Is Nederland racistisch? - intocht van Sinterklaas & Zwarte Piet brengt debat op gang

Is Nederland racistisch? – intocht van Sinterklaas & Zwarte Piet brengt debat op gang

Het is weer zover. Sinterklaas komt met zijn zwarte knechten naar Nederland. De intocht laait het debat over racisme op. De laatste jaren is er steeds meer weerstand en er wordt gesproken over mogelijke veranderingen van de traditie. De VN heeft recentelijk een onderzoek gestart naar de racistische, stereotype verschijning van Zwarte Piet. Maar voorstanders van Zwarte Piet vinden dit kinderfeest onschuldig en begrijpen weinig van de ophef, vaak gekarakteriseerd als irrelevant. Aanleiding genoeg over een debat over racisme in Nederland.

Deze discussieavond zal gaan over Zwarte Piet als uiting van racisme, maar we willen ook verder kijken. Waar komt de felheid van reacties tot hervormen van Nederlandse tradities vandaan? Is Zwarte Piet een goed beginpunt om racisme aan te pakken en de discussie te verbreden? Hoe zit het met andere vormen van geïnstitutionaliseerd racisme in Nederland en wat zijn manieren om deze aan te pakken? Kom donderdag 7 november naar Kargadoor, informeer jezelf en meng je in de discussie!

Sprekers

 • Patricia Schor, onderzoeker bij het Instituut voor Cultureelwetenschappelijk Onderzoek aan de faculteit geesteswetenschappen Universiteit Utrecht
 • Hodan Warsame van Redmond: een nonprofit collectief in Amsterdam van feministen
 • Mathijs van de Sande, van basisorganisatie Doorbraak
 • Kno’Ledge Cesare van Nederland Wordt Beter: stichting voor erkenning van Nederlandse koloniale en slavernijverleden

Nodig je vrienden uit via de Facebookevent

464 thoughts on “Is Nederland racistisch? – intocht van Sinterklaas & Zwarte Piet brengt debat op gang

 1. Zwarte Piet is een expressie en interpretatie van een duizenden jaren oud archetype en heeft niets met racisme en slavernij te maken. Het is diep triest dat studenten – nota bene de intellectuele bovenlaag van de bevolking – en dan ook nog wel kritische studenten, niet verder blijken te kunnen kijken dan hun eigen neus lang is.

 2. Pingback: Spreker op aankomend Basta! debat over Zwarte Piet bedreigd | Nieuws | Kritische Studenten Utrecht

 3. Een aardig initiatief. Maar kijk een naar alle reacties bij AD.nl naar aanleiding van dit initiatief. Door het organiseren van een dergelijk debat en alle publiciteit er omheen gooit KSU alleen maar extra olie op het vuur!

 4. Pingback: It is about Zwarte Piet | Opinie | Kritische Studenten Utrecht

 5. Hetgeen het hele racismedebat ongeloofwaardig maakt is het feit dat het racisme van de allochtonen systematisch en opzettelijk verzwegen wordt, hetgeen op zichzelf al racistisch is. Het gaat over het racisme van alle Nederlanders toch? , en daar horen de allochtonen zeker bij. De dagelijkse traktatie van: “ongelovige hoer, kankerhomo, Hamas, Joden aan het gas” in de winkelcentra zijn toch zeker racismewaardig. Het wegpesten van homo’s uit de wijk mag er toch qua racisme wel zijn. Het terroriseren van Joden met een keppeltje door islamitische jongeren heeft toch zeker een hoog genoeg racismegehalte om als onderwerp van gesprek mee te mogen doen aan de tafel van P&W. Maar nee hoor, de blanke autochtoon trekt al het racisme weer naar zichzelf toe en sluit hier wederom de allochtonen geheel uit. Dat is nu racisme ten top. En Pauw en Witteman doen hieraan lekker mee.

  • in reactie op jouw mening, ik weet dat er overal wel racisten zijn, ook helaas in mijn volk en mensen, maar jullie nederlanders dan, jullie zijn de grootste racisten, mijn volk heeft geen bloedige slavernijverleden, zie nederlandse gouden eeuw, hoogtijden van de nederlanders ten koste van anderen, wees maar trots op je geschiedenis, jullie nederlanders zijn racisten, ik denk ook dat jullie problemen hebben met allochtonen, omdat jullie niet meer de baas over ons kunnen spelen, dat is nou jullie probleem, de nederlander staat niet niet meer aan de hoogste ladder van de hiërarchie, wat jullie wel hadden toen de eerste gastarbeiders hierheen kwamen en de taal niet konden spreken en niet voor zich konden opkomen, dat is jullie probleem met buitenlanders, jullie hebben geen problemen met iemands geloof, afkomst, het zal een nederlander allemaal worst zijn, maar jullie willen de baas spelen in eigen land, helaas pindakaas, die tijd is voorbij, nooit meer nederlandse arische westgermaanse heerschappij over anderen, droom maar lekker verder !

 6. Ik vind ook dat Nederlanders racisten zijn, zie youtube filmpje en oordeel zelf, http://www.youtube.com/watch?v=QcuFWP8LuNg, als dit geen racisme is, dan weet ik het ook niet, zover de hypocriete nederlander, en wat zijn het toch engeltjes die nederlanders, ze hebben niet eens een eigen originele volkslied, wilhelmus van nassaue ben ik van DUITSE bloede, maar ze haten de moffen, en diezelfde moffen hebben hun prachtige rotterdam platgebombardeerd, maar ja, in het engels zie je ook dutch people, hetzelfde als dutch deutschland !

 7. Jeroen Kaaskop,

  Als het je niet aanstaat, kun je teruggaan naar je eigen land, nederland voor de nederlanders, eigen volk eerst, we hebben genoeg met jullie, en we moeten ook uit de eu, liever een germaanse unie, lang leve Nederland, klein maar fijn en rijk !

 8. Waarom moeten we in een multiculturele samenleving alleen maar bepaalde feestdagen vieren die nederlanders alleen maar willen, voor de nederlander is misschien sinterklaas leuk, maar voor ons donkere mensen misschien niet, in deze samenleving is het geven en nemen, de nederlanders, blanke mensen, kunnen ook het sinterklaasfeest aanpassen, wat ze ook van ons vragen !

 9. Pingback: Spreker Zwarte Piet-debat bedreigd - DeStadUtrecht.nl

Leave a Reply