De Egyptische Revolutie: fase 2

De Egyptische bevolking komt weer massaal op straat om te protesteren tegen de kaping van hun revolutie.

Zij strijden tegen de uitbreiding van de macht van het leger, dat een supra-constitutionele (boven-grondwettelijke) positie voor zichzelf aan het bouwen is en daarnaast ook nog de aanname van een wet heeft geforceerd welk de officieren en generaals van het leger vrijstelt van vervolging voor corruptie en marteling. Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling, voornamelijk omdat het hierbij om hetzelfde leger gaat dat decennia lang het vuile werk van Mubarak uitvoerde en zelfs in februari nog veel demonstranten oppakte, martelde en vermoordde.

Hoewel Mubarak is afgezet door druk van onderop voor meer vrijheid en sociaal-economische gelijkheid, zijn er veel structuren hetzelfde gebleven. De machtigste hiervan is Mubarak’s voormalige leger welk op dit moment van de machtsvacuüm gebruik maakt om meer macht naar zichzelf toe te trekken en zichzelf veilig te stellen voor eventuele vervolgingen voor hun misdaden. Tot op heden heeft het leger tientallen mensen opgepakt, waarvan vele onder marteling zijn gestorven, dus het is begrijpelijk waarom ze niet vervolgd willen worden. Daarnaast heeft het leger een supra-constitutionele document opgesteld, welk het leger nog meer macht geeft om bijvoorbeeld het budget voor defensie geheim te houden of de macht om te kunnen protesteren tegen bepaalde grondwettelijke artikelen als het hen uitkomt.

Al weken eist het bevolking terecht dat het leger de macht overgeeft aan het volk en civiele instituties, en protesteert door bijvoorbeeld vandaag massaal naar het Tahrir plein te komen. Niet alleen weigeren de generaals om naar het volk te luisteren, maar ze ontketenden vandaag een agressieve aanval met veel politie en leger eenheden waarbij velen gewond raakten.