinigen op onderwijs in zijn binnenzak had zitten. Voor de ‘vorm’ hield hij alle opties open. Hier kun je de radio uitzending vinden met het interview met Plasterk. Ook politieke partijen hebben de afgelopen week lopen draaikonten als een gek (en bijna Wouter geëvenaard):

– Strijd om onderwijs barst los (hier)
– GroenLinks neemt stelling in: geen sociaal leenstelsel (hier)
– PvdA: onderwijs taboe bij bezuinigingen (hier)
– D66: nu ook tegen afschaffing basisbeurs (hier)
– SP: pas op voor kiezerbedrog (hier)

Update 10:29 pm (5mrt): De University of Sussex heeft al 5 studenten geschorst (via e-mail!) die mee hebben gedaan aan de demonstratie/bezetting van 3 maart. Teken de online petitie tegen het politieoptreden en het schorsen van studenten zonder procedure, of bewijs te overhandigen!

Update 9:27 am (6mrt): Gisteren een grote demonstratie in Regensburg (Duitsland) voor beter onderwijs. Daar wordt sinds 22 februari de universiteit herbezet!

~

In het kader van: ‘VS updates van 4 maart!’

Update 5:00 pm: Shit has hit the fan! En wel op UC Santa Cruz! Om 5 uur ‘s ochtends hebben ongeveer 400 studenten de drie hoofdwegen naar de campus geblokkeerd. Alleen mensen te voet kunnen nog naar binnen. Om 7 uur ‘s ochtends is een boze chauffeur op een blokkade ingereden: 4 studenten geraakt waarvan 1 een gebroken been heeft opgelopen.

Update 5:12 pm: Er is een spontane demo ontstaan in Wenen in solidariteit met de protestdag in de VS.

Update 5:53 pm: UC Berkeley joined the party! Een politieblokkade en een picket line van ongeveer 100 studenten bij Sather Gate.

Update 7:14 pm: Service workers hebben zich bij de protesten van UC Santa Cruz gevoegd!

Update 7:15 pm: De president van de University of California is afgetreden! Op zijn website staat een afscheidstekst die iets te mooi is om waar te zijn… vooral: “I have decided to go back to school to study the history of social movements.” geeft sterk de indruk dat zijn persoonlijke website gehackt is. Maar wel een goeie grap!

Update 7:23 pm: Studenten, docenten e.a. uit Colorado hebben zich massaal bijeengevoegd voor een grote demonstratie en manifestatie op de treden van het capitol in Denver!

Update 7:31 pm: CNN heeft het bericht over de acties in de VS inmiddels opgevangen en het staat op de website.

Update 7:32 pm: Je bent nooit te jong om actie te voeren! Zo dachten ook deze ministudentjes uit Cali:

Update 10:56 pm: De updates over de protesten in de VS blijven binnenstromen en het is om gek van te worden! Maar hier nog een paar livestreams: UC Berkeley, UC Santa Diego, en UC Davis.

Update 11:04 pm: Ongeveer 500 studenten van Cali State University staan op dit moment in Sacramento voor het capitol te protesteren.

~

Update 11:20 am (5mrt): De twitterberichtjes stroomde gisteren binnen! Ondertussen zijn er een hoop nieuwe flimpjes bijgekomen: zoals de 200 protesterende studenten in Amherst (Uni of Massachussetts), een nieuw filmpje van UC Davis, hele reeks filmpjes van de actievoerder van de University of Wisconsin-Milwaukee (waar 16 studenten gearresteerd zijn: gedoopt ‘The Milwaukee 16’), en fotos van de walk-out bij San Jose State Uni (700 mensen!), een filmpje uit San Fransisco en natuurlijk kunnen we UC Berkeley niet vergeten! (yes!) En dan nog wat foto’s! Zoals deze van UC San Diego en studenten van California State University zijn gaan zitten op een kruispunt. Meer foto’s van 4 maart kun je hier bekijken.

He, he, ho, ho, those budget cuts have got to go!

Update 11:36 am (5mrt): Acties e.d.: Heldhaftig politieoptreden bij UC Davis, waar de politie de actievoerders met traangas en rubberen kogels heeft beschoten! Ach ja, en why not use a stun gun? De protest march van UC Berkeley richting Oakland was gisteren uitgegroeid tot een paar duizend man, nadat middelbare scholieren zich bij de demo hadden gevoegd. Na een sit-in op een snelweg in Oakland zijn ongeveer 150 mensen gearresteerd! UCLA heeft het kantoor van de voorzitter bezet gehouden. UC Irvine: Occupied! State University of New York: Occupado! Seattle is ook de straat op gegaan met honderden actievoerende studenten. En dan hier nog een goede samenvatting van de dag. En hier ook. Poeh he, wat was die vermoeiend!

~

Updates volgen naarmate meer nieuws binnenstroomt…