"Nait Soez'n"; al 38 jaar Groningse studentenopinie

Wat heeft Groningen wat Utrecht niet heeft? Weinig misschien. Maar naast wat culturele verschillen hebben zij welNait Soez’n” (= ‘niet zeuren’ afgeleid van het Groningse gezegde ‘Nait soez’n moar doun’, oftewel ‘niet zeuren maar doen’); een opinieblad dat al 38 jaar als spreekbuis fungeert voor Groningse studentenopinies. Het staat regelmatig vol kritische opinies en je leest er nieuws in dat het gemiddelde universiteitsblaadje niet zou halen; relevant nieuws voor studenten.

deel dit via facebookVan politieke ontwikkelingen in het hoger onderwijs tot nieuws over de chipkaart, of nieuws over de bezigheden van studentenvakbonden – het is immers altijd een vakbondsblad geweest van de Groninger Studentenbond (GSb). En toch wordt het gratis verspreid onder studenten van Groningse hogescholen en de Groningse universiteit.

Hier in Utrecht mocht niet eens het Ublad voortbestaan, een mild blaadje waarin je moest zoeken naar kritiek. Het ‘o-zo-onafhankelijke’ Ublad werd door het CvB (op volledig ondemocratische wijze) opgeheven afgelopen januari. Misschien ligt hier in de nabije toekomst een belangrijke taak voor USF studentenbelangen – de Utrechtse studentenbond. Misschien kan Utrecht ook gaan doen in plaats van zeuren. Of heeft de Utrechtse student niets te klagen? Of mist Utrecht naast een kritisch studentenblad gewoon het kritische elan van Groningen? Reacties zijn onderaan mogelijk.

~

In de laatste Nait Soez’n (hier) o.a.: “Basisbeurs of leenstelsel? Demonstranten verdeeld, politici draaien”

De geschiedenis van Nait Soez’n volgens wikipedia:

Het blad komt voort uit een reeks pamfletten, getiteld ‘Nait Soez’n!’ (met uitroepteken), die de GSb verspreidde tijdens acties tegen de door het kabinet-Biesheuvel voorgenomen verhoging van het collegegeld van 200 naar 1000 gulden. De naam van het tijdschrift is afgeleid van het Groningse gezegde ‘Nait soez’n moar doun’ (‘niet zeuren maar doen’, cq. ‘niet lullen maar poetsen’

205 thoughts on “"Nait Soez'n"; al 38 jaar Groningse studentenopinie

  1. Ja, go USF.. WIJ WILLEN EEN BLAD! KSU wil vast ook wel wat helpen bij het opzetten. Alleen het geld is er bij zo’n onafhanklijk clubje natuurlijk niet..

Comments are closed.