Ogen geopend en strijdlust aangewakkerd – studentenprotest Den Haag 21 januari

Protest Den Haag 21 januari

Protest Den Haag 21 januari

Vrijdag 21 januari was een hoopvolle dag voor de studentenbeweging; een strijdbare demonstratie en 15.000 studenten op het malieveld. Woedende studenten lieten het hier echter niet bij zitten want in het hele centrum van Den Haag ging het protest door tot de ME buitenproportioneel met paarden, honden en stokken de demonstranten uit elkaar sloeg. Een ding is duidelijk: studenten zijn boos en bereid voor hun onderwijs te strijden.

De dag begon met een demonstratie van ruim 1.500 studenten en docenten vanuit Hogeschool Den Haag naar het Malieveld. Eenmaal aangekomen bij het podium van het Malieveld, veranderden de sterke leuzen van de demonstratie (zoals “Vecht, vecht, voor je studierecht” en “Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer”) door het geluid van dansmuziek en slap geouwehoer van politici.

een verslag van Kritische Studenten Utrecht

LSVb: niet wat het geweest is

Demonstratie Hogeschool richting Malieveld

Demonstratie Hogeschool richting Malieveld

De LSVb en co lieten weer duidelijk zien hoe ver ze van hun strijdbare verleden zijn afgedwaald. De manifestatie leek meer op een verkiezingscampagne dan op een protest om onderwijs te verdedigen. Zelfs de staatssecretaris van Onderwijs die dit beleid doorvoert, Halbe Zijlstra, kreeg het podium om zijn beleid te rechtvaardigen, al werd er wel iets naar zijn hoofd gegooid. Maar niet alleen op het podium ging de LSVb de mist in. Toen na afloop van de manifestatie duizenden boze studenten zowel naar het Binnenhof , Lange Poten en het Ministerie van Onderwijs (CenW) trokken, wist de organisatie zowel in woorden als in daden de studenten te verdelen. Ten eerste hebben ze samen met het ISO (van wie je het zou verwachten) na afloop van de protesten afstand gedaan van duizenden studenten die door gingen met actie voeren en zonder reden, zoals duidelijk in alle gemaakte beelden te zien is, in elkaar geslagen werden. Daarnaast wisten ze ook deze studenten direct tegen te werken; hun ordedienst werkte samen met de ME-stokken, honden en paarden om acties te voorkomen. Zo vormden ze een linie van blauwe hesjes tussen verschillende demonstranten en stuurde ze mensen terug die zich bij het protest wilden voegen. Luidkeels klonk dan ook: “Hesjes uit, Hesjes uit, Hesjes uit”. Studenten wilden zich niet laten verdelen, maar samen sterk staan in hun verzet.

Politiegeweld

Buitensporig politiegeweld

Buitensporig politiegeweld (foto Marco Vos)

Tijdens de acties na de manifestatie reageerde de politie Haaglanden met buitensporig geweld. Op alle beelden was duidelijk te zien hoe de betogende studenten op verschillende locaties zonder aanleiding uiteen geslagen werden. Gewonden zijn gevallen door politieknuppels, hondenbeten en paarden die roekeloos door menigtes werden gejaagd; enkele betogers zijn zelfs opgenomen in het ziekenhuis. De politie heeft uiteindelijk rond de vijftig mensen opgepakt.

Ogen geopend en strijdlust aangewakkerd

Dit alles heeft voor veel studenten de ogen geopend. Waar overal in de media wordt gepraat over “relschoppers” en “radicalen” weten de mensen die erbij waren wel beter; niet de studenten, maar de ME waren de geweldplegers. Vandaag hebben studenten laten zien dat ze het niet laten zitten bij 21 januari in Den Haag, maar door gaan tot dit beleid wordt geblokkeerd, met of zonder de LSVb. De eerste berichten op Facebook luiden dan ook: “Wanneer is de volgende actie?”.

47 thoughts on “Ogen geopend en strijdlust aangewakkerd – studentenprotest Den Haag 21 januari

 1. Pingback: Studenten Actie Comité Utrecht · Ogen geopend en strijdlust aangewakkerd – studentenprotest Den Haag 21 januari

 2. Voor de duidelijkheid: De ordedienst werkte niet samen met de ME maar stond er om de veiligheid van de demonstranten te garanderen op en direct rondom het Malieveld. Van wat ik kon zien vanaf de uitgang van het Malieveld (waar een opstootje tussen relschoppers en ME was) waren de relschoppers niet een protesterende studenten, maar anti-fascisten en krakers die wilden rellen met de politie. Daarop sloot de politie de weg richting het centrum/binnenhof af.

  Overigens melden diverse media dat er slechts 25 arrestaties zijn verricht door de politie. Ik denk dat dat een groot compliment is voor zowel studenten als organisatie, en dat we hebben laten zien dat je ook op een vreedzame manier kunt laten zien dat we heel boos zijn!

  • Heb je de beelden gezien? “Zoek de relschoppers”. Verder heeft de politie volgens eigen zeggen uitgebreid samengewerkt met de ordedienst. Volgens het arrestatieteam waren er berichten van zo’n 50 meldingen van arrestaties. De politie heeft er uiteindelijk 28 bevestigd.

  • Ten eerste; antifascisten en krakers zijn voor het merendeel ook jonge studenten en hebben daarbuiten ook nog evenveel recht om mee te demonstreren. En ik hoop dat iedereen die daar aanwezig was antifascistisch is, ik zou niet graag tussen profascisten willen staan.
   Ten tweede; als de ordedienst de veiligheid van de studenten wou garanderen, moesten ze een lijn tussen de studenten en de agressieve ME en politie maken.
   Ik was bij de demonstratie voor de ministerie van OCW en niemand gedroeg zich agressief of vijandig, maar de ME en politie vielen geweldloze demonstrerende studenten aan op barbaarse wijze.
   De organisatie moet wakker worden en beseffen wat demonstreren inhoud, dat is dus niet alleen op een grasveld staan ver weg van de beleidsmakers en machthebbers. Nee, juist naar het binnenhof op een vreedzame wijze onze stem laten horen! Potverdorie!

   • Ik stond ook voor het ministerie van onderwijs wanneer de ME begon aan te vallen. Wat jij hebt gezien komt precies overeen met wat ik heb meegemaakt – studenten die boos maar uiteraard vreedzaam hun stem lieten horen en ME die de studenten probeerde op te ruien, de de studenten sloegen met hun stokken en toen de studenten probeerden weg te komen, ME die er achter aan renden met hun honden. Ziek.

  • Geert, denk voor jezelf na en laat niet klakkeloos mediaberichten (politieberichten) je eigen wereldbeeld bepalen. Iedereen die ik sprak die door de ME geslagen was vandaag was; of onverwacht tussen een hek en een ME-linie komen te staan, of probeerde iemand overeind te helpen die in elkaar werd geslagen op de grond door de ME, of liep niet snel genoeg WEG van de ME, of kwam onder een rennend paard terecht. En een vredig demonstratierecht opeisen noem ik geen relschopper. Ja, een paar vuurwerkknallen hoorde ik ook, maar das toch in geen vergelijking zo gewelddadig als ongewapende stilstaande of weglopende studenten in elkaar meppen.

   • Ik kan alleen beoordelen wat ik zelf heb gezien natuurlijk; wat er voor het ministerie van OCW en in de binnenstad zich heeft afgespeeld heb ik alleen van horen zeggen. Maar bij het Malieveld, waar ik zelf stond, heeft de ME niet hardhandig ingegrepen en werden er voor zover ik weet geen studenten aangevallen. Wel was er een dreigende situatie tussen wat politiepaarden en studenten, maar ik ben daar zelf (als lid van de ordedienst) tussen gaan staan om ervoor te zorgen dat de studenten niet aangevallen zouden worden door de ME.

    Als er voor het ministerie en in de binnenstad studenten zonder reden zijn aangevallen door de ME dan wil ik dat ook absoluut niet goedpraten!

  • Geert, de feiten zijn dat de demonstranten, van welke partij of beweging dan ook niet zijn begonnen met rellen of daarop uit waren. Ondanks wat de media en de politie ons willen laten geloven. Kijk naar de beelden en oordeel zelf!
   Ik denk dat je het met mij eens bent dat we in Nederland het recht hebben om te demonstreren en dus de vrijheid om onze mening te uiten. Vooral tegen instellingen die ons met hun plannen persoonlijk raken.
   Wanneer studenten dus voor het min. van OCW vreedzaam staan te demonstreren en medestudenten in blauwe hesjes hun de rug toekeren en ook nog anderen tegenhouden om mee te demonstreren, dan is er iets goed mis met de studentenvakbonden.
   Waarom stonden ze daar niet tussen de studenten en de ME om zinloos geweld door ME te voorkomen?
   De studenten voor het OCW lieten dus zoals jij dat zegt: ‘op een vreedzame manier zien dat ze heel boos zijn!’
   En de ME liet op een barbaarse wijze zien wat het beleid is tegenover vreedzame demonstranten!

 3. Ik was erbij tussen de demonstranten voor het ministerie van onderwijs. Een vader die zijn studerende kinderen steunt in hun actie voor onderwijs zoals mijn generatie heeft mogen genieten. En die zogenaamde eeuwige studenten uit de jaren 60 en 70 hebben volgens mij grotendeels hun bijdrage aan de maatschappij geleverd. Ik kan niet weten of er tussen de actievoerders niet enkele pure relschoppers hebben gezeten maar ik weet wel zeker dat een deel, volgens mij de meerderheid, bestond uit (boze) studenten. Dat gezeur in de media over radicale relschoppers slaat nergens op. Maar 1 bericht van de “driehoek” in Den Haag en alle pers neemt het spoorslags over. De gemiddelde verslaggever heeft waarschijnlijk ook al geen behoorlijke opleiding meer kunnen volgen en geen tijd gehad tijdens zijn opleiding om zijn wereldbeeld een beetje te verbreden.
  Wil ik nog opmerken dat de grote afwezigheid van ouderen/ouders mij verbaast. Dit gaat om de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en de Nederlandse samenleving.

  • “Dat gezeur in de media over radicale relschoppers slaat nergens op.”
   …maar is zeer symptomatisch: gericht op instandhouden vd huidige maatschappelijke BETAAL-orde.
   Gelukkig gaat dit steeds meer mensen opvallen

   voor alternatief nieuws en nieuws over alternatieven:
   http://www.nieuwemedianieuws.nl

 4. Dit was het begin. Ga door met de strijd!

 5. Ik was bij de demonstratie op het Malieveld en daarna zag ik ook de vreedzame demonstratie tegenover het ministerie van OCW. De ME heeft buitensporig agressief opgetreden daar. Studenten die geen kant op konden en met hun rug tegenover de ME stonden werden gewoon keihard geslagen.
  Studenten hebben het recht om te demonstreren (dagelijkse orde verstoren) om hun mening tegenover het regeringsbeleid duidelijk te maken. Dat is wat demonstreren inhoud. De politie en de ME hebben niet het recht om geweldloze vreedzame studenten aan te vallen met paarden, honden en wapenstokken.
  Wanneer dit in Iran was gebeurd hadden de media en de politici het zwaar afgekeurd. Hypocrieten!
  Verschrikkelijk genoeg worden ook vreedzame demonstranten in de stad van de ‘Internationale Vrede en Gerechtigheid’ aangevallen, geslagen en gearresteerd.

 6. Pingback: De klok heeft geluid op 21 januari | Krapuul.nl

 7. […Wil ik nog opmerken dat de grote afwezigheid van ouderen/ouders mij verbaast. Dit gaat om de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en de Nederlandse samenleving…]
  Ja & amen @ het verhaal van Hugo. Misschien een goed idee voor een eerstvolgende actie. Er is al veel gezegd over de berichtgeving in de media, maar dit bewijst voor mij eens te meer hoe je zelf met media om moet gaan. Hou altijd een kritische houding, controleer waar mogelijk en hou rekening met het referentiekader van de journalist. Het is jammer dan 95% van de mensen nieuws alleen slikt, wij weten beter. Overigens heb ik, toen we voor het binnenhof stonden, wel degelijk een groep jongeren gezien die duidelijk niets met de demonstratie te doen hadden en uit waren op rellen. (waarschijnlijk wisten ze niet eens wie Rutte is) Dat kan je toch niet voorkomen bij acties van deze grootte. Feit blijft dat ook ik, volledig zonder aanleiding en met veel ongeloof, klappen heb ontvangen van ME-ers. Oh oh Den Haag, mooie stad, zonder studenten. Misschien is dat het grote gemis.

  Ik zie uit naar komende acties..

  • Abel, allereerst goed dat jij er ook was en spijtig om te horen van de klappen.
   Even mijn kritische houding in werking: ik ben benieuwd hoe jij wist dat die jongeren niets met de demonstratie te doen hadden en uit waren op rellen?
   Zolang zij niet zijn gaan rellen en jij niet weet wie het waren of waarom ze daar waren, blijven dat loze vooroordelen.
   Dus om in vooroordelen te spreken: misschien stonden ze daar voor hun toekomstige kinderen of broers en zussen etc.

   • Haha heel goed! Oke, ik wil niet generaliseren maar jij kunt net zo goed als ik veel mensen in een bepaald hokje plaatsen. Je hebt de skaters, de alto’s, gabbers etc. Ik wil er absoluut geen waardeoordeel aan vast knopen, maar op het moment dat er een groep van +-15 jongens met trainingsbroeken, bondkraagjes, oorbellen en handen in hun borstzak begraven rondlopen die zelf noemen: “nee jongen, hier gaat toch niet gevochten worden..” hoef ik niet gestudeerd te hebben om te concluderen dat ze weinig met het hoger onderwijs-protest te maken hebben. Deze groep was zelfs tegen de studenten aan het provoceren. Toen ze merkten dat dat niets uit ging halen gingen ze acties ondernemen als hardop aftellen en gearmd de massa naar voren duwen, richting ME. Gelukkig werd hier op zodanig manier op gereageerd dat deze groep ermee op hielden. Ik moet zeggen dat ik niet gezien heb of ze ook bij de charges betrokken waren in de zin van weerstand bieden, maar dat ze er stonden om solidair te zijn lijkt me sterk. Dat woord leek me, gezien hun woordenschat, ook niet in hun woordenboek voor te komen.. Stonden ze er wel vanwege de belangen dan is het een verkeerde waarneming geweest!

 8. @Abel, 22 januari, 2011 at 18:13

  Goed, ik begrijp wat je zegt. En uit je verhaal komt ook naar voren dat de kleine groep provocerende jongeren niets te doen hadden met de protesten, dat kan. En dat de demonstranten zelf ervoor zorgden dat deze jongens ophielden met provoceren.
  Er was hoe dan ook, zoals je dat zelf waarschijnlijk ook onderschrijft, geen reden voor de ME om op barbaarse wijze te reageren op de grote groep vreedzame demonstranten.

  Net als jij, kijk ik ook uit naar de komende acties. Tot dan!

 9. meer mensen zouden aanwezig moeten zijn… Meer solidariteit had ik verwacht. Maar 20.000 mensen? De rest moeten het maken met de gefiltreerde nieuwtjes van dezelfde mechanisme waar het allemaal om draait…

  Als je de waarheid wilt weten over wat er precies gebeurd is en ‘je kan je oren niet geloven dat de politie begonnen is met provoceren’, zorg voortaan dat je erbij bent! Dan kan je namelijk altijd zelf bepalen wat de waarheid is.

  Betrokkenheid/aanwezigheid is de bron. Niet de media. Wees jezelf en doe nooit iets omdat er anderen het doen. Zorg dat je ziet wat er om je heen gebeurt. Jij kiest je actie, en dit gebeurt spontaan. Wanner je ziet en aanvaart, je reageert op basis van je eigen aard. Wees je waarheid. JIJ BENT DAAR VOOR WAAR JE VOORSTAAT. We blijven leren van elkaar. En we zijn solidair, in wat ons hart en logica zegt.

 10. Ik vind dat jullie allemaal zwaar overdreven doen.

  Akkoord, de reactie van de ME was buiten proporties, maar daar zijn ze nu eenmaal voor opgeleid. Als ze dat bij voetbalhooligans doen zijn we er allemaal wel blij mee.

  De paar honderd (‘duizenden’ is echt buitengewoon overdreven) studenten die besloten na de grote manifestatie verder te demonstreren hadden een eigen verantwoordelijkheid. Zij hebben de duizenden studenten die gewoon netjes na de manifestatie naar huis gingen belachelijk gemaakt.

  Ik stel voor dat jullie eens ophouden met jullie zelf zien als heroïsche verzetsstrijders. Dat is simpelweg pathetisch. Natuurlijk gaat het om grote bezuinigingen maar je kunt ook overdrijven in je reactie. Daarmee zet je de hele studentenpopulatie voor schut.

  Wat de LSVB probeerde, op een constructieve maar duidelijke manier de dialoog aangaan, heeft zin. Wat jullie proberen werkt averechts. Gelukkig zijn jullie in een beschamende minderheid.

  • Rutger, begrijp ik je goed dat je vindt dat de ME opgeleid is om buiten proportioneel op te treden? Ik dacht juist dat zij opgeleid werden om te voorkomen dat zulke bijeenkomsten uit de hand liepen, om de vrede te bewaren en alleen geweld te gebruiken als geweld tegen hen werd gebruikt. Maar misschien heb ik dan de ME in een vrij land in gedachte.

   De studenten die vrijdag voor het Ministerie stonden waren daar niet om heroïstisch te doen. Nee, die studenten stonden daar simpelweg om hun stem te laten horen, iets wat helemaal niet heroïstisch zou moeten zijn in een vrij land. Ze waren niet uit op confrontatie – de ME daarentegen waren dat duidelijk wel. De enige heroïstische daad die ik dan zag was dat de studenten niet met geweld terug sloegen maar hebben zo lang mogelijk om op een vreedzame manier door geprotesteerd. Pas toen de ME de studenten tegen een hek aan drongen, en pas toen de ME de studenten die daar geen kant op konden met hun knuppels gingen slaan, hielden de studenten op met hun protest – maar hebben toen nog altijd wel hun vreedzame (alhoewel tegen die tijd bange en boze) houding aangehouden.

   En wat betreft het belachelijk maken van de studenten die “netjes naar huis gingen” — ik zie niet in hoe dat het geval zou zijn. Het lijkt mij juist dat het politiegeweld onze rechtstaat belachelijk maakt.

  • Misschien zaten er relschoppers tussen of niet. Maar het feit dat er een concert was op het malieveld neemt niet weg dat er genoeg studenten waren die nog even hun zegje wilden doen op het plein, binnenhof en bij ministerie. De studenten schreeuwden etc. ME begint op de studenten in te lopen om hen te verdrijven: Prima! Uithalen is simpelweg overbodig. Ik probeerde te vluchten via een kroeg, maar lukte niet. de ME duwde in mijn rug, maar we liepen allemaal door. Na afslag konden de studenten de ME’s looptempo niet bijhouden en werden geslagen. Dat vind je dan wel kunnen? vind je dat ons fout?

   Kijk maar naar een aantal youtube fimpljes. Je ziet op een gegeven moment een ME’er 4-5 passen zet en haalt uit naar een student, waarbij vervolgens meer ME’ers op afrennen. Dan lopen de studenten weg van de ME’ers en begint ME weer uit te halen. Dan valt een jongen en iemand probeert hem omhoog te helpen en ME’er duwt hem ook weer omver. Dat was toen ze van het station af werden gedreven

   Ik ben zeker voor een vreedzame demonstratie, maar malieveld was gewoon een feestje…

   • Alex,Volgens mij sla je de spijker op zijn kop: Twitter is een lok-kanaal, geen cumionmcatie-kanaal. Tweets lokken de lezer naar interessant nieuws/weetjes/feiten. Berichtjes zijn net zo groot als een SMS-bericht, dat laat niet veel ruimte voor nuance (zie ook volgend artikel van Tobias, dat ik net aan t lezen was).De blog van SciencePalooza (SP) geeft meer mogelijkheden. Onder de verzameling twitteraars zitten zeker ook potentiele lezers (volgers?) en volgers van volgers, die ook in de nuance van SP geefnteresseerd zijn.Ook is het een mogelijkheid voor SP om inzicht te krijgen in een deel van de populatie die SP volgt (en wat die dan weer voor relaties hebben).Ik zou het wel gaan volgen (al doe ik nu nog niet zoveel met Twitter).

  • Geweld tegen vreedzame demonstranten is nooit overdreven.

   • Correctie; het afkeuren van geweld tegen vreedzame demonstranten is nooit overdreven!

  • Beste Rutger,

   1.
   Je opmerking dat de demonstranten de duizenden studenten die netjes naar huis gingen belachelijk hebben gemaakt slaat echt nergens op. Natuurlijk mochten die netjes weg, ieder zijn eigen keuze. De manifestatie heeft zeker bijgedragen aan het onder de aandacht brengen maar was wel nogal soft. Die gaat het kabinetsbeleid op zich niet veranderen. En de groep demonstranten heeft zijn eigen beslissing genomen.

   2.
   Ik heb gestudeerd in de jaren 70 en zie hoeveel er al is afgebroken de afgelopen 40 jaar. De kwaliteit zit nu echt op een absoluut minimum of zelfs daar onder. Iemand die nu volgens schema netjes in 4 jaar zijn master haalt heeft misschien precies de kennis (en het beoogde gebrek aan meer!) om in een strakke baan in deze maatschappij ingebed te worden. Als de student niet zelf extra tijd besteedt aan ontplooing om iets van de wereld te begrijpen dan zal hij/zij niks begrijpen van de werkelijkheid van alle crisissen (economisch, voedsel, klimaat), oorlogen etc. en feitelijk niet echt een significante persoon worden die een rol kan spelen in het oplossen van echte problemen.

   3.
   Resumerend, we hebben 40 jaar stapsgewijze, sluipende afbraak achter de rug. De LSVB gaat met een keurige manifestatie geen vuist maken (alleen handjes schudden). Het kabinet kijkt gniffelend toe, om 1 uur 15.000 studenten op het Malieveld, beetje praten, beetje muziek, wat gratis soep en om 3 uur weer netjes op de trein naar huis.
   Wie is er nu belachelijk?

 11. Ik kwam om het plein om te kijken of er nog iets gebeurde, maar toen zagen wij de eerste charge. Nadat de eerste charge op het Plein was geweest stonden nog enkele studenten op het plein. Vervolgens kwamen ME’ers van de andere kant en dwong ons dezelfde straat in. Mensen probeerden de kroegen in te vluchten,helaas. Alle mensen werden van terrasjes geduwd en een aziatische vrouw liep achter ME het plein op en werd ook goed belaagd. Wij namen een afslag, een straatje dat vrij smal was en heel toevallig twee autos de straat in reden op de hoek van de afslag. ME begint sneller te lopen en pats. We konden met moeite om de auto heen om te vluchten, maar werden gewoon neergeknuppeld. Iemand viel en we durfden hem niet op te pakken. Prima dat ze ons van het plein willen, maar uithalen naar weerloze studenten en naar mensen die daar niks mee te maken hadden (stonden fietsers tussen) dat gaat gewoon te ver.
  Gewoon juist het gehele gebeuren, daar word ik nu juist rebels van. Ik hoop dat er nog iets komt en nog meer studenten komen. Al is het niet voor jezelf, kom voor de ander op. Ouders ook, want mocht je kind een langstudeerder zijn door welk reden dan ook, dan zal je toch financieel bij moeten dragen. Bachelordiploma van mijn studie betekent helaas helemaal niks! In mijn master van 3 jaar, moeten we ongeveer totaal 1,5 jaar onbetaald fulltime stage lopen. Tja wanneer moeten we dan werken?

 12. Misschien amputeert juffie Marja van Bijsterveldt haar eigen ontaarde benen wel met die van het CDA, maar daar waar de coalitie zelf al zwakheden laat zien, zouden wij als orgaan er samen voor moeten zorgen om de ziekte in haar essentie te genezen, waarbij degenen die uiteindelijk naar het Binnenhof gingen beschouwd zouden moeten worden als eiwitmantel* en dus gesteund zouden moeten worden in plaats van tegengehouden. wij en niet degenen die de ziekte zelf hebben veroorzaakt zouden ons samen in moeten inzetten om zodoende de wonden van de crisis op een constructieve manier te pareren.

 13. De komende actieweek van begin februari is de volgende test voor de studentenstrijd. Op dit moment komen er steeds sneller groeiende groep samen met anderen om druk bezig te zijn met het organiseren van weloverwogen en adequate reacties en proberen we in meerdere steden studenten te organiseren in actiecomités. Doe ook mee en neem vandaag nog contact op met lokale contactpersonen op jouw universiteit of (hoge)school”:

  http://socialisme.nu/blog/nieuws/11881/na-het-malieveld-hoe-kunnen-studenten-ruttes-plannen-van-tafel-krijgen/

 14. Pingback: Krantje Boord Nr. 5 Februari 2011 vers van de pers! « Kritische Studenten Utrecht

 15. Pingback: VVD paait studieverenigingen « Kritische Studenten Utrecht

Comments are closed.