Studenten protesteren bij CDA congres

Bericht van Comite SOS: Arnhem, 2 oktober 2010

Bij het CDA-congres in Arnem bieden studenten een petitie aan, aan demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Het gaat om de petitie ‘**Handen af van stufi**’ die is opgesteld door de jongerenafdeling van het CDA (CDJA) . Hiermee willen de studenten, aangesloten bij het actiecomité SOS, hun ongenoegen uitspreken over de bezuinigingen op studenten in het regeerakkoord.

In het conceptregeerakkoord staat dat studenten met studievertraging ernstig gekort worden. De OV-kaart wordt hen afgenomen en collegegelden lopen op tot €5000,- of meer. De studiefinanciering wordt afgeschaft voor de masterfase. Dat betekent dat alle studenten op de universiteit gedurende minstens één, twee of drie jaren zullen moeten lenen. Op de studentenmanifestatie van 21 mei in Amsterdam beloofde het CDA nog dat ze zich in zou zetten voor behoud van de studiefinanciering.

Het CDJA startte zelfs de petitie “handen af van stufi” waarin zij pleitten om de basisbeurs te behouden. “Wij gaan de CDA-ers hier morgen aan herinneren door hen hun eigen petitie te laten ondertekenen”, aldus Els van Vessem, woordvoerder van Comité SOS, “Ook gaan wij de petitie aanbieden aan Marja van Bijsterveldt. Door deze maatregelen zullen veel studenten afzien van een masterstudie. Studenten met studievertraging zullen voortijdig stoppen, zodat er meer mensen de arbeidsmarkt op komen zonder afgeronde opleiding en met hoge studieschuld. Daar zit Nederland toch niet op te wachten?!”