Studenten Universiteit Puerto Rico verklaren overwinning na staking van 55 dagen

Na 55 dagen van staking gericht tegen het bezuinigingsbeleid van de Universiteit van Puerto Rico, hebben vertegenwoordigers van de stakende studenten een overwinning verklaard. Na bemiddeling van een ex-bestuurder van de UPR zijn een hoop belangrijke eisen van de studenten ingewilligd, zoals: de voortzetting van collegegeldontheffing voor bepaalde studenten; het (voorlopig) niet invoeren van een bepaalde collegegeldverhoging die studiekosten met 50% zou verhogen; het niet privatiseren van delen van de universiteit onder het “Public-Private Alliance project”; en als laatste, dat stakende studenten en betrokkenen op geen enkele manier bestraftdeel dit via facebook
of vervolgd zullen worden door de UPR. Aankomende maandag wordt in een plenaire vergadering van de stakers gepraat en gestemd over het voorstel. Professor Engelse literatuur aan de UPR Maritza Stanchich gaf commentaar in de Miami Herald: “Students are emboldened like never before. I don’t know if going back to the 60s, since Vietnam, we’ve seen anything like this. Now you have elderly people protesting service cuts chanting the students’ slogans.” Zie hierover meer op: Indymedia Puerto Rico (incl. een video op vimeo), Miami Herald, Puerto Rico Daily Sun, DemocracyNow (videoreportage), Huffington Post of de Los Angeles Times.

__________________________________

Update 22 juni: De Puerto Rico Daily Sun meldt: “It’s a wrap! Students ratify strike ending pact”. Stakende studenten hebben het voorstel goedgekeurd, maar tegelijkertijd gestemd dat een nieuwe staking zal volgen, mocht de collegeldverhoging alsnog worden ingevoerd in januari (wat volgens het akkoord mogelijk is). Zie ook Indymedia Puerto Rico, en Desde Adentro.

17 thoughts on “Studenten Universiteit Puerto Rico verklaren overwinning na staking van 55 dagen

  1. Pingback: En buiten onze landsgrenzen: Van Puerto Rico tot Parijs. « Kritische Studenten Utrecht

Comments are closed.