Boekhandel de Rooie Rat – Al 40 jaar een prettig links gevaar

Boekhandel de Rooie Rat is de oudste en grootste linkse politieke boekhandel van Nederland.  De oorsprong van de Rooie Rat ligt in de De Raadskelder onder het Utrechtse Stadhuis. Hier was het politieke jongerencentrum gevestigd. In 1972 werd het vrijwilligerscollectief officieel opgestart. De doelstelling was om vooral de linkse scene in Utrecht te voorzien van linkse politieke lectuur. In 1974 werd de Rooie Rat een zelfstandige stichting en werd een betaalde kracht aangesteld. In februari 1980 verhuisde de Rooie Rat naar de huidige locatie: Oudegracht 65.

Het assortiment is door de tijd heen veranderd zonder zich aan de tijdgeest te conformeren: nieuwe zwaartepunten zijn er bijgekomen en de afdeling filosofie met als specialisatie politieke filosofie. Klassieke onderwerpen van de linkse boekhandel zoals Marxisme, politieke theorie, politieke economie en landenstudies worden door de systematische import van Engels en Duitstalige literatuur uitgebouwd en winnen daardoor aan kwaliteit. De opkomst van de anders-globaliseringbeweging vanaf het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw en de huidige economische crisis geeft nieuwe inhoudelijke en politieke impulsen. Een nieuwe generatie van politieke activisten en politiek geïnteresseerden vindt haar weg naar de Rooie Rat.

In de lente van 1999 is de Rooie Rat grondig verbouwd en gemoderniseerd. Een aparte afdeling antiquariaat werd aan de boekhandel toegevoegd. Vanaf 2000 tot op heden vinden er bovendien regelmatig lezingen en leesgroepen plaats in de Rooie Rat. Doelstelling van de lezingen is het leveren van een bijdrage aan het links-politieke debat in Utrecht en elders. Zo waren er onder andere lezingen over de boeken ‘Empire’ van Negri en Hardt en ‘De esthetica van het Verzet’ van Weiss, Adorno, de wereld na de 11e september, de geschiedenis van 1 mei en de vakbeweging, en de leesgroepen en discussies georganiseerd door Kritische Studenten Utrecht (KSU).

Voor studenten die meer willen dan wat enkel wordt aangeboden door de studie en de media, en zich meer willen verdiepen in sociale en politieke kwesties, theorieën en oplossingen is de Rooie Rat een ideale boekhandel. Met het grootste assortiment aan politieke en filosofische boeken in heel Nederland, is de Rooie Rat dé plek om meer kennis te werven over hoe de wereld om ons heen in elkaar zit en hoe men de problemen aan kan pakken. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat de Rooie Rat, collectief en democratisch gerund, kan blijven voortbestaan om een boekhandel te zijn die zich niet aan de commercie conformeert en kwaliteit en inhoud op de eerste plaats zet.

Sinds de verbouwing doorleeft de Rooie Rat een tweede lente. Veel nieuwe klanten en ook jongeren voelen zich aangesproken door het aanbod van kritische, tegendraadse en kwalitatief goede boeken. De winkel wordt gerund door een collectief van vrijwilligers zonder winstoogmerk. De Rooie Rat is meer dan alleen een boekhandel, het is een ontmoetingsplaats en een centrum geworden voor links activisme.

1,614 thoughts on “Boekhandel de Rooie Rat – Al 40 jaar een prettig links gevaar

  1. En nu zijn ze failliet.

    Net als heel het linkse gedachtengoed failliet is, omdat dat nou eenmaal gebaseerd is op vals en achterbaks gekonkel ter maskering van een ordinaire zelfverrijking op dezelfde manier als degenen die door datzelfde linksistische rapalje bekritiseerd worden.

    Dááág!

Comments are closed.