Universiteitsjournalistiek weer op de schop

In dit artikel van vandaag in de Volkskrant hebben ze het over de teloorgang van de universiteitsjournalistiek met een leuke foto van de bezetting in Utrecht er bij haha. Gelukkig is er in Utrecht altijd nog Krantje Boord, maar daar schrijven ze dan natuurlijk niet over.

Volkskrant: Imago-obsessie bedreigt de vrijheid van universitaire media

De Radboud Universiteit in Nijmegen gaat op zeer korte termijn haar openbare nieuwssite sluiten en dat staat niet op zichzelf. Steeds meer universiteitsmedia komen in de problemen door de groeiende macht van communicatieafdelingen. Wanneer dit niet snel stopt, is het einde van de universiteitsjournalistiek in zicht.De afgelopen vijf jaar is regelmatig getornd aan de onafhankelijkheid van universitaire media. Vrijwel alle bladen kregen te maken met censuur, terugdringing van de uitgavenfrequentie en zelfs met het stopzetten van de publicatie.

Zo werd het U-blad in Utrecht opgeheven en ging Cursor (TU Eindhoven) terug in frequentie, waarbij de redactie onderdeel werd van de communicatieafdeling. Het blad van de Haagse Hogeschool verschijnt sinds een jaar niet meer en ook heeft het gerommeld bij de universiteiten van Leiden en Maastricht. Een schandalige trend die een halt toegeroepen moet worden, opdat er binnen de universiteit een vrij debat kan blijven plaatsvinden. Dat is immers essentieel voor een plaats waar wetenschap wordt bedreven. Lees hele artikel op Vk.nl