Gendervraagstukken

Gendervraagstukken

Debatteur en feminist Abulhassan Al-Jaberi bespreekt gendervraagstukken. Na zijn presentatie volgt een debat met het publiek. Aansluitend kan er worden nageborreld in de bar van de Kargadoor.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/153310191523645/?ref=22

Abulhassan Al-Jaberi

“Als taal een wapen is en woorden strijden, dan win je met Abulhassan zeker de oorlog! ‘Woorden kunnen je helpen met frustratie om te gaan of je te verweren, om je te uiten.’ Met gepaste trots kunnen we zeggen dat deze Eloquentia-winnaar sinds kort toegevoegd is aan onze pool van inspirators.

Echter, deze trots is Abulhassan, of Abo, geheel en totaal vreemd. In 2008 wordt hij eerste bij het Nederlands Kampioenschap Eloquentia – het debattoernooi waarbij deelnemers worden getest op welsprekendheid. Hoewel taal voor hem een gereedschap is en hij zijn woorden zorgvuldig kiest, noemt hij zichzelf toch ‘beperkt’. Hij beseft dat je alleen vanuit deze blik jezelf kunt ontwikkelen. Hij ontwikkelt zichzelf via studie en reizen en deze ontwikkeling staat weer in het teken van anderen, hij beziet werkelijk de mens. ‘Alles gaat om mensen! Men doet ons geloven dat alle mooie dingen cliche’s zijn in het leven, maar het is zo: ik voel mij mens en daarmee niet gebonden aan een bepaalde collectieve identiteit.’ Als freelance presentator en debattrainer maakt juist dat hem bijzonder en uniek. Zijn open vizier naar zichzelf en de mensen om hem heen, maken dat hij tijdens een gesprek oprechte interesse heeft in de mensen met wie hij te maken heeft.

Als jongen uit een gezin met vijf broers en twee zussen, weet hij wat het is om te debatteren en te discussiëren. Hij weet zich dan ook moeiteloos aan te passen aan iedere doelgroep en heeft een aversie tegen een ‘collectieve identiteit’. Als filosofiestudent weet hij als geen ander dat bepaalde gedachten misschien niet ‘eigen’ zijn, maar dat ze door bepaalde processen of verhoudingen zijn opgedrongen. En dat zonder dat je er zelf van bewust bent. ‘Wij denken dat deze normen en ideeën van onszelf komen, maar als je ze oprecht en gedurfd uitdaagt blijkt vaak dat ze ongefundeerd zijn en dat ze ons onnodig limiteren. Het is moeilijk hier doorheen te prikken en het is de gevaarlijkste vorm van onderdrukking. Omdat je het niet door hebt! Als wij ons kunnen emanciperen van ongefundeerde ideeën, dan kunnen wij ook ‘explicietere’ onderdrukking uitdagen.’ Met Abo’s haarfijne rechtvaardigheidsgevoel en zijn scherpe tong kijk je na een sessie heel anders naar wat jij denkt te weten over jezelf en anderen.”

Bron: http://www.beinspird.nl/inspirators/inspirators-overzicht/1169

Donderdag 20 juni geen tijd? Kom donderdag 27 juni naar het KSU/Basta! debat over “Community economies”

Meer informatie: https://www.kritischestudenten.nl/agenda/community-economies-a-talk-by-melanie-gilligan-and-local-practitioners/

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/261568103984986/261581860650277/?notif_t=plan_mall_activity

Leave a Reply