BELANGRIJK: Oproep aan arrestanten van de studentendemo, en de mensen eromheen

Ben jij of ken jij iemand die vrijdag bij de studentendemonstraties in den haag is geweest, en daar gearresteerd is? Wij, van de arrestantengroep, hebben dan bij deze een oproep aan jou!

De arrestantengroep is een groep die zich bezig houdt met de ondersteuning van arrestanten, van het moment dat ze opgepakt worden tot het moment dat ze vrijkomen. Wij doen ons best die periode zo soepel mogelijk te laten verlopen, door contact met ‘het thuisfront’ en met advocaten, maar ook door praktischere ondersteuning als het zorgen voor de juiste medicijnen of eten voor mensen met een afwijkend dieet.

Van de ongeveer dertig arrestanten van vrijdag zitten er op dit moment nog 5 vast. Deze vijf zullen maandag al via ‘supersnel-recht’ voor de rechter komen, wat echt extreem snel is, en wat de advocaten erg weinig voorbereidingstijd geeft. Het probleem is echter dat wij (pas) van één arrestant informatie hebben, en dus ook alleen van die ene persoon weten wie de advocaat is. Wij zijn samen met die advocaat dus hard op zoek naar informatie over de andere arrestanten, maar vooral over welke advocaten hen zullen verdedigen. Als wij daar meer informatie over hebben, kunnen de advocaten samen overleggen over wat de beste verdediging is, en staan
de arrestanten dus steviger in hun schoenen. Het uitzoeken wie welke advocaat heeft wordt nog bemoeilijkt door het feit dat een groot aantal van de arrestanten het recht op contact met zijn/haar voorkeursadvocaat is ontzegd, en een andere, ons dus onbekende advocaat is toegewezen.

Dus, oproep één: Weet je meer over wie er nog vast zit, maar vooral over wie zijn/haar advocaat (waarschijnlijk) is, bel ons! Wij zijn in ieder geval tot en met maandag bereikbaar op 06-14061138.

Daarnaast is het, zoals we net dus al aangaven, zo dat wij van een aantal arrestanten hebben gehoord dat zij niet fatsoenlijk behandeld zijn. Zo zijn er dus verhalen van mensen die niet hun voorkeursadvocaat te spreken kregen als ze er om vroegen, terwijl deze wel beschikbaar was. Daarnaast zijn mensen, de hele periode dat ze vastgehouden werden, met zijn drieën in kleine hokjes in een soort van touringcar opgesloten. Ook horen wij vaak dat mensen geen of niet het juiste eten of drinken krijgen, of dat zij niet de kans krijgen naar het toilet te gaan. Dit soort verhalen zijn zeer kwalijk. Arrestanten hebben rechten, en het gebeurt steeds vaker dat de politie deze
rechten met voeten treedt. De advocaat vraagt iedereen die opgepakt is geweest en dit soort verhalen heeft, contact met haar op te nemen, het liefst vóór maandag. Zo krijgt zij meer mogelijkheden dit soort problemen aan te kaarten.

Dus, oproep twéé: Ben je opgepakt geweest, en heb je het gevoel dat er niet goed met je is omgesprongen, stuur dan alsjeblieft zo snel mogelijk, en het liefst vóór maandag, een mailtje naar de advocaat, Ineke van den Brüle: i.vandenbrule@prinsegracht53.nl

En verder, als je bent opgepakt en vrijgelaten, is er grote kans dat je iets hebt meegekregen. Bijvoorbeeld een dagvaarding of boete. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met een advocaat. Er is echter sinds kort iets nieuws onder de zon als het hierop aankomt: De strafbeschikking. Dit lijkt op een schikkingsvoorstel (boete die je voor de rechter brengt als je niet betaalt), maar er staat duidelijk ‘strafbeschikking’ op. Deze beschikking wordt onherroepelijk als er niet binnen twee weken bezwaar aangetekend wordt. Je wordt dus -als je niet snel actie onderneemt- zonder meer schuldig bevonden, en er is geen beroep meer mogelijk. Het is dus zaak om, als je een strafbeschikking meegekregen hebt, zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Ineke van den Brüle en Marike Lindhout hebben aangegeven mensen die bij deze actie betrokken waren graag te willen helpen. Voor meer informatie over deze strafbeschikking, kijk op www.indymedia.nl.

Dus, oproep drie: Als je een dagvaarding, boete, of strafbeschikking mee hebt gekregen na vrijlating vrijdagavond, neem dan contact op met een advocaat. Ineke van den Brüle (i.vandenbrule@prinsegracht53.nl) en Marike Lindhout (m.lindhout@prinsegracht53.nl) staan hiervoor klaar.

Wij vragen iedereen om deze oproep te verspreiden over alle kanalen die veel mensen bereiken die vrijdag aanwezig waren, zodat wij en de advocaten deze mensen zo goed mogelijk kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
de arrestantengroep
06-14061138.