Sta op tegen apartheid!

Sta op tegen apartheid!

Since last year, the 5th of December has a special meaning for people that value equality and freedom. At the same day that in the Netherlands, Sinterklaas is to this day celebrated in a racist manner, Nelson Mandela died leaving behind a legacy of struggle for equality and rights. For Mandela, it was not enough that apartheid was defeated in South Africa. ‘We know too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians’, he said.

Back to Palestine, a group of young activists in the Netherlands, invites us to join our voices against apartheid be it far or be it near. We’ll be there. Coming?

You can check out and share the event on facebook.

Find below the call out in Dutch:

Op de dag dat Nelson Mandela stierf vieren wij zijn leven door ons te verzetten tegen apartheid in al haar vormen.

Op deze dag salueren wij het heldhaftige Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting. Een apartheidsmuur en een van ’s werelds grootste legers ontzeggen de Palestijnen de toegang tot hun schone drinkwater, vruchtbare grond en de zee. Mandela herkende apartheid waar hij het zag en verklaarde dat “onze vrijheid niet compleet kan zijn zonder de vrijheid van de Palestijnen.”

Het is geen toeval dat apartheid een Nederlands woord is. De onvoorwaardelijke steun die Nederland geeft aan het Israëlische apartheidsregime is dan ook een voortzetting van die koloniale traditie en wij zullen niet twijfelen om deze medeplichtigheid aan de kaak te stellen.

Maar wij staan ook op tegen apartheid in Nederland. Op deze dag, 5 december, viert Nederland nog steeds het racistische Sinterklaasfeest. Symbolen zoals Zwarte Piet, die een karikatuur maken van zwarte mensen zijn een voorwaarde van het voortbestaan van een “defacto apartheidsstelsel”, zoals een onlangs gepubliceerd rapport de verhoudingen in Nederland beschreef.

Wat onderzoek na onderzoek uitwijst wisten mensen van kleur allang: Er is in Nederland sprake van een systeem van institutioneel racisme dat witte mensen op alle terreinen bevoorrecht ten koste van mensen van kleur. Wij accepteren de uitsluiting en criminalisering van mensen van kleur niet en maken hiertegen een vuist.

Het systeem dat Mandela 27 jaar in een gevangenis stopte is niet slechts een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Zuid-Afrika, maar bestaat tot de dag van vandaag wereldwijd in allerlei vormen. Het is aan ons om zijn erfenis van strijd tegen dit onrecht voort te zetten, daarom roepen wij op tot een manifestatie. Op de Dam zullen wij Mandela’s leven vieren met strijdliederen, muziek optredens en vurige speeches. Wij staan op tegen apartheid!

Leave a Reply