Stop ID-controle Utrechtse Universiteitsbibliotheek

Teken hier de Petitie tegen de ID-plicht bij de Utrechtse Universiteitsbibliotheek UB.

De Utrechtse universiteitsbibliotheek is al zo’n achttien jaar mijn trouwe leverancier van academische literatuur. Sinds enkele maanden word ik als gebruiker van de bibliotheeklocatie op de Uithof echter plotseling geconfronteerd met de eis om eerst een identiteitsbewis te tonen als ik ‘s avonds van de bibliotheek gebruik wil maken. Dat is niet alleen lastig – ik loop niet elke dag met een paspoort op zak – maar vind ik ook weinig sympathiek. Als bezoeker voel ik me niet welkom maar gewantrouwd.

Door het personeel wordt als verklaring voor deze maatregel gegeven dat het zo makkelijker is om overlastgevers aan te pakken. Maar overlastgevers pak je aan door ze persoonlijk aan te spreken en indien nodig te verwijderen, niet door alle andere bibliotheekbezoekers lastig te vallen en als potentiële overlastgever te benaderen. Waarvoor zijn er anders überhaupt beveiligers? Het is erg jammer dat ook de Universiteit Utrecht op deze manier meegaat in de landelijke trend om op steeds meer plaatsen identificatie te verplichten, waardoor ons land steeds meer een grotebroerstaat lijkt te worden.

Met deze petitie wil ik de universiteit dan ook verzoeken deze avondlijke ingangscontroles op te heffen, haar bezoekers weer als vanouds zonder checkpoints te verwelkomen, en tegen eventuele overlast andere maatregelen te treffen.

Wat achtergrond info: Geschiedenis van de identificatieplicht – 1951 t/m 1991