Levend zijn ze meegenomen, levend willen we ze terug!

In Guerrero, Mexico gebeurt het ondenkbare. Een studentenstrijd eindigt in een massamoord. Studenten van de Normal Rural in ‎Ayotzinapa, een docentenopleiding waar voornamelijk jongeren van boeren families studeren, strijden al jaren voor het behoud van hun school en betere onderwijsomstandigheden. De studenten worden al net zo lang gecriminaliseerd, ondanks de overduidelijke onwil van de overheid om tegemoet te komen aan de wens voor toegankelijk, kritisch onderwijs. ‬

Op vrijdagavond, anderhalve week geleden, bevinden de studenten zich in de nabije stad Iguala om geld in te zamelen voor hun opleiding en transport te regelen voor toekomstige acties. ‘s Avonds opent de lokale politie het vuur waarbij 6 studenten en omstanders het leven laten. Niet lang daarna worden 43 studenten meegenomen door dezelfde politie, ze worden in trucks geladen en sindsdien is er niets meer van hen vernomen. Iguala is een stad die bekend staat om de banden tussen de overheid en lokale drugsbendes. De grenzen tussen politie en drugsbendes zijn poreus.

Inmiddels zijn 28 van de verdwenen studenten hoogstwaarschijnlijk teruggevonden in een buitenwijk in Iguala; in clandestiene graven, levend verbrand.

De zoektocht naar de vermiste studenten gaat door en in heel Mexico word geprotesteerd. Wegen worden geblokkeerd, gigantische demonstraties houden aan in grote steden, en de Zapatista’s houden een stille tocht in Chiapas. Ook de wereldwijde solidariteit is hartverwarmend en meer dan ooit nodig. Foto’s van solidariteitsacties voor Mexicaanse ambassades vullen de sociale media, vaak onder de leus “levend zijn ze meegenomen, levend willen we hen terug”.

Studentenstrijd kent geen grenzen. Hierbij een oproep aan iedereen om zich aan te sluiten. Laat je solidariteit zien met de studenten van Ayotzinapa. Zij die de moed hadden om in de uiterst gewelddadige en repressieve context van Mexico hun strijd door te zetten, en hiervoor betaalden met hun leven. 

Levend zijn ze meegenomen, levend willen we ze terug!

Rechtvaardigheid voor de slachtoffers en hun familie!

Todos somos #Ayotzinapa!!!

Meer informatie: (Volkskrant, Marjolein van de Water)

Mexico de straat op tegen politiegeweld

Alles wijst erop dat studenten in Mexicaans massagraf liggen