Eerstejaars moeten zestig punten halen

Erasmus Universiteit Rotterdam Het plan van de Erasmus Universiteit Rotterdam om studenten te dwingen in het eerste jaar alle 60 studiepunten te halen, valt slecht bij de landelijke studentenorganisatie ISO.

Alle 60 punten

Eerstejaars studenten van de faculteit sociale wetenschappen van de Erasmus Universiteit moeten het komende studiejaar alle 60 studiepunten halen. Zo niet, dan moeten ze hun biezen pakken. Ook het aantal herkansingsmogelijkheden wordt verminderd. Wel kunnen studenten met het ene vak het andere compenseren, zoals ook op de middelbare school wordt gedaan.

Uitval

De universiteit denkt met deze strenge normen de hoge uitval van studenten tegen te gaan. Als de proef op de faculteit Sociale Wetenschappen werkt, volgen ook de andere faculteiten.

Vreemd plan

ISO-voorzitter Guy Hendricks vindt het een vreemd plan. “Je werkt de gehekelde zesjescultuur in de hand door studenten te laten compenseren: een vijf maak je goed met een zeven. Dat is veel te schools.” Daarnaast wordt de werkstudenten de dupe, vindt Hendricks. Die kunnen de studie nauwelijks nog combineren met het verdienen van het geld dat ze nodig hebben om de studie te betalen.

Kosten besparen

Het ISO vindt het ook niet terecht dat de Erasmus Universiteit de maatregel presenteert als een manier om de hoge uitval onder studenten terug te brengen. “Er zit een overduidelijk motief achter,” zegt Hendricks. “Sinds bekend is dat er bij universiteiten veel bezuinigd moet worden, doen zij alles om kosten te besparen. Door deze maatregel wordt de risicogroep van ‘zwakke’ studenten uitgeschakeld en dat scheelt een hoop geld.” Universiteiten krijgen, als het aan het kabinet ligt, een boete van een paar duizend euro per student die langer over zijn studie doet dan ervoor staat.

Bron: http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2011/04_april/13/binnenland/erasmus_studiepunten_plan_slecht.xml

459 thoughts on “Eerstejaars moeten zestig punten halen

  1. Ik had mijn eerste jaar niet gehaald en was waarschijnlijk omgetoverd in een complete stress kip zonder mogelijkheden om iets buiten mijn studie om te doen, als ik al niet een burn out had gehad. Een Bindend Studie Advies (45 punten halen anders wordt je van de opleiding gegooid) is al van de gekke, 60 punten halen in je eerste jaar en anders van de opleiding worden geknikkerd is complete waanzin.

Comments are closed.