Kabinet wil studiefinanciering en OV-jaarkaart schappen

Kerstkaart Merry Crisis and a happy new FearHet kabinet overweegt de basisbeurs van de studiefinanciering te schappen en te vervangen door een (a)sociaal leenstelsel. Daarnaast wordt er ook gesproken over het afschaffen van de ov-jaarkaart en het om te zetten in een kortingskaart. Dit schrijft het AD over de onderwijsbezuinigingen.

Dit alles zou het kabinet op de korte termijn miljoenen euro’s opleveren ten koste van de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs.

In plaats van het geld te halen waar het zit (de 1%) of waar we het kunnen missen (JSF, Afghanistan etc.), en bij degene die de crisis hebben veroorzaakt lijkt er een brede coalitie te zijn ontstaan om het onderwijs uit te hollen. De VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn voor de plannen. Het CDA en PVV twijfelen nog. Van de christenen en de fascisten moet je het maar hebben, laten we maar zeggen.

We moeten niets inleveren, maar investeren! Hopelijk gaan de LSVb et al. dit keer niet door hun knieen na een manifestatie, dan kunnen we dit tegenhouden.

Merry crisis and a happy new fear!

713 thoughts on “Kabinet wil studiefinanciering en OV-jaarkaart schappen

 1. Kenniseconomie ?

  Pvda en Groen-links doen keihard mee aan het slopen van ons onderwijssysteem en laten zien wat ze echt zijn !
  Ik vraag me ook af hoe de LSVB hierop gaat inzetten ?
  Een vermogen lenen tegen commerciele rente’s om daarna als schuldenaar door het leven te gaan.

  Voor mij is het duidelijk dat dit niet geaccepteerd kan worden en dat we deze regering nu moeten laten merken dat hier een grens overschreden word.
  Hier past enkel nog een ongekende tegenreactie vanuit de studentenbewegingen.

 2. Tegenhouden? Aanval is de beste verdediging. Waarom gaan we niet voor gratis onderwijs in plaats van het bestaande – al veel te dure – onderwijs verdedigen…ga gewoon ‘all in’ in plaats van het kleine aantal fiches dat je hebt te beschermen. Juist die defensieve houding van de studentenbeweging heeft ertoe geleid dat elke keer een kaasplakje kan worden afgesneden..

Comments are closed.