Griekenland: de gevolgen van massale bezuinigingen in de sociale zekerheid op de gezondheid.

De schuldencrisis in Griekenland heeft ook zijn weerslag op de gezondheid van de Grieken. Veel mensen kunnen de dokter niet meer betalen, het aantal zelfdodingen is gestegen en ook het aantal besmettingen met hiv groeit door toenemend drugsgebruik en prostitutie. Dat blijkt uit een studie die maandag online is gepubliceerd door het Britse medische tijdschrift The Lancet.

De cijfers van de Griekse overheid, Europese Unie en andere bronnen wijzen volgens The Lancet op een zeer gevaarlijke toename in de verslechtering van de nationale gezondheid en de stijging van criminaliteit. Hieronder de conclusies op een rijtje:

  • Zelfdoding: in 2010 was het aantal zelfmoorden gestegen met 25% vergeleken met het jaar daarvoor.
  • Toename hiv-besmettingen: een stijging van 52% vergeleken met vorig jaar.
  • Toename drugsgebruik en prostitutie
  • Verdubbeling misdaadcijfers: sinds 2007 is het aantal moorden en diefstallen verdubbeld.
  • Daling uitkering voor mensen die ziek zijn: Een daling van 40% in het geven van uitkeringen aan mensen die wegens ziekte niet kunnen werken.

Het bovenstaande is een goed, maar tragisch en onmenselijk, voorbeeld van de toekomst welk elke Europese land te wachten staat als de huidige aanval op sociale zekerheden niet wordt gestopt door druk vanuit de maatschappij. Hoewel het voor veel mensen in Nederland ondenkbaar is dat het bovenstaande in Nederland zal plaatsvinden moeten we niet vergeten dat voor al deze rechten en zekerheden is gestreden en de tendens van de regeringen is nu om deze rechten en zekerheden af te breken. Wordt er geen weerstand geboden zal dit tendens zich steeds voortzetten en er is geen enkele garantie dat het niet tot het bovenstaande zal leiden.