Spreker op aankomend KSU/Basta! debat over Zwarte Piet bedreigd

Een spreker op een het Basta! debat van donderdag 7 november over Zwarte Piet met als titel “Is Nederland racistisch?” is door onbekenden bedreigd. Twee sprekers zien zich hierdoor genoodzaakt af te zien van fysieke aanwezigheid op deze debat-avond. De bedreigingen aan het adres van de spreker kwam als het gevolg van haar openbare stellingname tegen het racistische karakter van de rol van zwarte piet in het Sinterklaasfeest. Meerdere critici van Zwarte Piet zijn de laatste weken bedreigd, zorgwekkend is dat de bedreigingen vooral kritische niet-witte stemmen het zwijgen opleggen.

KSU en de sprekers zijn geschokt door deze laffe dreigementen maar weigeren hieraan toe te geven.

“Het is ongelofelijk dat anno 2013 kritiek op wat door velen wordt ervaren als een racistisch onderdeel van het Sinterklaasfeest dit soort vreselijke bedreigingen tot gevolg heeft. Het lijkt Mississippi 1963 wel.”

De organisatie heeft een compromis gevonden tussen de veiligheid van de sprekers en het belang van het kunnen uitdragen van hun mening. Er is besloten om deelname van de sprekers te verzorgen via een videostream.

Het lijkt erop dat er in Nederland een klimaat is ontstaan waarin verbaal en fysiek geweld tegen Zwarte Piet critici de ruimte krijgt. Erger nog, deze bedreigingen lijken zich vooral te richten op niet witte Nederlanders en allochtonen die zich openlijk uitlaten tegenover Zwarte Piet. De consequenties hiervan kunnen en mogen we niet onderschatten.

zwarte pietBron: https://www.facebook.com/zwartepietisblackface

Lees ook andere artikelen over het onderwerp:

arkansasBron: http://afanl.wordpress.com/2013/10/26/pro-zwarte-piet-manifestatie-orgie-van-racisme/

645 thoughts on “Spreker op aankomend KSU/Basta! debat over Zwarte Piet bedreigd

 1. Pingback: ‘Kritische Studenten Utrecht’ draaien de rollen om

 2. die vrouw op het malieveld was niet tegen zwarte piet zei ze in dat filmpje…

 3. die vrouw stond er voor een andere reden..

  ze werd wel gediscrimineerd..

  • inderdaad- en voelde zich verschrikkelijk geconfronteerd (om het maar netjes te houden). Ook dat was ZO ONNODIG. Deze arme vrouw, die hier niks mee te maken had…ze moesten zich dood schamen

 4. Vreselijk deze dreigingen! Waarom zou je Sinterklaas op deze manier nog willen? Geen kind die er mee zit als ze vanaf nu blauw, geel en groen (alles behalve zwart) geschminkt gaan en er zijn nog steeds mensen die perse willen dat ze zwart gaan WETEND hoeveel mensen dit kwetst? Grow up

 5. We hebben vandaag met open mond van verbazing gekeken naar de beelden op TV na de uitspraak van de onafhankelijke rechter. De onbegrijpelijk agressieve reacties van de ‘verliezers’ die met opruiende grootspraak zeggen geen vertrouwen in de rechtsstaat te hebben. Dat wil zeggen onze techtstaat niet te erkennen. Geen compassie te kunnen opbrengen. Desnoods geweld te gaan gebruiken tegen Zwarte Pieten op straat. Hun aars tonen en vulgaire en bedreigende taal uitslaan voor de camera aan Nederland. Moet dat het visitekaartje zijn van de kleine groep doenogal gestoord overkomen en die zoveel onbegrijpelijk kabaal maken om niets. Na het zien van de beelden mogen wij (nuchtere tolerante kleurrijke moderne burgers) concluderen:
  1) dat deze hele banale acties meer kapot maakt dan de samenleving lief is en racisme aanwakkert.
  2) dat de mensen die deze hele zieke actie zo opblazen en zo heftig voor de camera de boel opruien zsm een psychologisch onderzoek moeten ondergaan willen we überhaupt nog door gaan met deze gevaarlijke gekte.
  3) die geïnterviewde mafkezen die aanzetten tot geweld onmiddelijk aanhouden en verantwoordelijk stellen voor hun daden wanneer er daadwerkelijk geweld wordt gebruikt tijdens de Sinterklaasdagen.
  4) dat wanneer dit nog verder uit de hand loopt de veroorzakers van deze ellende voor de rechter gedaagd moeten wegens opruiing, hophitsing en haatzaaien en moeten opdraaien voor alle hieruit voortvloeiende schade.
  5) het begrip racisme niet misbruikt mag worden gemotiveerd door drogredenen.

  Het is van een ongehoorde onbeschoftheid maar vooral erg dom. Hoedt u voor de domme mens die een stem krijgt. Of je dan een blanke racist bent die een vlag op het Malieveld wegrukt. Of een donkere racist die voor het gerechtsgebouw voor de camera aanzet tot geweld. Het is beiden verwerpelijk en ontstaan vanuit het niets. Tegen de mensen van “Zwarte Piet is Racisme”: zie waartoe uw kortzichtige zelfingenomen waanideeën en fobieën leiden. Die niet onder de mantel der liefde en verdraagzaamheid en een klein beetje emphatie hadden kunnen vallen. Heel leuk en schattig bedoeld allemaal maar het zet aan tot haat en nijd onder de geestelijk beperkte medemensen die niet om kunnen gaan met hun emoties. En makkelijk te beïnvloeden zijn door bedenkelijke sentimenten. Wij, de kleurrijke nuchtere rest van Nederland die geen enkel probleem zien in een feestelijk bedoeld niemendalletje, stellen U aansprakelijk voor alle door u veroorzaakte ellende en wat er nog komen gaat. Wij vrezen het ergste. Zwarte Piets is Racisme lijkt het echte Racisme te zijn.

Comments are closed.