Griekse verkiezingen en solidariteitsdemo op Beursplein

Gisteren was er op het Beursplein in Amsterdam een solidariteitsmanifestatie met Griekenland in het kader van de verkiezingen van vandaag. KSU was erbij en doet verslag.

Vandaag zijn er verkiezingen in Griekenland en alle politici en economen in de Europese Unie zullen deze op gespannen voet volgen. Maar misschien nog wel belangrijker dan voor deze politici en economen zijn deze verkiezingen voor de inwoners van Griekenland en arbeiders in de rest van de Unie.

Een uitgesproken Grieks nee tegen de bezuinigingen zoals opgelegd door de IMF, EU en ECB bied hoop aan Grieken die hun leven aangetast zien door deze bezuinigingen. Een krachtig weerwoord tegen de ondemocratische hervormingen kan hoop geven aan strijdende inwoners van andere landen en heel misschien het begin zijn van een brede beweging tegen het neoliberale beleid van overheden op verschillende niveaus.

Om de stemmende Grieken vandaag te steunen en ze te laten zien dat ze niet de enige zijn die de draconische maatregelen verachten werd er gister in Amsterdam een manifestatie gehouden in solidariteit met de Griekse bevolking. Iets meer dan 100 man verzamelde zich op het Beursplein om te laten zien dat ook hier mensen zijn die verdere neoliberalisering, uitholling van arbeidersrechten en afbraak van de welvaartsstaat niet zien zitten.

Vertegenwoordigers van verschillende groepen spraken de verzamelde mensen toe, waaronder de Internationale Socialisten, ReinFORM, DIDF en een van de stakende schoonmakers van eerder dit jaar. Allen spraken zij een wens uit voor een socialer Europa waarbij economie en winst niet boven mensen wordt gesteld.

Vanavond zullen de eerste voorspellingen over de verkiezingen binnenkomen en kunnen we zien hoe hierop gereageerd worden. Verschillende leiders van Europa die democratie zogenaamd hoog in het vaandel hebben staan zullen niet blij zijn als deze democratie zich tegen hen keert en met verschillende dreigementen komen. Eerder deze week heeft de Griekse Minister van Defensie het Griekse volk gewaarschuwd ‘niet te twijfelen aan de capaciteiten van het Griekse leger’. Verschillende machtigen lijken koste wat kost te willen voorkomen dat de Grieken de verdere bezuinigingen afkeuren, de Grieken zelf hopelijk niet. Maar als de pro-bezuinigings partijen winnen kan het volk nog wel eens van zich laten horen. Het worden sowieso spannende weken in Griekenland.