De KSU 'Keek op de Week'

De nog zeer interessante avond van 30 juni zal voor velen een afsluiting vormen van het afgelopen collegejaar. De zomer is definitief aangebroken en velen onder ons zullen uitkijken naar vakantie. Tijd om bij te komen van de stress die het leven herhaaldelijk met zich meebrengt, en/of een ontsnapping uit de dagelijkse sleur. Echter de meerderheid van de mensen ter wereld hebben niet de mogelijkheid om er even tussenuit te gaan, zo ook niet de mensen die op dit moment aan het strijden zijn voor zeggenschap in hun eigen land. Revoluties kennen geen pauze en de strijd voor werkelijke democratie kan en mag niet in de wacht worden gezet. Dus laten wij in Nederland dat dan ook zeker niet doen. Hieronder een kleine greep uit de vele landen waarvan de inwoners het heft in eigen handen hebben genomen.

Griekse opstand

Griekse opstand

Griekenland

Op 11 mei legden veel Grieken het werk neer om gezamenlijk te protesteren tegen de onmenselijke bezuinigingen, die grotendeels worden uitgevoerd onder dwang van de Europese Unie. De Atheense politie wilde echter goed duidelijk maken dat protesten niet worden getolereerd en probeerde de demonstratie hardhandig neer te slaan met onder andere traangas en honden. Velen raakten zwaar gewond. Toch liet dit studenten er niet van weerhouden om de universiteit van Athene een dag later te bezetten om dit vervolgens om te bouwen in een informatie- en mobilisatiecentrum. Een bezetting die onder andere staat voor de kapitalistische wreedheden waar de Grieken mee geconfronteerd worden.Een maand later, op 15 juni, zou er gestemd worden op de IMF-overeenkomst in het Griekse parlement. Tienduizenden Grieken blokkeerden op dat moment het Atheense plein om zo de overeenkomst tegen te houden die de Griekse regering met de ‘Troika’ (IMF, ECB en de EU) wil sluiten om een lening aan te gaan. De beslissing liet echter op zich wachten doordat premier Papandreou een nieuwe regering moet samenstellen na het opstappen van één van zijn parlementariërs. De 21e werd een motie van vertrouwen gevraagd voor zijn nieuw gevormde regering. Uiteindelijk komt Griekenland vandaag met het Griekse bezuinigingsplan, gepresenteerd door de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos. Het plan betekent dat er 28 miljard bezuinigd zal worden waar meer maatregelen zouden kunnen volgen. Griekse vakbonden zijn woedend en roepen op tot een algemene staking, die we ook zeker kunnen verwachten.

Italië

In Italië werd op 9 mei een grootse staking gehouden onder studenten, migranten en arbeiders. De staking was gelanceerd door de CGIL vakbond. Verschillende acties en demonstraties hebben plaatsgevonden onder de naam van een gezamenlijk nationaal platform ‘United against the crisis’. Dit platform heeft zich vanaf 1 mei gemobiliseerd en meerdere acties tot stand gebracht in steden als Rome, Napels, Genoa, Pisa, Bologna, Milaan en Parma. Een strijd die voor de eigen situatie werd gevoerd, maar ook voor anderen. Zo protesteerde men onder andere in Rome bij de UniCredit Bank waarvan Kaddafhi de grootste aandeelhouder is.

Spanjaarden in opstand

Spanjaarden in opstand

Spanje

Op 15 mei ontstond er in Spanje een volkomen nieuwe beweging die de straat op ging voor democratie en tegen de crisis. Deze beweging wordt gemotiveerd door de afbraak van het sociale zekerheidsstelsel en de enorm hoge werkloosheid die tussen de 30 en 40 procent ligt. Deze beweging Democracia Real Ya staat los van alle bestaande politieke partijen en vakbonden. De crisis in Spanje zorgde er onder andere voor dat op 19 juni een vreedzame demonstratie plaatsvond waarbij een miljoen mensen door de straten liepen verdeeld over meer dan zestig Spaanse steden. Bovendien werd Spanje hierin ook gesteund in Nederland. Zo werden er dagenlang protestactiesop de Dam en tegenover het Spaanse consulaat in Amsterdam gehouden.

Syrië

In de Syrische stad Aleppo gingen duizenden studenten op 12 mei de straat op om daarmee een eind af te dwingen aan de belegering van steden Homs, Daraa en Banias. In deze steden wordt al lange tijd hevig geprotesteerd tegen het regime van de president, president Assad. Tot nu toe wordt getracht om elk protest met wreed geweld te beëindigen waardoor een groot aantal demonstranten de strijd met hun leven hebben moeten bekopen.

Marokko

In Marokko heeft koning Mohammed VI zijn plan voor een nieuwe ‘democratische’ grondwet uiteengezet. Hierbij zou de premier meer macht krijgen en in feite regeringsleider worden. Mohammed VI zal echter de macht houden over het leger, veiligheid en godsdienst. Deze verandering voert men door naar aanleiding van grote betogingen op 20 februari van de ’20-februari beweging’. Men protesteerde tegen de absolute macht van de vorst, geïnspireerd door de revoluties in Egypte en Tunesië. Ondanks de veranderingen die Mohammed VI doorvoert zijn leden van de beweging nog de straat op gegaan, want de hervormingen gaan niet ver genoeg. De koning heeft het slim gespeeld en doet zichzelf voor als lichtend voorbeeld in het Midden-Oosten van een koning die afstand doet als men hiernaar vraagt. Hierdoor heeft dhij vele Marokkanen weer onder zich kunne scharen, zonder de democratie wezenlijk dichterbij te brengen.

Nederland

Op 12 mei vond er bij voor het Utrechtse stadhuis een demonstratie plaats naar aanleiding van het buitensporige politiegeweld tijdens de demonstratie die op de dag van de arbeid werd gehouden in Utrecht. Burgemeester Wolfsen kwam hierbij naar buiten om de menigte en pers te woord te staan, maar een discussie was zinloos. Toch was het een strijdbare manifestatie waarbij men zich ook solidair verklaarde met de Griekse opstanden en het Griekse politiegeweld ook sterk veroordeeld.
Begin juni werd er een tweede staking gehouden in het Openbaar Vervoer waarbij men protesteerde tegen de enorme bezuinigingen van 120 miljoen euro. De stakingen zorgden voor een platlegging van het OV voor 24 uur per stad, Amsterdam op 7 juni, Den Haag op 8 juni en Rotterdam sloot het af op 9 juni. Door de bezuinigingen zullen de mensen die werken voor het Openbaar Vervoer en het Openbaar Vervoer zelf, er enorm op achteruit gaan.

PGB moet blijven

PGB moet blijven en de zorg verbeteren

Ook de zorgsector kom in de problemen door de onredelijke bezuinigingen. Daarom riepen zij de mensen op om op 23 juni te demonstreren voor de rechten van de thuiszorgwerkers en pgb-ers. De acties waren gericht tegen loonsverlagingen, ontslagen en de afbraak van de pgb. Deze twee groepen hebben het belang ingezien van een gezamenlijke strijd en hebben dan ook samen op het Plein in Den Haag gestaan om zich te laten horen.

Een dag eerder lieten ook de studenten weten genoeg te hebben van de bezuinigingen. Hierbij bezette het studentenplatform Professor Protest een Amsterdamse ING-bank. De actie vormde een protest tegen de miljoenenbezuiniging in het hoger onderwijs, waar er miljarden worden geïnvesteerd in banken door middel van belastinggeld. In het bankgebouw werd een college gegeven, want als je geen les meer kan krijgen in de universiteit, dan wordt je toch gedwongen om naar alternatieven te zoeken.

Tot slot is er net een ‘Mars der Beschaving‘ van start gegaan op West-Terschelling. De mars is een protest tegen de bezuinigingen in de cultuursector, maar ook in sectoren als de gezondheidszorg en het onderwijs. De aftrap zorgde voor zo’n 6000 mensen die gezamenlijk een kruis vormden op het strand, symbool staande voor een kruis die door de bezuinigen gezet moet worden. De mars wordt overgebracht naar Rotterdam en Den Haag waar op maandag in Den Haag een demonstratie zal plaatsvinden. Op deze dag zal de Tweede Kamer debatteren over de cultuurplannen.

Naast bovengenoemde landen zijn er uiteraard nog veel meer demonstraties en revoluties gaande. Genoeg reden dus om (zelfs tijdens de vakantie) nationaal en internationaal steun te betuigen, maar ook zeker actief deel te nemen aan alle oprechte initiatieven die streven naar een betere wereld.

477 thoughts on “De KSU 'Keek op de Week'

  1. Samengevat,Een Europese lente is niet uit te sluiten en waarschijnlijk al begonnen.
    De weigering van de Griekse burgers ( rekening retour ) om de ECB/IMF euro’s terug te betalen zal zijn uitstralingseffect in Europa niet missen.

    De aankomende systeemcrash is het einde van een tijdperk waarin een klein aantal figuren/familie’s en bedrijven de macht in handen hebben gehad.

    De groene revolutie is begonnen en niemand gaat hem meer stoppen.
    Trefwoorden zoals : Zelfvoorzienigheid,Ecologisch verantwoord handelen ,kleinschalig ondernemen met respect voor de mens en natuur zullen op korte termijn bepalend worden inzake de bestaanszekerheid van de mens.

    Enkele jaren geleden heb ik de site http://www.dannaz.com (Stichting EAS) opgezet, om via een groot aantal foto’s en links mensen er op te wijzen wat deze revolutie inhoud.
    Hierbij heb ik ook enkele citaten uit het boek van ” Richard Florida” aangehaald.

    Ook heb ik gemerkt dat de zgn elite de bui voelt hangen en naar aanleiding van de gebeurtenissen zsm deze omschakeling willen maken, daar hun euro’s,dollars en Yen’s zo niets meer waard zijn.
    Wat zij niet meer mogen, is dat zij de bepalende factor zijn in deze “open source Green Revolution”.
    Politiek en geloof vallen weg tegen de noodzaak om z.s.m. te starten met deze omwenteling.

    Deze Groene revolutie zal op alle continenten gevoerd moeten worden om te slagen en daardoor kan geen onderscheid meer worden gemaakt tussen ras,religie of sexe.

    Binnenkort willen we een eerste grote actie ondernemen om het belang van
    deze revolutie te onderstrepen.

    Indien jij je ook aangesproken voelt om hier een bijdrage aan te leveren kun je ons mailen op http://www.dannaz56@hotmail.com

Comments are closed.