Honderden arrestaties bij protest zakentop Brussel

Bij protesten tegen de European Business Summit in Brussel, een jaarlijkse onderonsje van EU-leiders en grote bedrijven, werd zo’n beetje iedereen gearresteerd die de straat op durfde te komen. Uiteindelijk zaten zo’n 240 mensen in de bak, waaronder uw reporter. De acties waren de aftrap van een week van acties tegen het Europese crisisbeleid. 

via globalinfo.nl

Vrijdagavond 16 mei was in Amsterdam  een openbare conferentie over deze problematiek (zie ook http://mayofsolidarity.org/).

De protesten in Brussel op woensdag 15 mei waren georganiseerd door onder andere het Platform D19-20, waar naast actiegroepen en NGO’s ook enkele vakbonden en boerenorganisaties aan deelnemen  De protesten waren onder andere gericht tegen de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS, waar de multinationals die de EBS organiseren, hard voor lobbyen.

brussel2Demonstranten – naar schatting aanvankelijk zo’n 500, later aangegroeid tot 1000 – verzamelden op het Place Poelart, in de nabijheid van het Paleis van Egmont waar de zakenlobbytop plaatsvond. Al snel vertrokken groepen demonstranten naar andere kruispunten die toegang boden richting Paleis. Bij het Louise Plein werd een groep van zo’n 100 demonstranten omsingeld door ME en lange tijd vastgehouden. Toen andere demonstranten naderden en om hun vrijheid begonnen te scanderen (meer gebeurde er niet), werd het waterkanon ingezet. Later werd nog een andere groep die toekeek hoe de bussen met arrestanten werden volgeladen, door ME eerst verjaagd en daarna omsingeld gehouden.

Deze groep, met uw reporter als ongewild medeslachtoffer werd na een uur omsingeld te hebben gestaan, gedwongen om zich te laten fouilleren en op de rug te laten boeien met plastic tierips, waarna men in lange rijen op de grond tegen elkaar aangezet werd. Wie niet meewerkte werd met harde hand gedwongen, ook als iemand een wat minder ongemakkelijke positie probeerde te kiezen, werd hard aangepakt en later kwam er zelfs een ME-er met grimmige hond bij staan. Wie zich uit de tierips wist te bevrijden, werd als straf opnieuw geboeid en in veel gevallen waren de boeien veel te strak aangetrokken. Al die tijd was de groep omsingeld door ME-ers en toen er een groep demonstranten naderde om vrijheid te eisen, werd die verjaagd. iedereen die terugkeerde werd gearresteerd en bij de groep gezet. Ook werd er een muur politievoertuigen voor gezet om te voorkomen dat de boel goed gezien kon worden door journalisten en andere belangstellenden.

brusselrijNa lange tijd zo vernederd te zijn geweest, werden de arrestanten in bussen gestopt en naar de Rijkswachtkazerne in Etterbeek afgevoerd. Daar werd iedereen eerst bij elkaar in een soort wachtcellen gegooid, waar iedereen z’n tassen nog bij zich had en waar we elkaar van de plastic boeien konden verlossen. Altijd handig om een klein schaartje bij je te hebben. Daarna moest iedereen zich weer laten fouilleren, alles afgeven, zich identificeren en werd in groepscellen gestopt. Persoonlijk kreeg ik daar pas te horen (en daar moest ik ook nog om vragen) wat de reden van de arrestatie was: naar verluidt was demonstreren alleen toegestaan op het verzamelpunt, en in de rest van de stad verboden. Dat dit niet eens aan ons was meegedeeld en we ook nooit gesommeerd waren om te vertrekken oid. maakte niets uit. Na een paar uur in de groepscellen, werden we eind van de middag weer druppelsgewijs opgehaald, in weer andere bussen gestopt en bij station Etterbeek vrijgelaten.

Schandalig natuurlijk, maar helaas redelijk gebruikelijk tegenwoordig in Brussel/Europa. Het wordt ook zo normaal (gevonden) dat de Belgische media er de volgende dag vaak niet eens melding van maakten. (muv. van bijvoorbeeld rtbf, waarvan het filmpje hieronder is gelinkt).

brusselbusVerder heeft de woordvoerder van de deelnemende bond van Melkveehouders groot gelijk als hij reageert dat “dit politieoptreden tegen vreedzame demonstranten natuurlijk verschrikkelijk is, maar niet mag doen afleiden van de reden waarom we eigenlijk de straat op gingen”:

“The continuation of the austerity that will come from the proposed EU-US free trade deal is only going to make European citizens and producers poorer, unhealthier, more precarious and further from the sort of future we were on the streets fighting for. It’s not policing attitudes that must change, it’s the entire political system. But despite what we’ve witnessed from the police, today’s actions have underlined the diversity and the unity of our alliance and strengthens our will to build democracy from below.”

De actie in Brussel was de eerste in een week van acties die voortgekomen is uit het Duitse Blockupy-verband.
Komende dagen zijn er nog allerlei acties, met name in Duitsland en Italie maar ook andere landen.

En op vrijdagavond (16 mei) is er in Amsterdam een conferentie met kritische economen over het Europese bezuinigingsbeleid en wat daar tegen te doen is (met vanaf 19:00 ook eten, zolang de voorraad strekt).

Al deze activiteiten zijn op hun beurt weer een opwarmertje voor de echte ‘blockupy’ in het najaar, als in Frankfurt de verhuizing van de Eurepese Centrale Bank geblokkeerd moet worden.

Meer informatie internationaal: http://mayofsolidarity.org/

en http://blockupy.org/

Nederland: http://www.globalinfo.nl

====================

Enkele Nederlandstalige verslagen uit de alternatieve/linkse hoek zijn te vinden bij oa:

DeWereldMorgen: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/15/arrestaties-bij-vreedzaam-protest-tegen-european-business-summit
Ander Europa: http://www.andereuropa.org/links-verzet-tegen-de-eu/15-mei-2014-een-les-in-europese-democratie-bij-het-egmontpaleis/
Verslagen:

Filmpjes:

http://www.euractiv.com/video/250-arrested-anti-ttip-protest-european-business-summit-49891

http://www.rtbf.be/video/detail_une-manifestation-autour-du-palais-d-egmont-degenere?id=1926781

Media Buitenland:

Euractiv: http://www.euractiv.com/sections/european-business-summit-2014/hundreds-protesters-arrested-brussels-business-leaders-debate

Brüssel – Blockaden gegen Businesskonferenz
ND
Liveticker von den Blockaden in Brüssel
http://www.neues-deutschland.de/artikel/933049.html

Süddeutsche
Polizei nimmt 250 Menschen fest. Grüne protestieren.
http://www.sueddeutsche.de/politik/protest-gegen-handelsabkommen-ttip-polizei-nimmt-in-bruessel-demonstranten-fest-1.1965920

Spiegel
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ttip-250-festnahmen-bei-demonstration-in-bruessel-a-969696.html

ZEIT Online
http://www.zeit.de/wirtschaft/2014-05/freihandelsabkommen-ttip-eu-usa-demonstrationen-bruessel

Focus
Kurze Nachricht
http://www.focus.de/finanzen/news/wirtschaftsticker/konjunktur-240-festnahmen-bei-demonstration-gegen-freihandelsabkommen-in-bruessel_id_3847100.html

ND
Internationale Stimmen zu den Europäischen Aktionstagen
http://www.neues-deutschland.de/artikel/933029.motive-des-protestes.html

Junge Welt
http://www.jungewelt.de/2014/05-16/022.php

Interview mit Roland in der JW
Wir kommen auf jeden Fall wieder!
http://www.jungewelt.de/2014/05-16/020.php