Langstudeerboete door rechtbank goedgekeurd

Studeren in collegejaar 2012 – 2013 met meer dan een jaar vertraging tijdens de bachelor- of masterstudie? Dat wordt ruim 3000 euro betalen bovenop je collegegeld.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag heeft woensdag 11 juli bepaald. De argumenten die door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) werden aangedragen werden door de rechter van tafel geveegd.

Uitzondering deeltijdstudie

Er is een uitzondering gemaakt voor studenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven voor een deeltijdstudie.Voor deze groep is de Staat volgens de rechter “wel buiten zijn beoordelingsmarge getreden”. Deze groep studenten zouden niet hebben kunnen weten dat het binnen de termijn van de studie, met de maatregel te maken zou krijgen.

Het bezwaar van ISO dat de maatregel minder bemiddelde studenten de mogelijkheid tot studeren ontneemt, is door de rechtbank verworpen.

Reacties

ISO-voorzitter Thijs van Rekum toont zich tereleurgesteld met de uitspraak. ISO roept de politiek op om de maatregel toch nog terug te draaien, aldus Van Rekum voor de camera van de NOS. Aan NU.nl laat Van Rekum weten dat zijn organisatie gaat zoeken naar gaten in het vonnis van de rechter. “We bereiden ons voor op juridische stappen”.

Kai Heijneman van de LSVB is “blij voor kleine groep deeltijdstudenten en teleurgesteld voor de grote groep”.  Volgens Heijneman is er op dit moment helemaal geen politiek draagvlak meer voor de maatregel. “Daar moet de politiek wat mee doen”, stelt hij tegenover NU.nl.

Ook PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing, die zich steeds tegen de wet heeft verzet, reageert teleurgesteld. “Ik vind het erg oneerlijk dat studenten die op 1 september een boete moeten betalen, er bijna zeker van kunnen zijn dat er per 12 september (na de verkiezingen, red.) een politieke meerderheid tegen die boete is”, laat ze weten.

Nipte meerderheid

De wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) werd vorig jaar met een nipte meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer.

Door de uitspraak zijn volgens studentenorganisaties ISO en LSVb zeker 60.000 langstudeerders gedupeerd.

16 thoughts on “Langstudeerboete door rechtbank goedgekeurd

  1. Vertel ons wanneer er een actie georganiseerd gaat worden. Of : wij willen helpen met het organiseren van een actie (-plan).
    Namens Occupy Rotterdam.

Comments are closed.