Trouw & Nu.nl: Anarchisten ontkennen oproep tot geweld

Protest Den Haag 21 januari

De politie was al bezig met zwartmaken en criminaliseren van protest voordat het uberhaubt had plaats gevonden. Verdeel en heers, noemen ze dat.

Anarchisten ontkennen oproep tot geweld

Trouw: Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) en Anti-Fascistische Actie (AFA) hebben vrijdag in Den Haag niet opgeroepen tot geweld bij de demonstratie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. “Het idee om naar het ministerie van Onderwijs en het Plein te gaan is een spontaan initiatief geweest van boze studenten”, laten zij zondag in een verklaring weten. Lees verder op Trouw.nl

Nu.nl: Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) en Anti-Fascistische Actie (AFA) hebben vrijdag in Den Haag niet opgeroepen tot geweld bij de demonstratie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Lees hier het hele bericht op nu.nl

Hier het originele bericht op de website van Anarchistische Groep Nijmegen: Verklaring AGN ivm berichtgeving en protesten vrijdag 21 januari

19 thoughts on “Trouw & Nu.nl: Anarchisten ontkennen oproep tot geweld

 1. KRACHT VAN VREEDZAAM PROTEST

  – Het tegengaan van de mediabespeling, en verdeel en heers tactiek door de ‘Haagse Driehoek’. –

  Misschien een tikkeltje naïef, maar wellicht bruikbaar.

  Er moet, denk ik, nadruk gelegd worden op het feit dat de demonstraties geweldloos en vreedzaam van karakter zijn. Een publieke en algemene aankondiging van de komende vreedzame protestacties kan de negatieve mediabespeling, en verkeerde berichtgeving grotendeels verhelpen.

  Een dergelijke publieke oproep en benadering van de media is ook de taak van de studentenvakbonden, maar die laten de achterban in de steek. I.p.v. voor de studenten op te komen tegen het politiegeweld, distantiëren zij zich van hen die gebruik maken van het fundamentele demonstratierecht.
  Er zijn naar mijn weten niet eens vervolgdemonstraties of acties aangekondigd door de vakbonden, terwijl het direct na de 21ste duidelijk werd dat de regering niet luisterde!

 2. Er was wel een groep aan het flyeren voor een protestactie in de binnenstad tijdens de manifestatie op het malieveld. Dus het was niet zuiver spontaan.

  • Rob,

   spontaan bn, bw 1 zonder dwang, uit eigen beweging 2 (van biologische verschijnselen) vanzelf optredend
   – Van Dale –

   Op de flyer stond slechts een uitnodiging om na de ‘demonstratie’ op het malieveld verder te demonstreren. Groepen demonstranten waren dit al van plan.
   En demonstranten die grote onvrede voelden na het politieke schouwspel besloten inderdaad ‘spontaan’ om verder te demonstreren.

 3. Ik denk dat hier sprake is van “agent-provocateurs”, d.w.z door de overheid betaalde althans van schamele 30 zilverlingen befooide beroepsprovocateurs. Dit heb ik in de jaren zestig en zeventig ook gezien bij Vietnam- en andere demonstraties.
  Bertolt Brecht schreef al: denn solang sie uns entwzeien, bleiben sie doch uns’re Herrn!

  • Agent provocateurs weet ik niet, maar er waren wel overduidelijk ‘stillen’ aanwezig en die zorgden voor een grimmige sfeer.

   De kracht van de demonstranten ligt in het vreedzame, zolang demonstranten op een geweldloze manier druk zetten staan ze sterk.

 4. Aanvulling van http://www.dub.uu.nl/

  Anarchisten boos op LSVb
  De Anarchistische Groep Nijmegen verwijt de LSVb dat deze tijdens de demonstratie van afgelopen vrijdag “intiem samenwerkten met de politie” en onderscheid maakte tussen ‘goede’ en ‘slechte’ demonstranten.

  De anarchisten voelen zich “compleet tekort gedaan” door berichten dat zij het protest wilden misbruiken en verantwoordelijk zouden zijn voor de rellen bij het ministerie van onderwijs.

  De LSVb zou mede schuldig zijn aan die beeldvorming, omdat ze zich distantieerde van het geweld en haar ordedienst zou hebben geprobeerd “studenten fysiek te scheiden”. “Met het distantiëringsbeleid van de LSVb wordt de woede van de studenten, scholieren en ouders compleet in de wind geslagen.” De studentenorganisatie is “enkel bezig met het in stand houden van haar eigen machtspositie”.

  LSVb-voorzitter Sander Breur trekt zich niets aan van de verwijten dat hij medestudenten zou hebben verraden door samen te werken met de politie. “Ik wil de samenwerking met de politie absoluut verdedigen. Onze ordedienst heeft goed gereageerd toen studenten die op weg naar het station in een rel bij het ministerie van onderwijs terecht dreigden te komen. Studenten die dat wilden, zijn naar Den Haag Centraal begeleid en dat vind ik fantastisch.”

  Breur vindt het jammer dat de Nijmeegse anarchisten zich niet gesteund voelen, maar hij vindt de verwijten aan de organisatie ook “te makkelijk”. Later deze week komt de LSVb met een evaluatie van de demonstratie van afgelopen vrijdag.

  Hoger Onderwijs Persbureau

Comments are closed.