HBO- en universitaire studenten in Utrecht strijden tegen bezuinigingen

Demonstratie tegen de bezuinigingen op de uithof van 10 december

Demonstratie tegen de bezuinigingen op de uithof van 10 december

Op vrijdag 10 december kwamen 250 studenten bijeen in Utrecht om te demonstreren tegen de onderwijsbezuinigingen. De actie is opgezet door Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) en ging gepaard met muziek, lawaai, sprekers, theater en een open mic. De studenten zijn boos vanwege de bezuinigingsplannen omdat deze het hoger onderwijs duurder, slechter en minder toegankelijk zullen maken

Leuzen die luidkeels werden geroepen waren: “Verhagen, Rutte, loop niet zo te kutte!” en “No ifs, no buts, no education cuts!” Er heerste een goede sfeer, maar studenten waren ook duidelijk boos om de kabinetsplannen. De studenten zijn verbaasd dat de kosten van de crisis juist op hen worden afgewenteld, terwijl zij deze niet veroorzaakt hebben. ” Wij gaan de crisis dus ook niet betalen,” aldus een verontwaardigde studente, ” laat ze het halen bij de groepen in de samenleving die ten eerste de crisis hebben veroorzaakt en ten tweede het geld hebben.”

Bij het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht aangekomen, eisten de studenten de steun van de bestuurders. Bestuursvoorzitster Yvonne van Rooy meldde gisteren dat ook zij tegen de kabinetsplannen is, maar dat ging student Alexander (SACU) niet ver genoeg: “van Rooy wil minder bezuinigingen, maar het is een mythe dat deze überhaupt nodig zijn. Als multinationals zich gewoon aan de Nederlandse wet zouden houden, is er meer dan genoeg geld in de staatskas. Daarnaast gaat de aanschaf van de JSF gewoon door, terwijl voor twee en een halve straaljager per jaar de onderwijsbezuinigingen niet nodig zouden zijn.”

Op het plein naast de bibliotheek werd door internationale sprekers benadrukt dat dit beleid niet alleen een Nederlands fenomeen is, maar dat in heel Europa het onderwijs zware klappen krijgt. In onder andere Engeland, Italië en Griekenland zijn inmiddels tienduizenden studenten in opstand gekomen om door middel van massabetogingen en bezettingen de politieke druk op te voeren (lees hier meer over in Krantje Boord).

Ook in Nederland wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat de HBO en universiteitsstudenten niet over zich heen zullen laten lopen, maar zullen strijden voor beter onderwijs en tegen de bezuinigingen. Sophia: “Het is duidelijk dat veel mensen er genoeg van hebben. Het is alleen jammer dat de USF (de studentenvakbond van Utrecht) niet bereid was deze actie te steunen, anders waren er nog veel meer mensen komen opdagen.” Desondanks wordt er redelijk tevreden teruggekeken op vandaag: ” We hebben in drie dagen toch honderden studenten op de been gebracht en dit is pas het begin. We hopen dat nu meer studenten actief zullen worden in deze strijd en dat we samen een brede studentenbeweging kunnen opbouwen.”

Dinsdagavond om 19.30 uur is er in de Boothzaal van de universiteitsbibliotheek op de Uithof een tweede open actievergadering over hoe de druk op de overheid kan worden opgevoerd. Als het kabinet de plannen doorzet zullen de studenten zich hier niet bij neerleggen en doorzetten tot het tij is gekeerd.

1,402 thoughts on “HBO- en universitaire studenten in Utrecht strijden tegen bezuinigingen

 1. Pingback: Studentenprotesten, 10 december « Griekenland is overal!

 2. goede demonstratie, alleen mis ik genuanceerd denken. Als we willen winnen moeten we el met genuanceerde uitspraken komen en niet shit als JSF, multinationals en rijken. Dat vind ik dus echt ZWAK.

  • Hey Annet,
   Hoezo nuance? Ten eerste is het idee dat er bezuinigd moet worden helemaal niet normaal. In tijden van crisis moet je juist investeren. Ten tweede wordt er op bepaalde plekken bezuinigd (onderwijs, cultuur, sociale voorzieningen) en niet op andere plekken zoals (wat je noemt) JSF, multinationals en rijken.

   Dit is geen gebrek aan nuance, het is een alternatief bieden op het ongenuanceerde verhaal dat bezuinigingen noodzakelijk zijn.

 3. Neem een voorbeeld aan de studentenstrijd zoals die enkele jaren geleden in Frankrijk heeft plaatsgevonden tegen de CPE, zoals die uiteengezet is op de bovengenoemde website(www.internationalism.org: “Frankrijk: Solidariteit van alle werkenden met de strijdende studenten en scholieren tegen het CPE!

  Of naar de recente gebeurtenissen in Frankrijk en Engeland waar studenten en arbeiders, in gezamenlijke solidariteit, de strijd opnamen tegen de gevolgen van de crisis, die niet alleen de studenten raken, maar de hele bevolking, waaronder met name de arbeiders (zie de artikelen en op dezelfde website)

Comments are closed.