Overheid schaft stufi af

De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds 30 jaar, zegt minister Bussemaker.

via het Hoger Onderwijs Persbureau

De belangrijkste veranderingen op een rijtje

  • Je krijgt geen gratis studiefinanciering meer;
  • Als je ouders tussen de € 30.000 en € 46.000 verdienen, krijg je maximaal € 365 aan aanvullende beurs (maar je basisbeurs verdwijnt dus);
  • De maximale afbetalingstermijn van de studieschuld wordt verhoogd van 15 naar 35 jaar;
  • Aflossen hoeft pas bij een inkomen gelijk aan het minimumloon in plaats van de bijstand;
  • Studenten met een handicap of chronische ziekte, die nu nog een extra jaar basisbeurs krijgen, hoeven, als ze een afgeronde bachelor of master hebben, € 1200 minder te betalen.

Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot.

Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Dat geldt ook voor nieuwe masterstudenten, die nu misschien al aan hun bacheloropleiding zijn begonnen.

Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Critici vrezen dat technische masteropleidingen daardoor minder populair zullen worden (want duurder dan eenjarige masters), maar de partijen zeggen slechts dat er een ‘verkenning’ komt naar tegemoetkoming.

Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. Als hun ouders minder dan 46.000 euro verdienen, krijgen studenten zo’n aanvullende beurs. Als de ouders minder dan 30.000 euro verdienen, is die beurs 365 euro (ruim 100 euro meer dan nu), daarboven wordt het minder.

De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar. In overleg met de onderwijsinstellingen wil minister Bussemaker ervoor zorgen dat studenten meer buiten de spits gaan reizen. Dat zou de kosten kunnen drukken en de opbrengst daarvan komen volgens minister Bussemaker weer ten goede aan het onderwijs, zei ze zojuist tegen de verzamelde journalisten.

Verder verdwijnt de bijverdiengrens. Studenten mogen met hun bijbaan of eigen onderneming verdienen wat ze willen. Ze hoeven hun ov-kaart of aanvullende beurs niet terug te betalen als ze boven de grens uitkomen.