Social networking en de Oostenrijkse studentenbeweging

In Oostenrijk vonden in november 2009 een van de grootste protestacties van plaats van de internationale actieweek tegen commercialisering van het hoger onderwijs. Deze Oostenrijkse productie toont hoe slim gebruik werd gemaakt van moderne communicatietechnologieen bij het organiseren van deze massale protestacties.

Na staking van studenten en docenten van de kunstacademie in Wenentegen hervormingen werd besloten om een van de grootste collegezalen te bezetten. Dit zette een kettingreactie van andere bezettingen door heel Wenen en Oostenrijk in gang.

De bezettingen zetten zich al gauw om in 24 uurs ‘student assemblies’ die zich ontplooiden in talloze workshops, discussies over de organisatie en toekomst van het onderwijs en gigantische plenaire vergaderingen om acties voor te bereiden. Via internet kon men de internationale acties op de voet volgen. De genoemde bezetting in Wenen werd 24 uur per dag via live-stream uitgezonden.

Dit is een deel van een groter verslag over de internationale studentenbeweging: Bezet alles, eis niets!— Januari 2010, in Klasse! deel 8.