Maagdenhuis bezet door radicale bestuurders

After the Maagdenhuis was cleared up this weekend, in an outstanding show of force, it was occupied again on Monday by a group of radical managers that demand the downsizing of academic activities and more room for risky financial investments.

 

Door en via De Speld

 

Het Maagdenhuis is vanochtend bezet door een groep radicale bestuurders. Ze eisen volledige zeggenschap over de universiteit, afslanking van academische activiteiten en meer ruimte voor riskante vastgoedprojecten.

De radicale bestuurders konden ongehinderd het pand binnenwandelen. De meeste bezetters zouden geen banden hebben met de academische wereld. Het zou vooral gaan om professionele bestuurders en rendementsdenkers.

Deskundigen vrezen dat de schade in de honderden miljoenen kan lopen. De laatste bezetting door rendementsdenkers vond plaats tussen 1995 en 2015. Politicoloog Jean Tillie waarschuwt voor radicalisering: “De vorige bezetters hebben een spoor van vernielingen in de universiteit achtergelaten. Kamers zijn verbouwd tot flexplekken en arbeidsovereenkomsten zijn vernietigd.”

Ondanks verzoeken van studenten en docenten, weigeren de bezetters hun eisen te matigen. De groep krijgt steun van het kabinet, de gemeente Amsterdam en de vastgoedsector.

De bestuurders hebben aangekondigd komend weekend een Festival der Regenten te organiseren. Een woordvoerder laat weten dat iedereen uit het College van Bestuur welkom is.