Valentijnsflyers voor goed en toegankelijk onderwijs

Om iedereen te verheugen met een valentijnskaartje, werden er vandaag valentijnsflyers uitgedeeld op de Uithof om iedereen te informeren over de onderwijsbezuinigingen, en vooral de bezuinigingen op studiefinanciering. Ook deze actie werd gedaan in het kader van het nieuwe netwerk Goed en Toegankelijk Onderwijs.

Zie de flyer en foto’s van de actie hier. De flyers waren bedrukt met de volgende tekst (een opsomming van de bezuinigingsplannen):

___________________________________________________________________

Fijne Valentijnsdag.

Je hoort slechte verhalen over me. Ze zeggen dat ik niet om je geef. Dat ik je rechtszekerheid schaad. Maar ik doe alles uit liefde. Voor studenten van nu en van morgen. Voor onze gezamenlijke toekomst in de kenniseconomie. Ik laat je alvast weten wat ik voor ons van plan ben voor het collegejaar 2012-2013*:

 1. Afschaffing basisbeurs voor masterfase.
 2. Het inkorten van je OV kaart.
 3. Een langstudeerboete: € 3.063.
 4. De harde knip tussen bachelor en master.
 5. Hogere collegegelden 2e studies en schakel-programma’s.

Toelichting:

Half januari 2012 is het wetsvoorstel “Studeren is Investeren” ingediend. De 2e Kamer bespreekt het waarschijnlijk in maart. Indien goedgekeurd, betekent dit (onder andere) het volgende voor het collegejaar 2012-2013:

  1. Studenten ontvangen vanaf collegejaar 2012-2013 geen basisbeurs meer in de masterfase ook als je nu al bezig bent met je master (tenzij je master begon voor 1 september 2011). De basisbeurs wordt beperkt tot 36 maanden=3 jaar.
  2. Heb je op 1 september 2012 meer dan 1 jaar studievertraging? Dan heb je geen recht meer op een OV-reisproduct. Nu duurt je recht op OV de nominale studieduur (bachelor én master) plus 3 jaar.

De Kamers hebben voor 2012-2013 al goedgekeurd:

 1. De langstudeerboete van 3.063 euro bovenop je collegegeld bij meer dan één jaar studievertraging.
 2. De harde knip houdt in dat je al je bachelorvakken moeten hebben afgerond voordat je aan een master mag beginnen. Dit zal gelden voor 2012-2013 vanaf studenten die in 2009-2010 hun bachelor begonnen.
 3. Voor een 2e bachelor of master betaal je nu al het hogere instellingstarief, vaak vele duizenden euro’s. Het nieuws is dat collegegelden voor veel 2e studies (en schakelprogramma’s) zullen stijgen.

Foto’s: