Winst voor schoonmakers na 105 dagen!

De 105 dagen durende staking heeft de schoonmakers succes opgeleverd. Ze krijgen een loonsverhoging van 4,85%, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en er komt meer zekerheid voor uitzendkrachten. Ook is er een belangrijke stap gezet richting een betere behandeling van zieke schoonmakers. Dat is het resultaat van het overleg vanavond tussen schoonmaakbazen en de Vakbond van Schoonmakers.

De schoonmakers startten hun staking op 2 januari 2012. De staking zou uiteindelijk met ruim 15 weken de langste Nederlandse sectorstaking sinds 1933 worden. Om hun doel te bereiken liepen de schoonmakers 10 Marsen van Respect, overtuigden grote opdrachtgevers als NS, Schiphol en Erasmus MC en kregen de steun van veel Nederlanders, waaronder BN’ers als Matthijs van Nieuwkerk en Jort Kelder.

Hoger op de ladder
“Niemand kan meer om ons heen. We zijn in tijden van economische storm hoger op de ladder geklommen. We zijn nog lang niet boven, maar we staan ook niet meer in de put.” zegt een trotse Khadija Tahiri. Tahiri is ziekenhuisschoonmaker en de gekozen President van de Vakbond van Schoonmakers. ”We hebben misschien wel de hoogste loonsverhoging van Nederland afgedwongen, maar we zijn het meest trots op de respect-afspraken over werkdruk, opleidingen, uitzendkrachten en behandeling bij ziekte.”

Lange staking, indrukwekkend resultaat
Het resultaat van de ‘Langste staking sinds 1933′ mag er wezen. Behalve een loonsverhoging van 4,85% in twee jaar tijd maken de schoonmakers afspraken over opleidingen, meer zekerheid voor uitzendkrachten en een betere behandeling bij ziekte. Ook is er afgesproken dat er regelmatig werkdrukmetingen plaatsvinden. De schoonmakers knokten lang voor een afspraak over een betere behandeling bij ziekte. “Ruim 20 jaar is er geprobeerd een normale ziekteregeling te realiseren. Door de staking van 15 weken kunnen we nu een belangrijke stap zetten. In het experiment wordt een betere ziekteregeling getest, met onder andere doorbetaling bij ziekte. Dat gaat niet over loon, maar over respect.” zegt Tahiri.

Over het experiment met beter ziekteverzuimbeleid spraken partijen af: er komt een breed en grondig experiment voor het verbeteren van het ziekteverzuimbeleid. De schoonmaaksector verbindt zich aan de eenduidige onderzoeksconclusies. 

Nog één Mars van Respect
Morgen stemmen duizenden stakenden schoonmakers over het akkoord. Zij bepalen of het voldoende is om de staking te beëindigen. Ze lopen bovendien nog een keer een Mars van Respect. “Zo zeggen wij ‘dankjewel’ tegen iedereen die ons gesteund heeft. Opdrachtgevers die hun nek uitstaken als NS, Schiphol en Erasmus MC, maar ook mensen in het land. Van Amsterdam tot Maastricht. Van Jort Kelder tot sympathiserende thuiszorgers.” zegt Tahiri.

Meer info: http://www.schoongenoeg.nu

Kritische analyse van Peter Storm: Schoonmaakstaking eindigt in mager akkoord

1,075 thoughts on “Winst voor schoonmakers na 105 dagen!

  1. Pingback: Schoonmaakstaking: terugblik en balans « Rooieravotr

  2. Pingback: Schoonmaakstaking: terugblik en balans | Ravotr

Comments are closed.