Update Frankfurt: Alles en nog wat verboden, acties gaan door

Met nog een kleine week te gaan voordat de protestacties losbarsten in Frankfurt am Main, hoofdstad van de troika (IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank ECB), houden de autoriteiten nog steeds alles op slot. Zelfs activiteiten die niet tot het protestpakket horen – maar daar wel een rol in zouden kunnen spelen – zijn nu tijdens de aangekondigde protestdagen (16-19 mei) verboden verklaard.

Ga mee met de bus. Schrijf je hier in.

Ga mee met de bus. Schrijf je hier in.

Nb: Vanuit Nederland gaat een bus naar Frankfurt (vertrek donderdagochtend vroeg, terug zaterdagnacht) waarvoor nog enkele kaartjes verkrijgbaar zijn. Je kunt hier (online) boeken:

Naast de grote demonstratie van zaterdag 19 mei (12:00 voor Centraal Station Frankfurt) en de streetrave van woensdag 16 mei, is nu ook het occupy-kamp (dat al sinds 15 oktober gevestigd is in het park voor de ECB) verboden verklaard tijdens de protestdagen. Voor 12 andere activiteiten die aangemeld werden – waaronder volstrekt onschuldige maandelijkse wakes – is tot dusver geen vergunning verleend. In plaats daarvan wordt door politiek en media een ongekende hetze tegen de demonstranten gevoerd.

In een debat in het parlement van de deelstaat (Verslag lokale zender HR werd verklaard dat het verbod nodig zou zijn omdat de demonstranten gewelddadig zouden kunnen zijn, waarbij geweld desgevraagd gedefinieerd werd als “het hinderen van het vrije kapitaalsverkeer”. Bovendien, werd in het debat gesteld, heeft de ECB “de plicht om ongestoord 24 uur per dag zijn werk uit te voeren, vooral in tijden van crisis”. Het optreden van sprekers van CDU en FDP werd ook door de actievoerders met enthousiasme onthaald en omgebouwd tot een (van de vele, zie eerdere links hier) opruiend filmpje.

(Overigens wordt Frankfurt geregeerd door een coalitie van CDU, FDP en Grünen…)

Duitstalig overzicht ontwikkelingen rond verbod.

In dagblad Tageszeitung wordt de hoogste verantwoordelijke voor het openbare ordebeleid in Frankfurt, Markus Frank, geinterviewd. Hij zegt 40.000 demonstranten te verwachten en windt er geen doekjes om: ze willen proberen de blokkade te verhinderen, jammer dan voor democratische rechten.

frankfurtblockLinks Duitsland laat zich door dit wapengekletter niet van de wijs brengen en is dit wel gewend. De verboden worden nu juridisch aangevochten en “hoe dan ook, de protesten gaan door”. Ook is er in de binnenstad huis aan huis een brief verspreid waarin verzekerd wordt dat kleine middenstanders niets te vrezen zullen hebben van de acties, en er eerder van zullen profiteren omdat er tienduizenden mensen zullen komen die ook moeten eten en drinken. In een aparte brief worden bankemployes gewezen op de blokkades van vrijdag 18 mei, die “de ECB en andere banken zullen treffen”. “U zult die dag dus niet naar uw werk kunnen, maar de actie is niet tegen bankwerkers persoonlijk gericht”. (zie hier links naar de brieven).

Tot nu toe zijn dergelijke ‘algehele verboden’ altijd bij de rechter gesneuveld (zelfs als er aantoonbaar ‘geweld’ van de kant van demonstranten dreigde, zoals bij de blokkade van nazi-marsen in Dresden of atoomtransportblokkades bij Gorleben). Het effect van de spierballentaal vanuit de politie en lokale regering, is dan ook vooral dat er nu in het hele land opgeroepen wordt om naar Frankfurt te komen.

Zaterdag is 12 mei, internationale occupy wederopstandig dag en dan zal er ook in Frankfurt wat gebeuren

Overigen:

*) Nieuwe mobilisatieclips:

get up, stand up – Occupy – we make it

Spaanse duitser

Attac mobi-clip

Het Betere werk.

*) Barrio Anticapitalista (in het komende tentenkamp)

*) Programma van de Rosa Luxemburg Stiftung (van de partij Die Linke) in Frankfurt.

*) Nieuwe internationale oproep tegen EU-crisis-politiek en om naar Frankfurt te komen:

Ook muzikanten roepen op om te komen.

*) Skyline Frankfurt met alle bankgebouwen:

*) Als je dan toch in Frankfurt bent, kun je deze politieke miniatuurtentoonstelling bezichtigen:

*) Italianen naar Frankfurt

Ondertussen in de VS

Groot verzamel-feature over Frankfurt op indymedia Duitsland

 

Ga mee met de bus. Schrijf je hier in.

Ga mee met de bus. Schrijf je hier in.

Bus vanuit Nederland

Voor contact met de Nederlandse voorbereidingsgroep:

blockupy-frankfurt-nl@riseup.net

Algemene websites over de actie (meest Duitstalig):

http://www.blockupy-frankfurt.org

http://17to19m.blogsport.eu/

Lokaal Radicaal links Frankfurt http://notroika.linksnavigator.de/

Eerdere berichten op kritischestudentne.nl onder: https://www.kritischestudenten.nl/campagne/blockupy-frankfurt/