Politie schiet vluchteling neer bij AZC Utrecht

Vandaag (04-04-2013) om 12:53 is een vluchteling uit Nigeria neerschoten door de politie bij het AsielZoekersCentrum (AZC) aan de Joseph Haydnlaan in Utrecht.

Persbericht van het No Border Netwerk

De man uit Nigeria had last van ernstige medische problemen maar alle hulp werd geweigerd. Hij had te horen gekregen dat hij terug moet naar Nigeria of op straat zou belanden, totaal rechteloos, zonder huis, zonder zorg, zonder enig vooruitzicht op een menswaardig bestaan.

Na hij het bericht had gekregen dat hij volledig rechteloos is verklaard sloot de man zich zelf op op zijn kamer in het AZC waarna het COA de politie belde. De man kwam zijn kamer uit met een klein mesje en liep naar buiten. Inplaats dat de politie greep naar een proportionele aanpak loste de politie een waarschuwingsschot, daarna schoten ze hem in zijn been. Bizar, aangezien de politie ook nog een scala aan andere wapens bijvoorbeeld peperspray tot hun beschikking hebben, echter werd gelijk voor een vuurwapen gekozen. Ook vertelden ooggetuigen dat er geen dreiging van de man uit ging.  Na dat hij was neergeschoten is hij onder bewaking naar het ziekenhuis gebracht. Andere vluchtelingen protesteerden tegen de werkwijze van de politie ook zij werden aangehouden. Een grote politiemacht was aanwezig waaronder politiehonden waardoor de sfeer nog meer gespannen werd.

Het Nederlandse vluchtelingenbeleid is een keihard beleid van intimidatie en constante druk om vluchtelingen te bewegen terug te keren naar onveilig landen waar vluchtelingen hun leven niet zeker zijn, vluchtelingen vluchten immers niet voor niets weg van huis en haard. In het nauw gedreven door de Nederlandse staat begaan vluchtelingen vaak wanhoopsdaden zo staat dit incident staan niet op zichzelf, zo stak op maandag 4 maart jl. een Iraakse vluchteling zich zelf in brand nadat hij te horen had gekregen dat hij terug zou moeten.

266 thoughts on “Politie schiet vluchteling neer bij AZC Utrecht

Comments are closed.