Studenten bezetten samen met schoonmakers Universiteit Utrecht

Utrecht, maandag 27 februari 10:30 – Enkele tientallen studenten hebben samen met meer dan tweeduizend stakende schoonmakers de centrale hal en enkele lokalen van het Ruppertgebouw van de Universiteit Utrecht bezet. De studenten en schoonmakers voeren hiermee actie tegen slechte arbeidsomstandigheden en de bezuinigingen in het onderwijs.

Sander van Kritische Studenten Utrecht legt uit waarom de studenten aan deze actie meedoen:

“Met deze gezamenlijke actie laten we zien dat we alleen door de handen ineen te slaan deze maatschappijbrede bezuinigingen en erbarmelijke arbeidsomstandigheden terug kunnen draaien.”

Studenten en schoonmakers roepen de Universiteit Utrecht op om als grote opdrachtgever in de schoonmaak het protocol Goede Marktwerking of Gouden Standaard van de FNV te tekenen. Daarnaast worden docenten, studenten, en medewerkers gevraagd om de schoonmakersactie te steunen via een petitie. De bezetters hebben een uitgebreid alternatief programma opgezet om studenten, docenten en schoonmakers in dialoog te brengen over de huidige problemen in de schoonmaak en het onderwijs.

Doordat de overheid per student steeds minder in onderwijs investeert zijn zowel studenten, docenten en werknemers als schoonmakers de dupe. Voor de aanbesteding van de schoonmaak in het onderwijs waren schoonmakers gerespecteerde vaste medewerkers. Schoonmakers op de universiteit zijn onzichtbare externe krachten geworden die steeds meer moeten schoonmaken in minder tijd en voor minder geld. Bij studenten zien we maatregelen als de langstudeerboete, afschaffing van de basisbeurs voor de Masterfase en inkorting van het studenten reisrecht.

Het is nog niet bekend hoe lang de studenten en schoonmakers gaan blijven. Student Sander:

“We blijven zolang het moet. Met ons alternatief programma willen we met studenten, medewerkers in dialoog gaan om samen oplossingen te vinden voor de problemen die we zien”.

Deze actie is mede mogelijk gemaakt door financiele steun van XminY Solidariteitsfonds en Zwart Zaad, het onafhankelijke Utrechtse actiefonds.

348 thoughts on “Studenten bezetten samen met schoonmakers Universiteit Utrecht

 1. Pingback: UU bezet | ANS-Online

 2. complete onzin staken …kost alleen maar geld .. ipv staken moeten er andere oplossingen gevonden worden. de economie is algemeen slecht en we moeten allemaal wat inleveren … staken is niet de oplossing …. natuurlijk ben ik er mee eens dat het allemaal niet fair geregeld mag zijn maar we kiezen zelf de bestuurders van het land. en achteraf klagen ..we willen allemaal beter ….we hebben het al goed …en als werk je niet bevalt dan lijkt me een logische keus een andere baan vinden …in deze economie mogen we al blij zijn dat we een baan hebben. en wie storen ze met deze acties niet degene die invloed hebben over het systeem maar de studenten … kies er dan voor om de kantoors van de bestuurders te blokeren en NIET de college zalen … daar word juist geld verdient om hun mee te betalen op deze manier hebben ze alleen maar zichzelf ..

  mvg

  • Je dt-fouten, gebrek aan hoofdletters en interpunctie en je onvolledige zinnen bewijzen nochtans dat er in het onderwijs al meer dan genoeg bespaard is… Ik neem zelfs de moeite niet om te reageren op de inhoud van zo’n slordig geschreven stukje, want daar zal ook wel niet lang over nagedacht zijn…

 3. “we moeten allemaal wat inleveren.”
  Waar haal je dat toch vandaan? De reden dat de schoonmakers, thuiszorgers etcetera, etcetera moeten inleveren omdat die mensen die al heel veel geld krijgen nog meer willen. Zij leveren helemaal niet in, sommigen van hen boeken zelfs record winsten.
  “…en als werk je niet bevalt dan lijkt me een logische keus een andere baan vinden …”
  Wat een onzin! Mensen die al jaren voor een betrijf werken moeten zomaar salaris mindering voor lief nemen? Wat als je niks anders kunt? Waar moet je dan heen? Mag je dan ook niet klagen?Wie doen er nu eigenlijk het werk?

 4. Het is onzinnig te denken dat er niet gestaakt moet worden. Juist de mensen die getroffen worden, en dat zijn allen die voor hun inkomen aan een overheidsregeling of werknemersregeling gebonden zijn, worden het zwaarst getroffen. Niet door een van buitenaf komende ziekte of iets dergelijks, maar door ingrijpen van de overheid ten behoeve van de rijken, die namelijk het minst getroffen worden, en dat allemaal onder het mom van het redden van de economie, die toch al in het voordeel van de rijken werkt. De banken zijn zogenaamd gered met miljarden, geld dat ons als samenleving toekomt omdat het door de mensen bij elkaar gelegd wordt. En nu moeten we de gevolgen daarvan ook nog zelf gaan betalen. De geschiedenis heeft dit trouwens al erg vaak laten zien, Het behoud van rechten voor hen die van regelingen afhankelijk zijn wordt als conservatief gezien door de leidende partijen, maar het is juist het behoud van rechten voor de bovenmatig betaalden dat wordt nagestreefd waar een einde aan moet komen, ten gunste van de minst gesitueerden. En wat de denken van het reserveren van nog meer geld voor de aanschaf van nog meer en beter oorlogstuig…….miljarden.
  Ik zal aan elke actie deelnemen die dit alles kan verhinderen.

 5. dan blijft de oplossing niet staken maar zorgen dat er een andere politieke macht na de volgende verkiezingen aan de macht komt .. het land heeft gekozen voor een voornamenlijk rechts kabinet .. en helaas is democratie de weg van de meeste stemmen…. ja idd de rijken worden rijker ..moet je dan de universiteit bezetten ?? zitten daar de rijke mensen die susbsidie verlenen aan de uni … nee daarvoor moet je bij de overheid zijn .. staken is niet een oplossing en al helemaal niet op een uni ….
  en echtwaar elke actie steunen ? laat me niet lachen in dit land zijn er niet echte acties …alleen kinderachtige kreten om aandacht .

 6. Liever had ik gezien: “kritische studenten bezetten samen met schoonmakers de Universiteit Utrecht”..Dit aangezien deze koppen suggeren dat de Utrechtse student de acties ondersteund, terwijl het gros alleen maar ergernis van de acties ondervond.

 7. Pingback: Schoonmakers en studenten bezetten Universiteit Utrecht - DeStadUtrecht.nl

Comments are closed.