Vrije Universiteit bezet door Actiegroep Titanic

De bovenste verdieping van de Vrije Universiteit (Amsterdam) is sinds heden bezet door Actiegroep Titanic. Kritische Studenten Utrecht steunt de actie en verklaarde zich al eerder solidair met de actiegroep. Hieronder volgt het originele bericht met de begeleidingstekst van de actie.

Studenten bezetten bovenste verdieping van de VU!

vu5Actiegroep Titanic heeft vanaf heden de kerkzaal op de bovenste verdieping van de VU bezet. De actiegroep strijdt tegen afbraak van goed onderwijs op de VU en tegen het koekjesfabrieks-beleid dat veel universiteiten tegenwoordig voeren. De bezetters hebben een groot spandoek over de kerkzaal gehangen met een afbeelding van Koekiemonster met daaronder de term ‘Koekjesfabriek’.

Beneden delen actievoerders plaatsvervangende diploma’s in naam van Koekiemonster uit, voor het behalen van een Bachelor of Cookies, waarbij ze studenten “feliciteren met het behalen van de gestelde doelen, waarbij je geen vaardigheden hebt ontwikkeld of onderzoek leert doen, maar wel past binnen het financiële model”. Hiermee proberen de actievoerders aandacht te vragen voor de uitholling in kwaliteit van hun opleidingen door de hang naar efficiëntie de invoering van prestatie-afspraken.

vu1Aanleiding voor de actie is het reorganisatieplan voor de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit dat in februari bekend werd gemaakt. Er verdwijnen bijna 40 banen onder docenten, hoogleraren en laboratoriumpersoneel. De actievoerders keuren het reorganisatieplan af omdat het hun opleidingen te veel schaadt en geen toekomstbestendige oplossing biedt voor de afdelingen van de faculteit.

vu2 De actievoerders eisen dat 1) alle zittende studenten die worden getroffen door deze reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals de die begonnen zijn, met alle cursussen en afstudeer- en onderzoeksmogelijkheden die daarbij horen, 2) dat het college van bestuur en de faculteit het reorganisatieplan ontbindt en in overleg met docenten en studenten een alternatief en toekomstbestendig plan vormt, waarbij onderwijs centraal staat en 3) een verminderde focus op productie-indicatoren in het onderwijs met een vaste financiering voor afdelingen in plaats van een financiering op basis van studentenaantallen.

vu3

vu4

Bron: http://actiegroeptitanic.nl/studenten-bezetten-kerkzaal-vu/

Houd voor meer informatie de website & FB pagina in de gaten! Lees ook de KSU brochure “Bouw een studentenbeweging voor vrij onderwijs”.

Foto’s van eerdere acties van Actiegroep Titanic:

vu7

vu6