Peter Storm: Toppunt van terrorisme

Wat is het toppunt van terrorisme? Een conferentie houden staatsterroristen samen die vergaderen over de vraag hoe ze hun terreurwapens buiten de handen van miniterroristen kunnen houden. De vergadering ‘beveiligen’ door te dreigen met staatsterreur tegen de bevolking. Dit door de plaats van samenkomst en de aanlooproutes om te vormen tot een openlijke politiestaat met vele duizenden gewapende uit belastinggeld betaalde terroristen, met camera’s, en vrijwel onbeperkte bevoegdheden tot ongebreidelde onderdrukking. Terreurbestrijders – niet de staatsdienaren, al dan niet in uniform, maar de echte terreurbestrijders, jij en ik – hebben werk aan de winkel.

door Peter Storm via autonomendenhaag

De samenkomst van terroristen heet ‘Nuclear Security Summit’, nucleaire veiligheidstop. Plaats-delict wordt Den Haag, datum: 24 en 25 maart. Er wordt daar gesproken over de vraag hoe te voorkomen dat kernmateriaal in handen van ‘terroristen’ valt. Met die terroristen worden dan minuscule gewapende groepen bedoeld, zoals Al Qaeda, Hezbollah, de FARC, noem maar op. Wat dit soort groepen kenmerkt is niet hun ‘terroristisch karakter’, hun geweld tegen burgers om politieke redenen. Wat deze groepen kenmerkt is dat, als ze dit soort terrorisme hanteren, ze dat op kleine schaal doen vergeleken met staten. Wat ze vooral kenmerkt is dat het dus zelf geen staten zijn, dat ze freelance opereren, buiten de gevestigde orde waar ze trouwens maar al te graag gewoon onderdeel zouden willen uitmaken. Terroristische netwerken, als je ze al zo wilt noemen. zijn mini-staten-in-wording. Staten, dat zijn gigantische terreurnetwerken waarbij de miniversie van Al Qaeda in het niet valt.

RIJK02_NG-1981-11-24_W

Voor serieus terrorisme, ook van de nucleaire variant, moet je immers niet bij dit soort kleingrutters zijn maar bij de terroristische netwerken die bekend staan als overheden, nationale staten en hun leiders. Zij hebben onwaarschijnlijke hoeveelheden bommen en granaten, duizelingwekkende arsenalen van raketten, voorzien van kernkoppen. En keer op keer hebben ze hun bommen en granaten, en een enkele keer ook kernbommen, gebruikt tegen weerloze bevolkingen. Twee maal is een stad met atoombommen verwoest, met honderdduizenden mensen die snel of langzaam aan de gevolgen stierven. De steden waren Nagasaki en Hiroshima, en de dader was de Amerikaanse staat onder leiding van president Truman, net zoals de huidige president, drone-gooier Obama een Democraat. Als het om niet-nucleair terrorisme, bedreven door de straks in Den Haag verzamelde wereldleiders gaat: die lijst is lang, erg lang. De VS in Vietnam. Rusland in Afghanistan. . De VS in Afghanistan. Rusland in Tsjetsjenié. Frankrijk in Algerije. Groot-Brittannië in Kenya. China in Tibet. Nederland in Indonesië. De VS in Nicaragua, El Salvador, Irak, nogmaals Irak… de dodenlijst van de verzamelde staatshoofden loopt in de vele miljoenen. De dodenlijst van alle als terroristisch aangemerkte kleine kruideniers loopt hooguit in de tienduizenden.

Het hele idee dat de aanjagers van het grote terrorisme ook maar een vleugje legitimiteit hebben in het aanpakken van het microterrorisme van bijvoorbeeld Al Qaeda is een tamelijk zieke grap. De grap wordt zieker als je leest over wat voor zaken men het gaat hebben. Volgens De Klerk, Nederlands onderhandelaar “hebben terroristische groepen in het verleden pogingen gedaan nucleair materiaal in handen te krijgen (…) Daarmee kan, in combinatie met explosieven, een vuile bom worden gemaakt en ‘een flinke oppervlakte radioactief worden gemaakt’” Foei toch! Nee, dan liever een schone bom, waarmee een complete stad met de grond gelijk wordt gemaakt en alles wat er leeft wordt verschroeid. Orde en netheid, nietwaar? De hele top straalt uit dat grote mogendheden terreurwapens mogen bezitten, en andere niet. Het zijn de mafiabazen samen, die voorkomen dat kleinere criminelen inbreuk maken op hun machtsmonopolie. Er is geen enkele reden om deze hele vertoning serieus te nemen als bijdrage aan vrede en ontwapening. Het idee dat we de bescherming tegen de kleine moordenaars moeten overlaten aan de grote moordenaars is een lachertje. Daarom kunnen we met deze top ook geen seconde vrede hebben.

NoNukes

De top is op nog een manier misdadig. Ze vormt een excuus om Den Haag om te vormen d tot openlijke dictatuur. Een greep. Aan de operatie gaan 13.000 politieagenten meedoen, 3.000 militairen, 4000 marechaussee-agenten, in totaal dus 20.000 staatsbendeleden. Alleen al het aantal agenten is een viervoud van wat tijdens de troonswisseling paraat was. Flinke stukken weg tussen Amsterdam en Den Haag worden afgesloten. Zee- en luchtvaart krijgen beperkingen. “Rondom hotels (waar wereldleiders verblijven) kunnen sommige stranden beperkt toegankelijk zijn”. Het gebied om de top heen is in zones ingedeeld, waarover factsheets duidelijk maken hoe ver beperkingen gaan. In de vrij ruime groene zone ten oosten van het conferentiecentrum mag niet worden gefietst behalve op een doorgaande weg, en ook het Scheveningse Bos gaat dicht. Tot elke prijs moet immers worden voorkomen dat wielrenners van Hezbollah actief worden en Al Qaeda een basis in het bos kan vestigen. Winkels in de wijde omtrek gaan dicht, je kunt immers niet hebben dat terroristen een broodje en een blikje cola aanschaffen.

nee-tegen-kernwapens (2)

Nu al zijn de in perkingen van privacy en bewegingsvrijheid begonnen. “Vanwege de nucleaire top (…) mag de politie vanaf dit weekend op specifieke plaatsen mensen fouilleren en ondervragen”, zo maakte de coördinator terreurbestrijding, Dick Schoof, op 28 februari bekend. Vanaf dat moment beschouwt de politie in bepaalde gebieden dus iedereen openlijk als verdachte. “Ook wordt van 14 tot 27 februari de grensbewaking tijdelijk ingevoerd”, om “aggressieve of radicale antiglobalisten”de toegang te kunnen beletten. Al eerder waarschuwden mensen uit politie- en inlichtingenkring voor de komst van “honderden extreem-linkse demonstranten uit Duitsland en andere landen” zouden komen opdagen. “Foto’s van het zogenoemde Zwarte Blok worden onder agenten verspreid met de mededeling dat de betrokken personen slechts vier uur van Den Haag wonen.” Zo wordt de toon gezet voor een tweedaagse burgeroorlog tegen iedereen die het maar in zijn hoofd zou halen in den haag actie te komen voeren één millimeter buiten de nauwste, door de autoriteiten vastgestelde kaders. Het zijn het soort repressieve maatregelen die op brede verontwaardiging stuiten als Rusland ze toepast in Sotsji of Moskou. In Nederland kijkt vrijwel niemand er erg van op. Zo worden we systematisch klaargestoomd voor een oefening in noodtoestand en politiestaat.

Anti-Nuclear Protest Takes Place In Kobe

Natuurlijk moet dit bespottelijke nucleair-repressieve circus – waaraan 24 miljoen euro wordt verspild, “exclusief de kosten van de beveiliging”, want die zijn geheim – worden aangeklaagd met protest. Natuurlijk hoort alles op alles gezet te worden om de zaak grondig in het honderd loopt. Natuurlijk horen we er te zijn in Den Haag, minstens op de dag voor de top op de demonstratie die voor deze gelegenheid wordt gehouden, en die zich richt tegen zowel kernwapens, kernenergie als tegen armoede: “Stop nuclear power! Abolish poverty!”. Die mee in de hand wordt gewerkt door de geldverspilling die conferenties als de nucleaire top opleveren. Hopelijk wordt het daar rumoerig druk. Luidruchtige tegenspraak is immers wel het allerminste wat we kunnen doen. Het minste, maar bepaald niet alles. Wordt dus vervolgd. Intussen ligt er de demonstratieoproep, dus wat ons te doen staat, is glashelder. Aan de slag!

Peter Storm

naamloosPeter Storm, muzikant, schrijver, lezer, budgettair beperkt levensgenieter en anarchist. Vond als jongetje vogels en orchideeën leuker dan snelwegen en fabrieken, gaf als puber voorkeur aan Indianen boven cowboys, vond Bob Dylan spannend, werd klein dissidentje, werd weinig groter maar wel dissidenter. Anarchistische voorkeuren, later bijna 20 jaar actief geweest in trotskistische organisatie IS, vanaf 2009 zich ontpopt als anarchist/horizontalistisch pro-revolutionair. Heeft website, schrijft ook elders.