Censuur door Haagse Hogeschool over Israel-Palestina?

Critical Collective in Den Haag organiseert op 3 december een lezing waarin voormalig minister president Dries van Agt het heeft over het conflict tussen Isreal en Palestina. Waar hij als minister president aan de Isrealische kant stond, heeft hij zich later ontwikkeld tot een een felle criticus op Isreal en in opspraak geraakt door zijn ‘andere’ kijk op het midden oosten.

De lezing vind plaats op de Hoge School van Den Haag, maar Critical Collective besloot er een open evenement van te maken, ook toegankelijk voor niet studenten van de hoge school. Op woensdag 14 november kregen ze echter een brief van de hoge school waarin hen werd verteld dat het evenement alleen toegankelijk zou zijn voor studenten International Public Management. De volgende reden werd opgevoerd:

“De Haagse Hogeschool is een neutrale onderwijsinstelling en wil derhalve alle schijn van een politieke voorkeur voorkomen. Dit evenement is, mede door de associatie met Critical Collective, maar ook door het thema en de spreker wel degelijk politiek gekleurd, met daarbij het risico van een eenzijdige boodschap. En dat kunnen we als hogeschool niet ondersteunen.”

Critical Collective geeft aan dat een hoge school een plek voor rationele discussie moet zijn en waar het uitsluiten van bepaalde geluiden een inperking is van academische vrijheid. Ook wijzen ze erop dat er in het verleden meer controversiele sprekers op de hoge school hebben gesproken, waaronder enkelen met een mening die lijnrecht tegenover die van Van Agt staat. Hierom ziet Critical Collective geen reden in het bezwaar van de hoge school om het evenement te sluiten voor publiek.

Aanstaande maandag zal er een gesprek zijn tussen Critical Collective en de directeur Marketing & Communication. Hopelijk lukt het ze om het debat toegankelijk te houden. Tot die tijd kun je vrienden uitnodigen op de volgende pagina:

https://www.facebook.com/events/248916405234095/

454 thoughts on “Censuur door Haagse Hogeschool over Israel-Palestina?

  1. Thanks for bringing this up to my attention.It’s ridiculous that the largest PUBLIC insitution of higher learning in the kingdom, which is supposed to expose the people and its students to a variety of opinions, is censoring a former Prime Minister, and its own students.

  2. The Critical Collective? How about Conspiracy Collective? or maybe Cynical about everything Collective? I don’t think the HHS cancelled it because of mister Van Agt, they’re probably just tired of this ”collective” (4 people on facebook) trying to force their ”critical” view on the rest of us. If they had truly been interested in discussion and interaction, they should have invited someone with a different viewpoint as well.

Comments are closed.