Studtentenunie ASVA meldt dat tientallen studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) afgelopen maand te horen kregen dat zij alsnog duizenden euro’s meer collegegeld moeten betalen dan hen in eerste instantie door de UvA was verteld. Deze studenten zijn bezig met een tweede bachelor of master en blijken daar nu instellingscollegegeld voor te moeten betalen. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan 10.000 euro. De ASVA studentenunie eist compensatie.
De betreffende studenten hebben langer dan de nominale studieduur nodig en moeten daarom volgens het inschrijvingsbesluit van de UvA vanaf september 2011 instellingscollegegeld betalen. Omdat veel studenten niet precies wisten hoe de regeling werkte, wonnen zij voor aanvang van het collegejaar uitgebreid advies in bij studieadviseurs en via de ‘collegegeld wizard’ op de website van de UvA. Uit beide bronnen bleek dat de studenten nog in een overgangsregeling vielen en ze dus 1700 euro zouden gaan betalen. In eerste instantie werd dan ook het wettelijke collegegeld geïncasseerd. Door de slordige administratie van de UvA komen zij nu, ruim zes maanden na de inschrijfdatum, van een koude kermis thuis met het bericht dat zij alsnog vele duizenden euro’s extra moeten betalen. De collegegeld wizard blijkt niet te kloppen en studieadviseurs hebben foutieve informatie gegeven.
De UvA beroept zich op de zorgplicht van studenten en meent dat studenten zelf de verantwoordelijkheid hadden om uit te zoeken of zij meer zouden gaan betalen. “Een slecht argument”, aldus Eline Peters, voorzitter van de ASVA studentenunie. “Zowel de wet als het inschrijvingsbesluit zijn zeer ingewikkelde juridische stukken om te lezen. De regelingen zijn moeilijk te begrijpen en veranderen keer op keer. Bovendien mag je er vanuit gaan dat wanneer je je laat voorlichten door de universiteit, je de juiste informatie krijgt. Als studieadviseurs niet eens goed op de hoogte zijn van de regels, hoe kan je dat dan wel van studenten verwachten?”
Het is nog onduidelijk om hoeveel studenten het precies gaat, maar ASVA vreest dat er ten minste 100 studenten met dit probleem rondlopen. Juridisch gezien lijken deze studenten niet veel te kunnen beginnen. De UvA heeft namelijk een artikel in haar besluit opgenomen waarin staat zij eventueel hogere collegegeldtarieven later nog in rekening mogen brengen. Ook bij de collegegeld wizard is een disclaimer gevoegd waaruit blijkt dat er geen rechten uit kunnen worden ontleend. Maar de studentenvakbond vindt dat er grote fouten zijn gemaakt en dat de universiteit hier verantwoordelijk voor is. “Niet alleen zijn studenten gewoon verkeerd voorgelicht, ze krijgen ook vele maanden te laat de rekening gepresenteerd. Nu kunnen zij zelf niet meer kiezen of ze het hoge collegegeld willen betalen,” aldus Peters. ASVA vindt dat de UvA haar verantwoordelijkheid moet nemen en eist dat de betreffende studenten gecompenseerd worden.