Ook studenten zeggen: schoongenoeg! Gebouw Uithof bezet door Schoonmakers & Studenten

“We gaan door zolang het nodig is!”

Dat is een veel gehoorde kreet onder de schoonmakers en studenten die vanmorgen gezamenlijk het Ruppert gebouw op de Uithof hebben bezet. Meer dan twee duizend schoonmakers en vele studenten voeren actie tegen slechte arbeidsomstandigheden en de bezuinigingen in het onderwijs.

Het is een gezellige boel in het Ruppertgebouw, schoonmaker en student hebben eindelijk tijd om eens gezellig bij te kletsen, elkaar te leren kennen en te horen over elkanders strijd. Als er niet hevig actie gevoerd wordt natuurlijk. “Wat willen jullie studenten nou eigenlijk?”, vraagt een schoonmaakster zich af. Als zij hoort over de maatregelen als de langstudeerboete, afschaffing van de basisbeurs voor de Masterfase en inkorting van het studenten reisrecht, begrijpt ze gelijk de zorgen en woede van de studenten. “En schoonmakers, waarvoor zijn jullie eigenlijk al zeven weken aan het staken?” Als de studenten horen over de onmenselijke behandeling door hun bazen, het verplicht doorwerken tijdens ziekte en het steeds meer moeten schoonmaken in minder tijd en voor minder geld, slaan de studenten steil achterover van verbazing. Student na student sluit zich aan bij de actie.

“Alleen door de handen ineen te slaan kunnen we de maatschappijbrede bezuinigingen en erbarmelijke arbeidsomstandigheden tegen gaan”, horen we door de megafoon. Zou dit de eerste aanzet zijn tot samenwerking tussen verschillende sectoren in de maatschappij die geraakt worden door de buitenproportionele bezuinigingen door de regering? Om het nog maar een keer te onderstrepen; bezuinigingen zijn geen noodzakelijk kwaad maar politieke keuzes, die op dit moment de zwakste in de samenleving raken en onze ‘verzorgingsstaat’ volledig afbreken. De schoonmakers en de studenten laten vandaag zien dat samen actie voeren zeker mogelijk is. En het uitgebreide, alternatieve programma in de Ruppertgebouw brengt studenten, docenten en schoonmakers in dialoog en is een aanzet om samen oplossing te vinden voor de problemen in de schoonmaak en het onderwijs.

De eis naar de Universiteit Utrecht, als grote opdrachtgever in de schoonmaak, is om het protocol Goede Marktwerking of Gouden Standaard van de FNV te tekenen. Dit zal een grote verbetering in de arbeidsomstandigheden van de schoonmakers te weeg brengen.  Daarnaast kan iedereen helpen door de schoonmakersactie te steunen via een petitie.

Dus iedereen die in de buurt is, kom langs en neem je slaapspullen mee!