Kritische Studenten Utrecht leeft weer!

Hiep hoi, Kritische Studenten Utrecht leeft weer! Na een aantal jaar in een diepe winterslaap te hebben gelegen is de boze beer weer back on the scene. KSU komt regelmatig bijeen in studentenhuizen in Utrecht. KSU biedt plaats aan een brede groep studenten die zich in willen zetten voor engagement en beter onderwijs. Concreet organiseert KSU momenteel onder andere een workshops studenten activisme, debatten en demonstraties.

Achtergrond

De huidige KSU bestaat sinds 2009. Het initiatief hiertoe ontstond vanuit studenten antropologie, filosofie en liberal arts & sciences die constateerden dat de universiteit niet de kritische omgeving biedt die zij hadden verwacht en besloten hier verandering in te brengen.

In het jaar 2000 werd voor het eerst een groep genaamd Kritische Studenten Utrecht opgericht. Deze zette zich af tegen de commercialisering van het onderwijs en kweekte bewustzijn onder mede-studenten (over het gevaar van marktdenken in het onderwijs) door middel van acties en discussies. Deze groep organiseerde enkele Studium Generale debatten, stuurde een open brief naar het College van Bestuur van de UU en organiseerde demonstraties op de campus. De voormalige Kritische Studenten Utrecht hebben haar naam en webruimte liefdevol ter beschikking gesteld.