Collegevrij! Universiteit Utrecht steunt protest op 21 januari

Alle hogescholen en universiteiten hebben een verzoek gekregen om de studentendemonstratie te steunen met een bedrag ter grootte van de kosten voor één langstudeerder. De UvA is het eerste schaap over de dam.

Volgens de LSVb hebben alle universiteiten informeel al toegezegd. De studenten bellen deze ochtend ook alle hogescholen, waarvan enkele al meedoen. Maar de Universiteit van Amsterdam heeft als eerste officieel steun betuigd en maakt negenduizend euro over aan de organisatie van het protest op 21 januari in Den Haag. (originele bericht op dub.nl)

Dat is overigens meer dan de kosten van één langstudeerder. Die kost een hogeschool of universiteit drieduizend euro per jaar, terwijl ook de student zelf drieduizend euro extra collegegeld moet betalen. “Instellingen mogen zelf weten of ze de kosten opvatten als drieduizend of zesduizend euro”, zegt Sander Breur van de Landelijke Studenten Vakbond.

Het geld is bedoeld voor de ordedienst van vierhonderd man die de demonstratie in goede banen moet leiden. Er zijn portofoons, hesjes en schoonmaakspullen nodig. De ordedienst zal overigens geheel uit vrijwilligers bestaan. Die kunnen zich aanmelden via www.kenniscrisis.nl.

Hoger Onderwijs Persbureau