Visieloos regeerakkoord: studeren wordt schuld opbouwen

USF

USF

USF Studentenbelangen: “Visieloos regeerakkoord: studeren wordt schuld opbouwen”

UTRECHT, 30 september 2010 — USF Studentenbelangen is zeer ontevreden over het regeerakkoord dat door VVD, CDA en PVV is opgesteld. De toch al magere studiefinanciering wordt gekort en ook het collegegeld voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben gaat omhoog. Tevens valt voor hen het recht op de OV-kaart weg. Op deze manier wordt er weer gekort op studenten, wat de Nederlandse kenniseconomie niet ten goede komt.

Het verlagen van de studiefinanciering van vier naar drie jaar heeft drastische gevolgen voor studenten. Voor studenten betekent dit dat het volgen van een masteropleiding na de bachelor een financiële keuze gaat worden. Studenten die kiezen voor nuttige nevenactiviteiten zoals bestuurswerk of internationale uitwisseling worden zo de dupe van hun eigen ambitie. USF-voorzitter Jelmer de Ronde: “Deze bezuinigingen zet studenten aan om zonder masterdiploma en met een enorme studieschuld te beginnen met werken.”

Al meer dan 10 jaar lang wordt er stapsgewijs bezuinigd op het hoger onderwijs en studenten. Jelmer de Ronde: “Met dit regeerakkoord probeert Den Haag weer voor een dubbeltje op de eerste rij van de kenniseconomie te zitten.” In plaats van eindeloze rendementsmaatregelen die studenten motiveren om studies af te raffelen, is het nu tijd voor echte investeringen om studenten de ruimte te geven hun studie goed af te kunnen ronden.

22 thoughts on “Visieloos regeerakkoord: studeren wordt schuld opbouwen

  1. Ik denk dat het te kort door de bocht is om te zeggen dat studenten gemotiveerd worden om studies af te raffelen. Studenten worden gestimuleerd om hun studie af te maken in de redelijke periode die daarvoor gesteld is.

    Studenten die zich meer richten op het studentenleven dan op het studeren, zullen de gevolgen hiervan financieel merken.

    Met deze maatregelen is studeren niet iets wat iedereen vrijblijvend kan proberen, maar waar een bewuste keuze voor gemaakt moet worden. Dit brengt het niveau van de afgestudeerden omhoog.

    Ik reageer hiermee voornamelijk op de verhoging van het collegegeld voor vertragers. Ik ben ook niet direct een voorstander van het afschaffen van de studiefinanciering voor masteropleidingen.

    Voor de goede orde, ikzelf ben ook student, dus ik zal het ook merken, maar ik zie wel de noodzaak ervan.

    • Hiermee ga je voorbij aan het feit dat er veel meer oorzaken zijn van studievertraging.

      Deze maatregelen gaan juist de gemotiveerde student raken, aangezien die naar het buitenland gaat (vrijwel altijd studievertraging, vanwege vakken die je dan mist enzo), die een bestuursfunctie doen, een extra studie of extra vakken. Om nog maar niet te spreken over studenten die een beperking hebben of door persoonlijke omstandigheden vertraging oplopen.

      Denken dat je alleen vertraging oploopt door te veel zuipen, is juist kort door de bocht.

      • Ik ben een voorstander van initiatieven om je studie te verrijken door internationale stages of buitenschoolse activiteiten. Naar mijn idee passen die activiteiten ook prima binnen het jaar uitloop dat toegestaan wordt.

        Voor studenten met een beperking of die door persoonlijke omstandigheden meer dan een jaar vertragen, zou inderdaad nog eens nagedacht moeten worden. Hiervoor zouden aparte regelingen/uitkeringen om de extra kosten te dekken kunnen worden ontwikkeld.

        Ik denk dat de baten van het stimuleren van langstudeerders om de opleiding af te maken, zwaarder wegen dan de kosten om uitzonderingen te maken bij speciale omstandigeheden.

        Ik ben benieuwd naar andere meningen en reacties.

  2. Pingback: Salamitactiek in hoger onderwijs (en elders) « Kritische Studenten Utrecht | 2010

  3. En hoe zit het met studies waarvan de master 2 jaar duurt, zoals hier in Delft? Overigens is hier de gemiddelde studietijd meer dan 7 jaar. Tuurlijk komt dit deels door zuipende studenten. Maar je wilt toch niet dat een ingenieur al zijn mechanica-vakken met een 6 heeft afgesloten?

Comments are closed.