Mariniers bedreigen actiegroep Michiel de Rover

Actiegroep Michiel de Rover tegen de koloniale en nationalistische inhoud van de film “Michiel de Ruyter” worden  door de “zonen” van de koloniale vechtersbaas bedreigd.

door Harry Westerink, doorbraak.eu

Afgelopen woensdag kondigde de actiegroep Michiel de Rover een protestactie aan op 26 januari tegen de koloniale en nationalistische inhoud van de film “Michiel de Ruyter”. Al snel daarna werden er op Facebook bedreigingen gepost aan het adres van de actiegroep. Zo riepen flink wat mariniers, die zich “zonen van Michiel de Ruyter” noemen, op om de demonstranten tegen de film tijdens de actie in het water te gooien. De “zonen” van de koloniale vechtersbaas blijken dezelfde streken te hebben als hun zeventiende eeuwse “vader”. Net als in het debat over Zwarte Piet, komt er ook nu weer een vloedgolf van racistische en nationalistische haat en agressie over anti-koloniale activisten heen.

“Als de demonstranten er staan, dan rij ik er met een vrachtwagen overheen”, meldde een van de mariniers doodleuk. “We komen met een compagne”, liet een andere marinier weten. Weer een ander vroeg zich af of het debat over Michiel de Ruyter “de nieuwe Zwarte Pieten-discussie” zou gaan worden. Daar merkte een andere marinier over op dat de demonstranten met het ter discussie stellen van Michiel de Ruyter “een stap te ver” waren gegaan. Een ander postte een afbeelding van de zogeheten prinsenvlag (“oranje-blanje-bleu”), die in de jaren dertig van de vorige eeuw door de fascistische NSB als partijvlag werd gebruikt. Een paar jaar geleden hingen PVV-Kamerleden de omstreden vlag, die enkel in extreem-rechtse kringen populair is, op in hun werkkamers.

Screenshot van een van de reacties.

Hegemonie

De zeeschurk uit de zogenaamde Gouden Eeuw wordt door mariniers welhaast als een heilige aanbeden. Ze worden tijdens hun opleiding ongetwijfeld gehersenspoeld met een heleboel nationalistische heldenverering. De Koninklijke Marine is een van de “partners” van de propagandafilm. Mariniers doen tijdens de wereldpremière ervan op 26 januari in het Scheepvaartmuseum volop mee aan het huldebetoon aan hun held, die niettemin de beschermheer was van de Nederlandse slavenhandel. Zo’n 150 oud-mariniers zijn uitgenodigd om de film bij te wonen.

Het Korps Mariniers is op 10 december 1665 op initiatief van Michiel de Ruyter opgericht. De machthebbers gaven het korps de taak om de Nederlandse koloniën “te beschermen” tegen binnen- en buitenlandse “vijanden”, onder het motto ”Qua patet orbis”, “Zo wijd de wereld strekt”. Zo diende men de belangen van de roofstaat aan de Noordzee. Het korps is een onderdeel van de Koninklijke Marine en een van de oudste onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Het bestaat uit infanteristen die dienst doen op oorlogsschepen en kunnen worden ingezet op de grens van land en water. Het korps wordt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw steeds meer ingezet bij “operaties in het kader van crisisbeheersing”. Dat wil zeggen: het korps moet zoveel mogelijk de belangen van Nederlandse en andere westerse machthebbers behartigen in hun streven om wereldwijd de hegemonie te behouden. Zo ging dat in de zeventiende eeuw en zo gaat dat nog steeds. Met hun bedreigingen tegen actiegroep Michiel de Rover maken de mariniers duidelijk dat ze het recht op vrije meningsuiting en op actievoeren met de vloer aanvegen. Ze staan in de koloniale traditie van De Ruyter en andere zeeschurken, die tegenstanders te vuur en te zwaard bestreden en daarbij grof en massaal geweld toepasten.

Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Klik op het plaatje voor een grotere versie.