Chili's staking voor vrij en openbaar onderwijs

In Chili, is het minimumloon $385 terwijl het gemiddelde collegegeld $485 bedraagt. Na het afstuderen hebben Chileense studenten een studieschuld van gemiddeld $40,000. Maar chileense studenten zijn niet langer bereid om deze situatie te aanvaarden, en hebben de universiteitscampussen bezet om toegankelijk onderwijs voor allen te eisen. [read in English below]

UPDATE 2 Sept the Real News: Student Movement Rocks Chile

Volgens de studenten heeft het Chili genoeg middelen om gratis openbaar onderwijs voor de gehele bevolking te betalen als de neoliberale privatisering dat werd doorgevoerd onder de dictatuur van Augusto Pinochet wordt teruggedraaid. Studenten van de middelbare scholen tot de universiteiten zijn massaal een staking begonnen en de straten op gegaan, en weigeren terug de collagebanken in te gaan zolang het Ministerie van Onderwijsen het voorstel van de studentenfederatie niet aanneemt. Ondanks de geradicaliseerde studentenbeweging, en een hongerstaking van meer dan dertig studenten heeft president Sebastián Piñera tot dus ver geweigerd in te gaan op hun eisen, zo zegt hij: “Je krijg in dit leven niets voor niets”.

[English] Chile’s Students Strike for Free and Public Education

In Chile, the average monthly minimum wage is $385, while the average monthly college tuition costs $485. Upon graduating, Chilean students are on average saddled with $40,000 in debt.

But Chilean students are no longer willing to accept this state of affairs, and have taken over university campuses demanding accessible education for all of the country’s students. The students argue that the country has the resources to provide free public education for all Chileans, if only some of policies of neoliberal privatization begun under dictator Augusto Pinochet are reversed. High school and university students have taken to the streets, refusing to resume classes until the Ministry of Education approves the system of systematic changes that the Student’s Federation is demanding. Despite their radicalized movement, and a dangerous hunger strike by more than thirty students, President Sebastián Piñera has refused to meet their demands, saying that, “nothing is free in this life.”

Bron: the Nation

Meer informatie:

Chile’s Student Rebels: Views From the Trenches & Solidariteitsgroep op Facebook van Chilenen in Nederland

Democracy Now!

Al Jazeera

15 thoughts on “Chili's staking voor vrij en openbaar onderwijs

 1. Steun de Chileense studenten!! 25 augustus Amsterdam

  Steun de Chileense studenten, kom donderdag 25 augustus tussen 19.00-20.00 naar de Dam in Amsterdam. Breng je instrumenten, pannen en potten zodat je je kunt laten horen.

  Chileense studenten en scholieren protesteren sinds drie maanden tegen het onderwijssysteem in hun land. Ze eisen een einde aan het huidige systeem dat nog stamt uit de tijd van de dictatuur van Pinochet en gebaseerd is op winstgevendheid van onderwijs. Het systeem sluit mensen uit en heeft als gevolg dat het onderwijs in Chili niet toegankelijk is voor de meerderheid van de jongeren. Bovendien zijn studenten en hun families genoodzaakt zich in de schulden te steken als ze willen studeren en zijn de voorzieningen en het onderwijs van zeer lage kwaliteit.

  De Chileense regering reageert op de eisen en protesten met geweld en repressie. Hierbij zijn veel gewonden gevallen en bijna duizend arrestaties verricht. Negen studenten zijn sinds een maand in hongerstaking en verkeren in levensgevaar. Ondanks het feit dat 80 procent van de bevolking de studenten steunt, weigert de regering naar de studenten te luisteren.

  In Nederland steunen we de strijd van de Chileense studenten en de nationale staking. Wij denken net als zij dat het recht op gratis openbaar onderwijs iets is waar alle Chilenen recht op hebben. Chili is een van de landen met de grootste economische groei van Latijns-Amerika. Zij spendeert slechts 4,4 procent van het BNP aan onderwijs. De norm van Unesco is 7 procent.

  Hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit!
  La educación no se vende, se defiende!!
  Rompamos el silencio en apoyo a los estudiantes!
  mail: onderwijsvoorchili@gmail.com
  Facebook: Holanda apoya a los estudiantes de Chile
  #educacion #cacerolazo #chile

Comments are closed.