ASVA wil rellen bij Amsterdams studentenprotest tegen bezuinigingen

ASVA (Anarchistische Studenten Vakbond Amsterdam) weert politici, en roept op voor zwart blok tijdens studenten demonstratie in Amsterdam aanstaande vrijdag.

“De studentenbeweging radicaliseert”, schrijven verschillende inlichtingendiensten die sinds 2010 de studentenbeweging hebben geïnfiltreerd. Ondanks de waarschuwingen wordt het advies van de RID genegeerd door de Amsterdamse burgemeester Van der Laan.

Met haar retoriek laat Eline Peters, voorzitter van de ASVA vandaag haar radicale doelstellingen doorschemeren: “Het imago van de politieke partijen is voor ons niet van belang. ASVA is een studentenvakbond die opkomt voor studentenbelangen en geen platform voor partijpolitiek.” Woordvoerders van verschillende grote politieke partijen reageren geschokt en teleurgesteld op de houding van ASVA. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de partijen vrijdag niet mogen spreken op de studentenmanifestatie op de Dam.

“Nee”, zegt ASVA, nu is het tijd voor de politici om eens naar studenten te luisteren. “Het is tijd dat we het omdraaien”, aldus Peters.

De ASVA laat weten dat studenten tijdens de manifestatie op 23 maart in het zwart komen. Verder worden politici uitgenodigd om zich tijdens de manifestatie in het publiek te begeven. De AIVD adviseert politici echter om niet in te gaan op deze provocatie. De in het zwart geklede studenten zouden onderdeel zijn van het zogenaamde ‘zwarte blok’. Deze tactiek zou tijdens anti-globaliseringsprotesten ingezet zijn door demonstranten door wie het gebruik van geweld niet altijd wordt geschuwd, aldus de inlichtingendienst.

“We begrijpen alle commotie niet”, zegt Myrthe Rijken, ex-vice president JOVD (jongeren organisatie van de VVD) Amsterdam, nu bestuurslid van ASVA. “Wij hebben politici in het verleden nooit geschuwd. Maar nu mijn partij, de VVD, deze bezuinigingen doorvoert horen we liever geen kritiek van protestpartijen als de SP. Het leek ons een goed moment om is kijken wat de studentjes te zeggen hebben.”

Voor het volledige bericht: Politici niet welkom op studentenmanifestatie