Demonstratie zaterdag 7 September Amsterdam: Geen bommen op Syrië!

Demonstratie zaterdag 7 September Amsterdam: Geen bommen op Syrië!

Tien jaar na de inval in Irak dreigt de Verenigde Staten een aanval op Syrië uit te voeren. Volgens de Amerikanen als straf voor het gebruik van chemische wapens. Nog los van de vraag of het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt is de verontwaardiging van de Amerikanen bijzonder selectief. In de week van de betreffende chemische aanval werd bekend dat de Verenigde Staten in de jaren ’80 toestond dat haar toenmalige bondgenoot Irak chemische wapens gebruikte tegen Iran. Israël gebruikt al jarenlang ongestraft chemische wapens tegen de Palestijnen en ook de Verenigde Staten zelf maakte gebruik van witte fosfor tijdens de oorlog in Irak.

Voorstanders van militair ingrijpen wijzen er desondanks op dat we toch ‘iets’ moeten doen. Maar het is nooit verstandig om benzine te gooien op een brandend huis. Elke vorm van interventie zal het drama dat zich in Syrië voltrekt alleen maar verergeren. Daarnaast vergroot westerse interventie het gevaar dat het conflict zich uit zal breiden tot de gehele regio.

Nederland heeft zich nog niet uitgesproken voor of tegen militair ingrijpen. Maar door middel van de Nederlandse Patriot-raketten aan de Turks-Syrische grens lopen we sowieso het gevaar opnieuw een oorlog ingerommeld te worden. We roepen daarom iedereen op om zich uit te spreken tegen militair ingrijpen:

– Nee tegen buitenlandse interventie in Syrië
– Geen Nederlandse steun aan aanvallen op Syrië
– Terugtrekking van de Nederlandse Patriot-raketten uit Turkije
– Onbeperkte opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland.

Om deze eisen kracht bij te zetten organiseren we komende zaterdag een demonstratie in Amsterdam. De demonstratie begint om 13.00 bij de Dokwerker op het Jonas-Daniel Meijerplein. Vanaf daar lopen we via de Blauwbrug, Amstel, Vijzelstraat en –gracht naar het Museumplein, waar we de demonstratie tegenover het Amerikaanse consulaat beëindigen. De demonstratie richt zich nadrukkelijk tegen elke vorm van buitenlandse interventie in Syrië. We nemen geen stelling voor of tegen het regime van Assad. Daarom verzoeken we alle deelnemers vriendelijk doch dringend om ook geen borden of spandoeken mee te nemen waarin stelling wordt genomen voor of tegen Assad.

Leave a Reply