Coup in Honduras en de gevolgen voor Latijns-Amerika

Coup in Honduras en de gevolgen voor Latijns-Amerika

De militaire coup in Honduras waarmee president Manuel Zelaya door het leger werd afgezet heeft het land in crisis gestort. Het militaire regime onder leiding van Michelleti heeft burgerrechten en de democratie opgeschort en tegen pro-Zelaya betogers wordt keihard opgetreden. De Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de regering van de VS hebben de coup allemaal veroordeeld. Inmiddels zijn we 4 maanden verder en is er ondanks de morele verontwaardiging over de gang van zaken weinig concrete vooruitgang geboekt in het herstellen van de Hondurese democratie.

De status quo die nu lijkt te ontstaan is niet alleen slecht voor de bevolking van Honduras en de beweging die is opgekomen na de coup, maar kan ook regionaal grote gevolgen hebben. Het leger speelt, zo blijkt nu weer, nog altijd een grote rol in de Latijns-Amerikaanse politiek. Zal de coup in Honduras leiden tot vergelijkbare pogingen in de regio?

Intussen blijft in Honduras zelf, ondanks militaire repressie, het populaire verzet tegen de coup groot. Is deze beweging alleen anti-coup, pro-Zelaya, of zijn er ook idee‘n ontwikkeld voor sociale hervormingen die verder gaan dan de agenda van de afgezette president? Kom langs en geef je mening!

Sprekers

Jan de Kievid
La Chispa
Kees Biekart
Politicoloog, aangesloten bij de ISS en gespecialiseerd in Latijns-Amerika
Ineke of Piet Jansen
2 decenia lang woonachtig in Honduras en Nicaragua, en tussen 1993 en 2004 nauw betrokken bij verschillende sociale bewegingen in Honduras
Lies Joosten
Cultureel Antropologe, 20 jaar in Honduras gewoond en gewerkt, nu werkzaam bij Arte Accion

Noticias.nl

Solidariteit met Honduras in Amsterdam – Solidaridad con Honduras en Amsterdam

theREALnews.com

More at The Real News

More at The Real News

 

Links

NOVA
25 Juli – Afgezette president Zelaya brengt bliksembezoek aan Honduras
Noticias.nl
22 Oktober – Colombiaanse para’s voor Honduras.
LaChispa.eu
LA Chispa is het grootste Nederlandstalige magazine over Latijns-Amerika. Met nieuws, interviews en reportages informeren wij lezers in Nederland en België over recente ontwikkelingen.
ZNet
2 November – Honduras: Solution or Stall?

Leave a Reply