Nieuwe stakingen in het openbaar vervoer!

De komende week zijn er weer een aantal stakingen gepland in het openbaar vervoer in de drie grote steden: Rotterdam op 11 mei, Den Haag (hoogstwaarschijnlijk) op 12 mei en Amsterdam op 12 mei. Door de geplande bezuinigingen dreigen tientallen bus- en tramlijnen in deze steden te verdwijnen. Daarnaast wilt de overheid het openbaar vervoer verder ‘liberaliseren’ (privatiseren) en zo de macht van de markt op deze sector te vergroten.

In praktijk betekent dit vaak een verslechtering van de collectieve (publieke) diensten. Voor een voorbeeld kun je de geschiedenis van het openbaar vervoer eens na lezen in de Verenigde Staten. Deze bezuinigingen, samen met alle andere bezuinigingen in de publieke sector (onderwijs, gezondheidszorg, AOW etc.) vormen een reeks van plannen om de sociale voorzieningen kapot te maken onder het mom van ‘onvermijdelijkheid’ welk in al haar gedaante niets meer is dan een leugen, gebruikt om de ideologische hegemonie van de burgerij te vergroten, een tactiek welk helaas te vaak goed werkt.

Om de logica van het kapitaal in het algemeen, en haar ne0-liberale vorm in het bijzonder, te doorbreken verklaart KSU zich solidair met deze stakingsgolf.

1,251 thoughts on “Nieuwe stakingen in het openbaar vervoer!

  1. Ja, inderdaad! Hier sta ik ook achter. Het is niet alleen een verzieking van deze sector, lagere kwaliteit en waarschijnlijk slechtere arbeidsomstandigheden, maar ook nog eens slecht voor ‘t klimaat bijvoorbeeld. Gaan we naar een amerikaans systeem dan wat vooral de autoindustrie bevordert, zonder goed ov en dus iedereen met de auto, wat veel schadelijker is voor het milieu? Helemaal in zo’n klein land als NL is er sowieso weinig parkeerplek..

Comments are closed.