Studenten kraken leegstaand UvA-gebouw

Studenten hebben afgelopen zondag de Common Room van het Spinhuis van de Universiteit van Amsterdam gekraakt. Hiermee herclaimen zij de ruimte voor de academische gemeenschap.

De Common Room was de enige plek op de UvA die volledig gerund werd door studentenvrijwilligers en deed dienst als autonome ruimte voor studenten. Het UvA-bestuur besloot aan het einde van het afgelopen collegejaar het Spinhuis niet meer te gebruiken en daarmee maakte een geliefd studenteninitiatief plaats voor leegstand.

De Common Room van het Spinhuis was een plek waar de afstand tussen studenten en docenten verdween. Er was betaalbaar eten en drinken en de mogelijkheid om lezingen te houden, filmavonden te organiseren en borrels te houden. De plek werd gerund door een stichting van studenten die onafhankelijk van de UvA en opereerde zonder winstoogmerk, waarmee het een van de weinige voor studenten betaalbare plekken in de binnenstad was.

De beslissing van de UvA om het Spinhuis te sluiten stuitte op veel verzet. Verenigd in actiegroep “REC de verhuizing” voerden studenten actie tegen de plannen en traden met het UvA-bestuur in gesprek. Naar hun eisen, zoals een common room op de nieuwe locatie, werd niet geluisterd. Het is de zoveelste van een lange reeks voorbeelden dat het UvA-bestuur de mening van studenten, docenten en onderzoekers negeert.

Studentenraadslid Ruud van der Veen: ‘De Common Room van het Spinhuis was een voorbeeld van hoe de universiteit zou moeten zijn: van onderaf georganiseerd, door de studenten en docenten zelf. Zo’n plek laten wij ons niet afpakken.’ De komende dagen werken de studenten hard aan de inrichting van de Common Room voor de feestelijke opening op donderdag. Vanaf dan zal de gang van zaken in de Common Room  weer zijn als voorheen. ‘We hopen dat er in de eerste dagen al veel studenten op de plek afkomen, want we kunnen alle hulp goed gebruiken,’ aldus de actievoerders.

Info:
http://hetspinhuis.wordpress.com/
hetspinhuis@gmail.com
https://www.facebook.com/hetspinhuis