Viva! Thuiszorg vrouwen aan de macht in Haarlem

Stoere vrouwen van de thuiszorg kamperen op Grote Markt in HaarlemVan 27 tot en met 30 juni voeren de vrouwen werkzaam bij Viva! thuiszorg in Haarlem en IJmuiden actie tegen hun werkgever. Onder de naam “Wij zijn de thuiszorg” protesteren hiermee tegen de bezuinigingen in de thuiszorg die onder andere zullen leiden tot een loonskorting 25 procent voor hetzelfde werk. KSU ging langs om de actievoerende vrouwen een hart onder de riem te steken.

KSU is dinsdag langsgeweest bij de grote witte tent op de Grote Markt om zich solidiar te verklaren met de moedige strijd van de actievoerders. Er heerste een strijdbare sfeer onder de vrouwen; ze zijn boos en vastbesloten door te gaan met acties tot hun eisen worden ingewilligd. Van de gemeente Haarlem wordt geeist dat ze het contract met Viva! stopzetten en deze geven aan een van drie andere thuiszorgorganisaties in de regio die de arbeidsovereenkomsten wel respecteert. Het is voor de achtste keer dit jaar dat deze militante vrouwen actie voeren tegen de viva! thuiszorg organisatie. Na eerdere demonstraties en de omsingeling van het hoofdkantoor eind mei is er nu een tentenkamp op gezet op de Grote Markt voor het stadhuis van Haarlem. .

De keuze die viva! haar medewerkers voorlegt is er een tussen de pest of cholera. Akkoord gaan met een loonsverlaging van 25 procent (een daling van het uurloon van 13,10 euro naar 9,92 euro) of op zoek naar een andere baan. Cynisch genoeg biedt viva! haar zorgverleners wel de mogelijkheid om langer te werken. Van de 630 medewerkers zijn er inmiddels 200 bezweken onder de druk maar de grote meerderheid weigert, ondanks herhaaldelijke intimidatie van de directie, de nieuwe arbeidsovereenkomst te tekenen en gaat door met actievoeren.

Er wordt niet enkel geprotesteerd voor behoud van loon maar de vrouwen staan ook pal voor de zorg van hun patienten. Het doel van de gemeente Haarlem om 60 procent van de thuiszorg voortaan te laten doen door mensen uit de bijstand (oa Wajong) en mantelzorg, gooit de jarenlange ervaring van de zorgverleners zonder meer over boord. Hiermee gaat de gemeente voorbij aan het feit dat thuiszorg neerkomt op meer dan alleen het verzorgen (wassen, aankleden etc.) van patienten maar dat tijdige signalering van gezondheidsproblemen evenzeer belangrijk is. Hiervoor is de vaak jarenlange ervaring van deze vrouwen essentieel.

Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat het inzetten van goedkope maar onervaren mensen op de langere termijn goedkoper zal zijn dan het behoud van medewerkers die de nodige kennis hebben om voor onze ouders en grootouders te zorgen. Maar uiteindelijk is dit economische argument niet het belangrijkste. Het is simpelweg een kwestie van fatsoen dat degene die mede voor onze ouders en grootouders zorgen waar wij dat niet kunnen, het respect en het loon krijgen dat ze verdienen.

Solidariteits verklaring van Kritische Studenten Utrecht:

Solidariteit met de strijd van de Viva! Thuiszorgwerkers

Beste Thuiszorgwerkers,

De thuiszorgmedewerkers die vandaag op de Grote Markt kamperen zijn een voorbeeld voor allen werkende in de zorg in Nederland. Deze moedige actie tegen dreigend ontslag, is een protest tegen de afbraak van de zorg en raakt dus iedereen in Nederland; niet alleen cliënten en thuiszorgmedewerkers. Studenten werken ook vaak in de thuiszorg, als bijbaantje via uitzendbureaus. Dat heeft vaak tot gevolg dat cliënten moeten wennen aan nieuwe gezichten, en dat er weinig stabiliteit en ervaring is in hun zorg. Daarnaast worden studenten slecht betaald en behandeld door de uitzendbureaus. Dit is ook gelijk de kern van het probleem; de privatisering, marktwerking en flexibilisering in de zorg hebben geleid tot deze omstandigheden die de onderhandelingspositie van vaste thuiszorgmedewerkers ondermijnt. Daarom laten wij jullie niet alleen deze strijd voeren maar verklaren Kritische Studenten Utrecht zich solidair met jullie actie.

Jullie actie is deel van de gezamenlijke strijd tegen de bezuinigingen van het huidige kabinet, en dus de protesten tegen de bezuinigingen op het onderwijs. Wij geloven dat we zo veel mogelijk verbinding moeten zoeken tussen verschillende sectoren in onze maatschappij. Alleen samen kunnen we de strijd aan gaan tegen de afbraak van onze maatschappij en daarom zijn we er vandaag om jullie te ondersteunen.

1,049 thoughts on “Viva! Thuiszorg vrouwen aan de macht in Haarlem

 1. Toch maar eens over na gaan denken hoe we het bestuurlijk apparaat(grootverdieners)buitenspel kunnen gaan zetten ?

 2. Beste en moedige werkers van Viva! Thuiszorg

  Op enkele kleine veranderingen na zijn wij totaal akkoord met de solidariteitsverklaring van de Kritische Studenten Utrecht. We wensen jullie alle steun toe, die jullie nodig hebben. Laat je niet kisten en hou vol!
  Vertrouw op eigen kracht, op de goede afloop en spiegel je aan alle mensen, die in hetzelfde schuitje terecht (dreigen te) komen, als waarin jullie nu zitten.

  Arjan de Goede
  (Internationale Kommunistische Stroming)

  —————————————————–

  Solidariteits verklaring van Kritische Studenten Utrecht:

  Solidariteit met de strijd van de Viva! Thuiszorgwerkers

  Beste Thuiszorgwerkers,

  Jullie thuiszorgmedewerkers, die de afgelopen week op de Grote Markt hebben gekampeerd, zijn een voorbeeld voor alle werkenden in de zorg in Nederland. Jullie moedige actie tegen dreigend ontslag, is een protest tegen de afbraak van de zorg en raakt dus iedereen in Nederland; niet alleen cliënten en thuiszorgmedewerkers. (…) Dat heeft vaak tot gevolg dat cliënten moeten wennen aan nieuwe gezichten, en dat er weinig stabiliteit en ervaring is in hun zorg. (…) Dit is ook gelijk de kern van het probleem; de privatisering, marktwerking en flexibilisering in de zorg hebben geleid tot deze omstandigheden die de onderhandelingspositie van vaste thuiszorgmedewerkers ondermijnt. Daarom laten wij jullie niet alleen deze strijd voeren, maar verklaren wij, Kritische Studenten Utrecht, zich solidair met jullie actie.

  Jullie actie is deel van de gezamenlijke strijd tegen de bezuinigingen van de kapitalistische staat, en dus (ook) een protest tegen de bezuinigingen op het onderwijs (en andere sectoren zoals de GGZ, de ambtenaren, de brandweer, het openbaar vervoer, enzovoort.). Wij geloven dat we zo veel mogelijk verbinding moeten zoeken tussen verschillende sectoren in onze maatschappij. Alleen samen kunnen we de strijd aan gaan tegen de afbraak van onze maatschappij en daarom zijn ze afgelopen dinsdag (terecht) geweest om jullie te ondersteunen.

Comments are closed.