Declaratie naar aanleiding van de gebeurtenissen van 21 januari in Den Haag

Wij verwerpen het buitensporige politiegeweld
Tijdens de acties na de manifestatie reageerde de politie Haaglanden met buitensporig geweld. Op alle beelden was duidelijk te zien hoe de betogende studenten op verschillende locaties zonder aanleiding uiteen geslagen werden. Gewonden zijn gevallen door politieknuppels, hondenbeten en paarden die roekeloos door menigtes werden gejaagd; enkele betogers zijn zelfs opgenomen in het ziekenhuis. De politie heeft uiteindelijk rond de vijfentwintig mensen opgepakt.

Wij vinden de handelingswijze van de LSVb, ISO onaanvaardbaar

De LSVb en het ISO lieten zien hoe ver ze van hun strijdbare verleden zijn afgedwaald. De manifestatie leek meer op een verkiezingscampagne dan op een protest om onderwijs te verdedigen. Maar niet alleen op het podium ging de LSVb de mist in. Toen na afloop van de manifestatie duizenden boze studenten zowel naar het Binnenhof , Lange Poten en het Ministerie van Onderwijs (CenW) trokken, wist de organisatie zowel in woorden als in daden de studenten te verdelen. Ten eerste hebben ze na afloop van de protesten afstand gedaan van duizenden studenten die door gingen met actie voeren en zonder reden, zoals duidelijk in alle gemaakte beelden te zien is, in elkaar geslagen werden. Daarnaast wisten ze ook deze studenten direct tegen te werken; hun ordedienst werkte samen met de ME-stokken, honden en paarden om acties te voorkomen. Zo vormden ze een linie van blauwe hesjes tussen verschillende demonstranten en stuurde ze mensen terug die zich bij het protest wilden voegen. Studenten moeten zich niet laten verdelen, maar samen sterk staan in hun verzet.

Wij veroordelen de misleidende berichtgeving in de media
Overal in de media wordt gepraat over “relschoppers” en “radicalen”. Dit terwijl de mensen die erbij waren wel beter weten; niet de studenten, maar de ME waren de geweldplegers.

Wij studenten eisen:

 • Een stop op alle bezuinigingen, ook die op het onderwijs. Haal het geld waar het zit!
 • Onderwijs dat wordt behandeld en gezien als een recht; niet als een privilege!
 • Onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen ongeacht inkomen, sociale status of afkomst.
 • Democratisering van het onderwijs; de macht terug van de bestuurders naar degene die weten waar het om gaat in hoger onderwijs oftewel de studenten en docenten.
 • Geen ontslagronde! Juist méér docenten voor hogere kwaliteit in het onderwijs.
 • Onderwijs dat bijdraagt aan sociale gelijkheid!

Deel dit op Facebook, pagina Tegen Politiegeweld in Den Haag op 21 januari: http://www.facebook.com/pages/Tegen-Politiegeweld-in-Den-Haag-op-21-januari/186510204711428

Studenten eisen

Ondertekend door:

Wil je de declaratie ook tekenen met je organisatie stuur dan een mailtje naar kritischestudentenutrecht@gmail.com

Als individu kun je op Facebook Tegen-Politiegeweld-in-Den-Haag-op-21-januari

504 thoughts on “Declaratie naar aanleiding van de gebeurtenissen van 21 januari in Den Haag

 1. Ik onderschrijf en ondersteun dit allemaal van harte. Sterkte aan alle gewondenm, gearresteerden – en tot de volgende keer!

  • Ik was erbij en heb alles gezien. Oók de mensen die gemept werden door agenten gebruikten geweld. De politie was in eerste instantie heel relaxt. Pas toen er ‘mensen’ gingen relschoppen werden ze alerter.

   De studentenvakbonden leverden prima werk! Jammer dat er een paar lui zo dom zijn (dat kunnen geen studenten zijn en als ze dat wel zijn, schop ze van de uni/hogeschool af) om keet te schoppen.

   • Freek, je liegt dat je barst en de beelden bewijzen dat!
    Bovendien kun jij niet alles gezien hebben. Er waren gelijktijdig demonstraties op het Pleintje tegenover het Binnenhof en tegenover het ministerie OCW.

   • hee freek

    kun je je penningnummer ook nog even vermelden.

    bedankt.

   • en dan nog bezuinigen op het onderwijs. Agenten zoals Freek weten nu al niet eens hoe ze fatsoenlijk incognito iets moeten posten.

 2. Pingback: We laten ons niet zomaar van straat meppen « Rooieravotr

  • Hoe zou het komen dat politie geweld gebruikt?

   – Omdat ze zich bedreigd voelen
   – Omdat er ‘actievoerders’ geweld gebruikten
   – Omdat ‘actievoerders’ niet de gemaakte afspraken nakwamen

   • Freek, ME en politie waren gewapend, te paard en met schuimbekkende politiehonden de demonstranten aan het intimideren.

    Demonstranten die vreedzaam voor het ministerie van OCW staan werden zonder pardon geslagen, gebeten en onder de voet gelopen door paarden. Ook werden demonstranten tijdens het weglopen in de ruggen geslagen.

    Demonstraties spreek je niet af met diegenen waartegen je demonstreert. Dat zou het effect van demonstraties teniet doen.
    Stel jij voor dat we met het ministerie van OCW gaan afspreken om op een dag voor het gebouw te gaan staan demonstreren?

    Dus nogmaals de terecht gestelde vraag:

    – Waarom gebruikte de politie excessief geweld tegen vreedzaam demonstrerende burgers, die gebruik maakten van hun recht tot demonstratie en niet uit waren op rellen of geweld?

 3. Goed werk! Maar ook in de sociale media en sites als nu.nl en welingelichte kringen zie ik weinig krithsch protest tegen de leugenachtige berichtgeving. Mijn berichten op Facebook worden tevens niet op de nieuwspagina van mijn Facebook getoond. Allemaal erg verdacht

 4. Politiegeweld wordt verworpen. En geweld dat veroorzaakt wordt door actievoerders dan?

  • Freek, geen van de actievoerende organisaties waren uit op geweld of vernieling. Zelfverdediging daarentegen is je recht.

   Wanneer jij als vreedzame demonstrant met geweld en intimidatie wordt geconfronteerd, kan ik begrijpen dat je je verzet.

   Dat noem je niet ‘geweld veroorzaakt door actievoerders’, maar zelfverdediging tegenover geweld van de staat!

 5. Freek – Was there a single police officer taken to the hospital or any reports of injuries? I have heard none.

  Is there video of a student injuring and attacking police? I have not seen any evidence of that.

  “Zo vormden ze een linie van blauwe hesjes tussen verschillende demonstranten en stuurde ze mensen terug die zich bij het protest wilden voegen.” – That was the best line. I was really disappointed by that. It was somewhat acceptable what they were doing earlier because it at least kept the police from hurting the students as well as the students from doing anything. But when they blocked the movement of students from going to the demonstration by the station, that was a bit much for me.

 6. Freek – Was there a single police officer taken to the hospital or any reports of injuries? I have heard none.

  Is there video of a student injuring and attacking police? I have not seen any evidence of that.

  “Zo vormden ze een linie van blauwe hesjes tussen verschillende demonstranten en stuurde ze mensen terug die zich bij het protest wilden voegen.” – That was the best line. I was really disappointed by that. It was somewhat acceptable what they were doing earlier because it at least kept the police from hurting the students as well as the students from doing anything. But when they blocked the movement of students from going to the demonstration by the station, that was a bit much for me.

 7. Het geweld is wel degelijk geinstantieerd door de politie. Natuurlijk was er druk vanuit de studenten, natuurlijk werden orders van de politie genegeerd door de studenten, het is een demonstratie geen feestje. Natuurlijk gebruikt de politie niet ‘zomaar’ geweld, het zijn geen losgeslagen debielen, er zijn alleen structurele belangenverstengelingen.

  De studenten wilden vredig protesteren op een manier die niet volledig door de overheid georchestreerd was en de politie hield dit met geweld tegen met buitensporig geweld, zoals ze dit wel vaker doen. Als de studenten of nog beter zogenaamde ‘radicalen’ zo ernstig geweld gebruikt hebben, waar zijn dan de slachtoffers onder de politiemacht?

  Het is altijd het zelfde verhaal, de politie doorbreekt een politieke uitdrukking en gebruikt daarbij het argument van het handhaven van de orde tegen ‘relschoppers’ alsof mensen daar voor de lol staan.

 8. Pingback: Tweets that mention Declaratie naar aanleiding van de gebeurtenissen van 21 januari in Den Haag -- Kritische Studenten Utrecht -- Topsy.com

 9. Jullie moeten de tijd investeren om te studeren!
  Niet zeuren, niet klagen over gekort worden.
  Ga fulltime studeren en doe wat je doel is!
  Niet zanikken maar doen…

  • Gaat niet meer lukken vriend, we hebben of rijke ouders of heel wat uurtjes bijbaan nodig in de toekomst

 10. ikke: Jullie moeten de tijd investeren om te studeren!
  Niet zeuren, niet klagen over gekort worden.
  Ga fulltime studeren en doe wat je doel is!
  Niet zanikken maar doen…

  Goh, fijn dat we in minstens 3 berichten je mening hebben kunnen lezen. Je kunt wel zien wie er hier tijd teveel heeft. Ik zit te wachten op een logisch onderbouwde mening, in plaats van ‘je mot maar nie zoveel zuipen’. Tot dan toe neem ik aan dat je zelf nooit een dag in je leven echt hoger onderwijs hebt gevolgd.
  Ik ben zelf niet bij het protest geweest, omdat ik moest werken, maar ik ben het helemaal met de demonstranten eens. De arrogantie van Rutte, om duizenden studenten en minstens duizend hoogleraren te negeren! Ik dacht dat Nederland toch echt een democratie had, geen tirannie waarbij de leider lekker zijn eigen zin doordraaft en de ME protesten hardhandig de kop in drukt. Zo blijkt wel weer hoe hypocriet de politiek kan zijn.

 11. Pingback: Strijdbaar studentenprotest 21 Januari

 12. Pingback: Typewriterdistro

 13. Pingback: "Something's going on": Impressions from the national student demonstration against education cut-backs | Standplaats Wereld

Comments are closed.