Stop de racisten van Pegida en DTG in Utrecht!

Stop de racisten van Pegida en DTG in Utrecht!

Op zaterdag 19 maart 2016 wil de islamofobe beweging Pegida Nederland voor de derde keer in Utrecht de straat op. Pegida Nederland werkt sinds kort openlijk samen met de extreem-rechtse organisaties DTG (‘Demonstranten Tegen Gemeenten’) en Voorpost. DTG is al tijden in opspraak vanwege haar innige banden met neo-nazistische groeperingen zoals de NVU en Blood&Honour. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept dan ook wederom op tot tegenacties.

Stop Pegida en haar extreem-rechtse achterban, houd racisten van de straat!

Laat Ze Niet Lopen!

Pegida Nederland, een uit Duitsland overgewaaide anti-islam beweging, heeft de afgelopen maanden geprobeerd om onder de dekmantel van de ‘bezorgde burger’ hun verwerpelijke racistische gedachtegoed onder de aandacht te brengen. Op eerdere demonstraties in Utrecht, Rotterdam, Apeldoorn en Amsterdam brachten Pegida aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racistische activisten, omstanders en journalisten aan. De eerste demonstraties bleken grotendeels te bestaan uit rechtsextremisten en neonazi’s uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Ook de Nederlandse Pegida demonstranten zijn grotendeels lui met een lange staat van dienst binnen de Nederlandse extreem-rechtse en neo-nazistische beweging.

Pegida steeds openlijker over banden met extreem-rechts
Pegida werkt nauw samen met een nieuwe organisatie met diepe wortels binnen het extreem-rechtse actiewezen: DTG, oftewel Demonstranten Tegen Gemeenten. Deze actiegroep, met onderdelen in oa Enschede en Utrecht, is een mengelmoes van extreem-rechtse voetbalhooligans en figuren die geruime tijd actief waren bij oa de nazistische partij Nederlandse Volksunie (NVU) en het aan het neo-nazistische terreurnetwerk Blood&Honour gelieerde Kameraadschap Noord-Nederland (KNNL). Een demonstratie van het KNNL tegen een vluchtelingenopvang in Oude Pekela kon op een flinke, actieve delegatie van DTG rekenen. Een protest van nazi-kroeg ‘De Nationalist’ in Oss tegen een AZC in die stad bestond voor meer dan de helft uit leden van DTG. Ook de beheerders van het Facebook-event voor het protest van de 19e hebben wortels binnen extreem-rechts. Zo is Dennis de Vries actief bij onder andere Voorpost en Identitair Verzet, en stond Etienne van Basten in 1999/2000 kandidaat voor de extreem-rechtse partij van Wim Vreeswijk, Nederlands Blok.

Verder waren aanhangers van DTG onder andere betrokken bij rellen over de komst van een AZC in Enschede, en blijkt de persoon die onlangs een brandbomaanslag pleegde op een moskee in Enschede meegelopen te hebben bij demonstraties van de groep. De fascistische organisatie Voorpost Nederland verzorgde bij afgelopen Pegida demonstraties in Amsterdam een groot deel van de ordedienst en het geluidssysteem.

Ook parasiteren Pegida en DTG steeds meer op lokaal protest tegen de komst van vluchtelingen. De organisaties blijken er veel radicalere intenties op na te houden dan dat ze aan het brede publiek willen laten blijken. In het alsmaar verrechtsende politieke klimaat in Nederland, waar verzet tegen de komst van vluchtelingen steeds radicalere en racistischere uitingen krijgt, is het een gevaarlijke ontwikkeling dat organisaties als DTG en Pegida openlijk de ruimte krijgen om hun verwerpelijke gedachtegoed te verspreiden en te rekruteren.

Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept je daarom ook op om je te verzetten tegen Pegida en DTG en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden. Pegida misbruikt de vrijheid van meningsuiting voor het creëren van een vrijplaats voor de verheerlijking van racisme en islamofobie. Die vrijheid is slechts een façade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar zij demonstreren. Eerdere demonstraties van Pegida zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen de druk op de ketel te houden en de ruimte voor Pegida zo klein mogelijk te houden!

Omdat ervaring leert dat de locatie van de Pegida demonstratie op het laatste moment nog kan veranderen is het verstandig om www.laatzenietlopen.nl in de gaten te houden. Ook kan je ‘Laat Ze Niet Lopen’ volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar, en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.

Kom 19 maart in actie en stop de opmars van extreem-rechts!

Laat Ze Niet Lopen!

Leave a Reply